"Erősen gondolkozom azon, hogy elkezdek taxizni, amolyan „Utazz velem jogi tanácsadás edition”-be." – Vince, 40 éves, exKATA-s, egyéni ügyvéd

Borítókép: "Erősen gondolkozom azon, hogy elkezdek taxizni, amolyan „Utazz velem jogi tanácsadás edition”-be." – Vince, 40 éves, exKATA-s, egyéni ügyvéd Forrás: Getty Images (Aleli Dezmen)
"A héten együtt néztük a repedéseket a hálószobánk falain. Csinálhattunk volna mást is. Jobb híján csatlakoztam a családi szorongók táborához." Egy kétgyermekes édesapa vallotta meg érzéseit.

Vannak üzletek, amiknek az ajtaján piktogrammok jelzik, hogy mit nem szabad bevinni a boltba, úgy, mint fagyi, kutya, nem szabad rollerrel közlekedni, stb., azaz, ha ez van Nálad, akkor így jártál. Pórul.

KATA-s vállalkozásom volt, mert nem voltak számottevő elszámolható költségeim és tetszett, hogy kevés adminisztrációval jár a dolog, úgyis szívtam eleget a GDPR-ral és a többi szabályzattal. A lakásvásárlásnál úgy voltam vele, hogy a gáz feltehetően drágulni fog a jövőben, így inkább teljesen elektromos kivitelezést választottam. A gépjármű kapcsán szintén a környezetvédelmen volt a fő hangsúly: így az is elektromos.

Egész jól elvoltam egészen hétfőig, amikor derült égből villlámcsapásként ért, hogy a KATA adónem szerinti adózók körét jelentősen lecsökkentették. Mivel egyéni ügyvédként tevékenykedek, így én alapból ki is estem, még az sem lehetne megoldás, hogy csak magánszemélyeknek számlázzak, mivel nem terjed ki rám a jogszabály hatálya, így marad az átalányadózás, ami 12 millió forintos éves bevétel mellett, nagyjából 2.300.000,-Ft-ot fog kihúzni a zsebemből.

Persze, most lehet azt mondani, hogy ez nem nagy összeg és egyébként is, ami nálam marad, az is szép summa, de akkor még nem beszéltünk az éves kamarai tagdíjról, a kötelező felelősségbiztosításról, az elektronikus aláírás díjáról, az irodabérlésről és ezek mellé jönnek az egyéb olyan költségek, amik mindenki másnál felmerülnek.

Mivel a lakás elektromos és a kocsit is szoktuk otthon tölteni, így szintén megállt bennem az ütő, mikor szerdán meg a rezsicsökkentés átalakítását jelentették be, mivel az áramfogyasztás biztos meg fogja haladni az átlagot. Mondjuk azzal, hogy aki túlfogyaszt, annak többet kell fizetnie az átlagoshoz képest.

Még egyet s tudok érteni, mivel az emberek maguktól nem biztos, hogy tennének azért, hogy ne pazaroljanak, így legalább rá lesznek kényszerítve.

Csak hát itt ugye nem ez a fő cél, és a két bejelentés együtt, egy hét alatt kicsit sok(k) volt éhgyomorra. A KATA kapcsán simán fizettem volna a korábbi összegek dupláját is, vagy egy átgondoltabb törvényjavaslattal jobban együtt tudtam volna élni, de „kicsit” kapkodósnak érzem ezt a módosítást, főleg úgy, hogy adóév közben lép hatályba.

A taxisok kivételét végképp nem értem. Mivel másabb az ő szolgáltatásuk, ami kizárja, hogy csak magánszemélyenek értékesítsenek. Szerintem kevés olyan KATA-s van, akinek kizárólag magánszemélyek az ügyfelei. Erősen gondolkozom azon, hogy elkezdek taxizni, amolyan „Utazz velem jogi tanácsadás edition”-be. Vagy ételfutár leszek és a kajához mindenkinek adok ügyvédi névjegyet is árukapcsolásként. Itt az idő, hogy kreatívak legyünk. Szükség lesz rá, mert szerintem ez még csak a kezdet.

Az elmúlt 7 évben nem értettem, hogy a feleségem miért nézi a plafont éjszakákon át. Aggódott a szoptatás, a hozzátáplálás, a mozgásfejlődés, a beszédfejlődés, az óvodai beszoktatás, az iskolaválasztás, a klímakatasztrófa miatt.

A héten együtt néztük a repedéseket a hálószobánk falain. Csinálhattunk volna mást is. Jobb híján csatlakoztam a családi szorongók táborához.

Színpadiasan hangzik, de kétgyermekes apaként, rettegek a jövő miatt.

Áldom az eszünket, hogy nem vágtunk bele év elején az újabb babaprojektbe.

Mert jöhetnek az ilyen-olyan családi kedvezmények, azokat a gyerekeket fel is kell nevelni, útra kell indítani… Bár, ha a feleségem eleget szül, akkor legalább ő eléri az élethosszig tartó SZJA mentességet. Micsoda biznisz.

A fenti írás nem tükrözi ÉVA magazin álláspontját, ám mindenen nézőpontnak igyekszünk teret biztosítani.

A galériánkban 5 tippet hoztunk, amiknek biztosan hasznát veszed, ha szorongás lett rajtad úrra.