Káosz az olcsó koronavírus gyorstesztek piacán, avagy két milláért új Mercedest?

Borítókép: Káosz az olcsó koronavírus gyorstesztek piacán, avagy két milláért új Mercedest? Forrás: Getty Images
Begyorsult a verseny a koronavírus gyorstesztek piacán, húsz perces, ujjbegyből vett vérből végzett vizsgálatokat is ajánlanak, egyre alacsonyabb áron. Utánajártunk, hogy ezek mennyire biztonságosak és érdemes-e rohannunk tesztelni?

Bár egyre több hírt olvasni az otthon is elvégezhető koronavírus tesztekről, sőt, ha beütjük a „koronavírus teszt otthon” keresőszavakat, fel is jön két olyan oldal, ahol megvételre ajánlják a tesztet, az egyiknél nincs raktáron, a másiknál ráklikkelés után azonban az „error és sajnáljuk, de az oldal nem található” felirattal szembesülhetünk. Ha azonban kivesszük az „otthon” szót a keresésből, számos cég kínálja a koronavírus gyorsteszt lehetőségét.

A helyzet óráról órára változik.

Rohamtempóban folyik a kereskedelem, gyártás, fejlesztés a maszk- és tesztpiacon, hatalmas az árkülönbség, és a laikusok nehezen igazodnak el a bonyolult megnevezések között. A helyzet tisztázásában, Dr. Széll András a MikroMikoMed Kft. Laboratórium ügyvezetője segített.

Dr. Széll András,koronavírus,COVID-19,gyorsteszt

Dr. Széll András a MikroMikoMed Kft. Laboratórium ügyvezetője

„Jelenleg három nagy gyártó van Kínában, akik tömegével elő tudják állítani ezeket a teszteket. Ezek a cégek nem foglalkoznak a csomagolással, kiszereléssel, hanem tömegével szétosztják ezeket a termékeket kisebb disztribútor cégeknek, akik címkét tesznek rá, dobozolják és ellátják egyedi jelöléssel. Sokszor ugyanazon terméket csomagolják és címkézik át többször, így előfordulhat, hogy három-négy különböző terméknév alatt is forgalomba kerül ugyanaz a termék. Ennek az az oka, hogy amint kiderül egy tesztről, hogy nem működik (azaz nem jó eredményt ad), attól még nem szűnik meg a gyártása, csupán más névvel kerül a piacra. Ezért is van annyi rossz teszt jelenleg, ami alkalmatlan a koronavírus szűrésére. Az is további problémát jelent, hogy ezeket a termékeket rohamtempóban állították elő.”

„Valószínűsíthető – folytatja Dr. Széll András - hogy amikor az első sorozatokat, a nullverziókat legyártották, azok jó minőségűek voltak, így kaptak engedélyt, ugyanakkor ezeket olyan gyorsan nyomták gyártásba, annyira alacsony a minőségbiztosításuk, illetve annyira hektikus az alapanyag ellátás, és emellett akkora üzletet látnak a gyártók, hogy igencsak ingadozó minőségben kerültek forgalomba. Például tudok olyan komplett sorozatokról, amelyek egyáltalán nem működnek, de a mai napig kaphatók.”

Mi a különbség a PCR és a gyorsteszt között?

Kétféle teszt létezik: az egyik, a PCR-teszt magának a kórokozónak jelenlétét, azaz igazolja a fertőzöttséget, tünetek hiányában is. A másik teszt pedig a köznyelvbe gyorstesztként került be. Ez meghatározza, hogy kapcsolatba kerültünk-e a vírussal a szervezet által immunválaszként termelt ellenanyag jelenlétének alapján. Mint szakértőnktől megtudtuk, a PCR laborok piacán nem várható változás, mert ezt csak engedéllyel rendelkező validált laboratóriumban végzik el, ha pedig ebbe szeretnénk invesztálni, akkor jó tudni, hogy alsó hangon 50-60 milliós és időigényes befektetés.

Az ujjbegyből vett vért felejtsük el

Szakértőnk kiemeli, hogy eredetileg a gyorsteszteket is laboratóriumi használatra gyártották.

„Félrevezető a megnevezés, ugyanis a gyorsteszt az nem azt jelenti, hogy otthon szurkálja magát az ember összevissza, hanem azt, hogy laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között végzi el egy szakember. Eleve fontos leszögezni, hogy az ujjbegyből vett vér nem megfelelő. A laborban ez úgy történik, hogy rendesen leveszik a vért, azt centrifugálják, és a centrifugálás során keletkezett vérsavóból veszik ki azt a kis mennyiséget, ami rákerül a gyorstesztre. Az így kapott eredmény már validálható, tehát valós, ellenőrzött. 27 gyorsteszt terméket vizsgáltunk meg a MikroMikoMed Kft. laboratóriumában, 27-ből mindössze 4 lett alkalmas arra, hogy laboratóriumban alkalmazható legyen."

A szakértő is érzékeli, hogy hatalmas az igény rá, nagyon dolgoznak is rajta a gyártók, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az idő még messze van. Szakértőnk kiemeli, hogy Dél-Koreában vagy az Egyesült Államokban régóta dolgoznak ezen a technológián, az elmúlt időszakban számos teszt került a piacra, ahogy például a szexuális úton terjedő betegségeket lehetne diagnosztizálni az otthoni gyorsteszten. De ezek mind kikoptak a piacról, mert nem adtak megbízható eredményt, valamint azért, mert a páciensek nem tudták értelmezni az eredményeket.

„Azért nem tartom jónak ezeket a teszteket, mert ezzel egy hamis biztonságba kerülünk. A ma kapható koronavírus gyorstesztek ellenanyag jelenlétet néznek. Tehát az eredmény nem azt jelenti, hogy ő védett vagy nem védett, vagy azt, hogy fertőzött vagy nem. Mindösszesen azt képes kimutatni ez a teszt, hogy a tesztelés előtti időszakban, az 5-15 napban vagy korábban találkozott-e az illető a vírussal. És még tegyük hozzá, ha találkozott is a vírussal, és a vírus ellenanyaga ott van a szervezetében, jelen pillanatban azt sem igazolja semmi, hogy ez védettséget jelentene.”

Mire jó a teszt?

Summás válasz a kérdésre: „A jó tesztek képesek arra, hogy megtudjuk, a társadalom milyen százaléka esett már át a fertőzésen. Mert a társadalom azon százaléka, amelyik átesett a fertőzésen, nagy valószínűséggel – de nem kizárólagosan! - védettséget élvez már a kórokozóval szemben. Erre alkalmas lehet. De csak akkor, ha ezt az adatot aztán validáljuk is, bekerül a rendszerbe, minden más esetben csak kidobott pénzt az ablakon."

Dr. Széll András viszont egyértelműen szűréspárti, de úgy véli, a két verziót – gyorsteszt és PCR – csak együtt lehetne használni, laborban.

„Nézzük a koreai példát. Ők az első pillanattól kezdve elkezdték a PCR-es vizsgálatot, és folyamatosan monitorozták a társadalmat. Ahol megjelent a vírus, azt a gócot azonnal kivették és karanténba zárták. Magam is úgy vélem, sokkal olcsóbb egy-egy embert kivenni a rendszerből és leszűrni, mint százat, kétszázat vagy karantén alá helyezni aztán egy gyárat, három gyárat, egy várost. Azzal is egyetértek, hogy a teljes társadalmat nincs értelme szűrni, hanem gócpontokat, kockázati csoportokat kell kiválasztani és aztán azokat kell szűrni. Az igazság valahol Korea és Magyarország között van, ha meg kéne neveznem, akkor Németországban. A németek nagyon tudatosan nézik, hogy hol vannak veszélyeztett csoportok, hol vannak sokan, odamennek és leszűrik. Akit már leszűrtek, megnézik, hogy van-e bennük ellenanyag, őket ki is zárják gyorsan, mert már nem tartoznak a kockázati csoportba. A többieket tovább figyelik, és így szépen, szakaszosan mennek előre. És igen, kell hozzá a kijárási korlátozás. Fals az az elképzelés, hogy az egész országot szűrjük. Egyrészt lehetetlen, másrészt nem lehet elvégezni annyi idő alatt, hogy az emberek újra és újra ne találkozzanak, tehát ne legyen meg a lehetősége annak, hogy keresztfertőzik egymást."

A drága biztosan jobb?

A tesztek jelenleg 9000-30.000 Ft-os árakon kaphatók. A szakértő megint hangsúlyozza, a jelenleg kapható 27 darab tesztféléből csak 4 darab volt a jó. A többi nem ad valós eredményt, ami azt jelentheti, hogy 5-ből kétszer-háromszor rossz eredményt ad. Kicsit olyan ez, mintha elhinnénk, hogy kétmillióért lehet új Mercedest venni.

„Nem titok, hogy azok a tesztek, amelyeket mi jónak minősítettünk, azok a drágább kategóriába tartoznak. Van, amelyiknek speciális kiegészítői vannak, például HEPES-kazeines puffert igényel, amit nem lehet csak úgy kiadni a lakossági forgalomba, mert hűtve tárolandó vagy speciális fiolában. A jó minőségű tesztek előállítása, beszerzése nagy tételben is darabonként 5-9000 Ft körül van, de ez csak maga a termék, amivel elvégezhető a teszt. Ezért aztán nagyon nehéz összehasonlítani az árakat, mert egyrészt van a teszt, aminek megvan a maga ára (de ezzel még nem tud a laikus semmit kezdeni), és ehhez jön rá a labornak a költségei. Az már relevánsabb, ha a laborokat hasonlítjuk össze, ahol az árban benne van az asszisztensnek, a diplomásnak, a tesztnek a bére. A magam részéről úgy vélem, hogy egy jó teszt 12-13.000 Ft-os szintről indul.”

Félek a vírustól. Teszteljek?

Dr. Széll András azt javasolja, hogy legelőször is hívjam fel azt a labort, ahol a tesztet el akarom végeztetni. „Nálunk ilyenkor a kollégák kikérdezik, hogy hol dolgozik, kivel dolgozik, hol lakik, hányan laknak és voltak-e tünetei az elmúlt időszakban. Ugyanis, ha voltak influenzás tünetei, akkor ellenanyag szűrést javaslunk. Ez a gyorsteszt. Ha a minősített, validált ellenanyag vizsgálaton az IgG pozitív, akkor azt mondjuk, hogy menjen haza és adjon hálát az Úristennek. A második, mikor IgM pozitív, akkor azt mondjuk, hogy innen most zárkózzon be, és 5 nap múlva megnézzük, hogy van-e IgG ellenanyaga, mert ha van, akkor megint adjon hálát az Úristennek. A harmadik verzió, hogy tünetei vannak és nincs ellenanyaga, abban a pillanatban PCR-re küldjük a vírusürítés kizárása érdekében. Ha pozitív az eredmény, akkor jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, akik ismereteink szerint ma már otthoni karantént javasolnak inkább a kórházi helyett. Utolsó verzió, hogy nincs ott vírus, nem is találkozott vele, nincs ellenanyag. Akkor az a veszélyeztetett csoport. Döntse el mindenki, hogy melyik csoportba szeretne tartozni, a magam részéről úgy vélem, jobb, ha már találkozott vele, és van ellenanyaga.

Mit jelent a gyorsteszt eredménye?

A teszt vérmintából vizsgálja a IgG és az IgM, tehát a koronavírusra termelődött ellenanyag jelenlétét, vagyis az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. Az IgM a fertőzés után körülbelül 5-7 nappal jelenik meg, és kb. négy hétig marad pozitív. A fertőzés után 1-2 héttel az IgG jelenik meg, ez mutatja a vélhetően tartós védelmet.

Ha mindkét érték negatív, vagyis – IgM és – IgG:

A fertőzés nem igazolható, de elképzelhető, hogy a vírus jelen van a szervezetében, azonban lappangási időszakban tart, amikor a szervezet ellenanyagot még nem termel. Később kialakulhatnak a tünetek, de tünetmentesen is átvészelheti a betegséget. Ebben az esetben fertőzhetünk.

Ha + IgM és – IgG:

A fertőzés jelen van a szervezetében, a teszt elvégzését megelőzően 1 héttel fertőződhetett meg. Ebben az esetben megfertőzhet másokat.

Ha mindkét érték pozitív vagyis + IgM és + IgG:

A fertőzés jelen van a szervezetében, de már gyógyulóban van. A teszt elvégzését megelőzően körülbelül pár héten belül fertőződhetett meg. Ebben az esetben még megfertőzhet másokat.

Ha – IgM és + IgG:

A fertőzés nincs jelen a szervezetében, már átesett rajta. A teszt elvégzését megelőzően több mint egy hónapja fertőződhetett meg. Ebben az esetben már nem fertőzhet meg másokat.

A cikk publikálásának pillanataiban kaptuk a hírt, hogy a közeljövőben kormányrendeletben szabályozhatják majd a tesztekkel kapcsolatos követelményeket. Ebben az esetben, a kétes minőségű tesztek eltűnnek a kínálatból, ami nyilván hatással lesz az elérhető tesztek mennyiségére.

Az élet a járvány idején sem áll meg. A galériára kattintva megtudhatod mások hogy élik meg a kialakult helyzetet.