JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Jogos szülői döntés vagy börtönbe való hazaárulás a szülési turizmus?

Borítókép: Jogos szülői döntés vagy börtönbe való hazaárulás a szülési turizmus? Forrás: Getty images
Szinte napra pontosan 3 éve állt meg az életünk, és maradtunk hosszú hetekre bezárva otthonainkba. Volt, hogy boltba is csak bizonyos időpontban mehettünk, maszkban, gumikesztyűben, otthon kellett lennünk este 8 előtt, és arról álmodni se mertünk, hogy valaha átlépjük újra az országhatárt. De 3 év gyorsan eltelt és szinte már nem is vagyunk hálásak azoknak a privilégiumoknak, amikkel már újra élhetünk. 3 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek láttuk volna azt, hogy egyes kismamák elutaznak szülni, ma meg már ez egy igazán virágzó "szokás”.

Februárban Oroszországban igencsak megváltozott a szülési szokás. Nem feltétlen olyan indokok miatt, mint itthon, hogy több kórház szülészete is részlegesen vagy teljesen bezárt, orvos hiány miatt, hanem az állampolgárság kérdése miatt. A tavalyi ukrán-orosz háború kitörése óta több, mint 5000, a terhessége utolsó heteiben levő, kismama hagyta el Oroszroszágot és utazott Dél-Amerikába. A legtöbb nő, Argentínát veszi úticélul legtöbbször turistaként lépnek át az országhatáron.

Ki nem mondott titoknak számít, hogy állampolgárság és útlevél miatt választják úticélul az orosz kismamák a dél-amerikai országot. Orosz útlevéllel nem sok helyre lehet manapság utazni vagy még ha lehet is, a határőrök nem feltétlen fogadják kedvesen az orosz turistákat. Azonban, amennyiben a kisbabájuk Argentínában születik meg, úgy automatikusan argentín útlevelet kap a kicsi, amivel 171 országba tud utazni vízummentesen. Összehasonlításképp, orosz útlevéllel csupán 87 országba lehet vízum nélkül utazni, szóval jóval nagyobb szabadságot ad egy argentín útlevél.

A szülési turizmussal azonban többen is jól járnak, nem csak az újszülött. Nyer vele egy rakás üzletember és maguk az argentín kórházak is. Természetesen, ahogy minden új hullámnál itt is is gyorsan megjelentek a pénzt kiszimatoló üzletemberek. Szinte naponta jelennek meg honlapok, melyek segítenek leszervezni a külföldi szülést, ajánlanak különböző csomagokat a kismamák számára vagy intéznek reptéri transzfert és segítenek kiválasztani a szülésznőt egy katalógusból. Ezeken az oldalakon jól látható, hogy vannak “lakossági csomagok” csupán 5.000 fontért és elsőosztályúak is 15.000 fontért, nagyjából tehát 2-6 millió forintba kerül a "szülési kiruccanás”.

Természetesen a rendőrök és egyéb hatóságok már elkezdtek fellépni a jelenség ellen, de már így is több ezer baba született orosz szülőktől Argentínában. Egyelőre letartóztatások még nem voltak, de már a kihallgatási fázisban nagyon izgalmas részletek deülnek ki az oroszok “nyaralási” szokásokról.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-64610954

Az, hogy felelőtlen dolog-e utolsó hetekben repülni mindenki döntse el maga, de a következő galériánkban mutatunk pár anyukát, akik bizonyos okok miatt nem a legjobb anyuka csoportba kerültek be!