Isteni bulifotók a Fortepanról 1958-1990

Borítókép: Isteni bulifotók a Fortepanról 1958-1990 Forrás: Fortepan/Urbán Tamás
Régi fényképeket nézegetni olyan, mintha beletúrnánk a múltba. A megfakult fekete-fehér fotók utaztatnak az időben, elandalítanak, gerjesztik a nosztalgiát, és ismerős, elsüllyedt helyek szellemét idézik fel, amiken az idő már elvégezte pusztító vagy átalakító munkáját.

A fotók izgalmas képződmények, egyfelől a múltnak tanúi, de mintha azt is látnák, ami most történik.

Milyen volt az élet régen? Hogyan öltöztek, milyen frizurát viseltek, mit ettek-ittak, hogyan szórakoztak a régvolt emberek? Milyenek voltak a parkok, utcák, rétek, épületek, vízpartok, szobabelsők, iskolák anyukáink, nagymamáink idején? Ma, a legnagyobb retrohullámok korában ez jobban érdekli az embereket, mint valaha. A szabad felhasználású Fortepan képgyűjtemény létrehozói, Tamási Miklós és Szepessy Ákos erre a korszellemre éreztek rá, s leginkább lomtalanításokon talált amatőrfotókból állították össze az online archívumot 2010-ben. A Fortepan azóta is töretlen sikerrel, nagy felhasználói és támogatói körrel büszkélkedhet.

Válogatásunkban azt vettük górcső alá, a Fortepan tanúsága szerint hogyan buliztak és milyen koncertekre jártak elődeink 1958 és 1990 között. Hátha megtalálod rajta anyut, aput, nagyit - vagy önmagadat!