Babaházból, hűtőből is kölcsönözhetsz könyvet

kutya,könyvek,könyvtár,little free library Forrás: Instagram
Miért pont a könyvtár ne lehetne közösségi? Egy tíz éve elindult mozgalomnak köszönhetően ma már több tízezer ingyenes mini könyvtár várja az arra járó olvasókat.

Az ötlet 2009-ben pattant ki egy wisconsini férfi fejéből: Todd H. Bol a saját előkertjébe helyezett ki egy saját kezűleg készített mini könyvtárat, amelyet bárki számára ingyen elvihető könyvekkel pakolt tele. A szomszédoknak annyira bejött a dolog, hogy a férfi mozgalmat indított és alapítványt hozott létre, hogy a világon minél több helyen inspirálhassa az embereket olvasásra és a közösségek összekovácsolására.

Az elv az, hogy mindenki elvihet egy könyvet, amit vagy visszahoz, miután elolvasta, vagy hoz helyette egy másikat. Az olvasnivalókat egy apró építménybe kell kihelyezni, lehetőleg a járdaszélre, parkokba, utcasarokra vagy más olyan helyre, ahol sok ember jár. Általában az amerikai levélszekrényekre hasonlítanak a mini könyvtárak, de ahogy majd galériánkból is kiderül, az alkotók fantáziája nem ismer határt. Aki nem érzi elég ügyeskezűnek magát ahhoz, hogy saját maga barkácsoljon könyvtárat, az készen is vásárolhat az alapítványtól. Akármelyik módon is készült el az apró építmény, tulajdonosa regisztrálja a Little Free Library alapítványnál, aminek honlapján minden segítséget megadnak az önkéntes könyvtárosoknak.

Többek között azt is elmondják, hol és hogyan tudakolhatja meg, hogy a lakóhelyén milyen szabályok vonatkoznak arra, mit szabad kihelyezni közterületre. Nyilván nem véletlenül esik erről szó: a kis könyvtárakat támadták már a hatóságok amiatt, hogy útban vannak és balesetveszélyt jelentenek az utcákon. Az ötletet az amerikai és kanadai könyvtárosok is kritizálták már, mondván: szerintük ezzel csak a középosztálybeli emberek fitogtatják saját műveltségüket és segítőkészségüket.

Ma már a világ 88 országában több mint 75 000 regisztrált ingyenes mini könyvtár várja az arra járó olvasókat. Nézz meg néhányat közülük – közben azt is átgondolhatod, kinek van igaza szerinted.