Indonéziában napozással próbálják elkerülni a koronavírust

napozás,Indonézia,katonák,koronavírus Forrás: channelnewsasia.com
Az egyébként konzervatív iszlám országban még a burkát is sutba dobják és pólóban, rövidnadrágban napoznak a balkonon az indonéz nők. Jakartában reggelente a szolgálatban lévő rendőrök és a sorkatonák is napfürdőznek, mert elterjedt a hír, hogy a napsugár megöli a koronavírust és véd a fertőzés ellen.

A jelenség Kaliforniában nem lenne feltűnő, Indonéziában viszont különös, mert a szigetországban a vallási tiltások miatt senki nem öltozik ledéren, illetve kifejezetten a halvány bőrszín a menő, így egyébként senki nem szereti süttetni magát a napon. Nincsenek is ehhez szokva, ezért a kormány napvédő krémet osztogat és a bőrrák veszélyére figyelmeztető propagandába kezdett a hirtelen jött hóbort kapcsán. De vajon tényleg hatékony a napozás a vírusok ellen?

Egy biztos: a nap fénye serkenti a D-vitamin termelését a szervezetben, ami köztudomásúan felturbózza az immunrendszert.

A Cipto Mangunkusomo Jakartai Állami Kórház főorvosa reggelente negyedóra kötelelő napozást rendelt el a mozgásképes betegeknek megelőzési céllal. A Jakarta Globe napilap beszámolója szerint egy edzett fővárosi nő az ördögűző “Annyi neked, vírus!” mantrával végezte reggeli tornáját a tűző napon. Az immunerősítésen túl azonban célzott vírusölő hatást is tulajdonítanak a napozásnak Indonéziában, hála Tito Karnavian belügyminiszter márciusban elejtett és széles körben publikált kijelentésének, amit több helyi politikus is felkarolt, miszerint a koronavírus nem terjed a trópusi országokban és a közvetlen napsütés megöli a kórokozókat. Ennek köszönhető a mostani napozási láz, annak ellenére, hogy a megbetegedések száma mostanra meghaladta a 13 ezret az országban.

Hivatalos álláspont

Hatalmas zárójelben jegyezzük meg, hogy a miniszter vagy nem olvasta vagy nem vette komolyan a WHO hivatalos oldalán közölt tudományos álláspontot, miszerint a napsugárzás és a 25 fok feletti hőmérséklet NEM öli meg a vírust és nem állja útját a járvány terjedésének. A mértékletes napozás tehát nem árt, de nem is használ, maximum a természetesen előállított D-vitamint növeli a szervezetben.

Nézegess a galériában napozó indonézeket: