„A nyitottság mindig nyer” – Avagy így terveznék újra a jövőt a Megoldások a holnapért pályázat nyertes fiataljai

Borítókép: „A nyitottság mindig nyer” – Avagy így terveznék újra a jövőt a Megoldások a holnapért pályázat nyertes fiataljai Forrás: Samsung Magyarország
A jövő generációja intelligens, érzékeny és nyitott a társadalmi közösségi problémákra. Ezt bizonyította ismét a Samsung és az EdisonKids közös, Megoldások a holnapért kihívására beérkezett számtalan pályamű, amely a fenntarthatóságot, a jövő oktatását és a közösséget érintő problémákra hozott egyedi, formabontó és forradalmi ötleteket.

Nem csak a cél a fontos, hanem az út is

A Samsung az EdisonKids-dzel együttműködve immár negyedik alkalommal biztosított platformot a fiataloknak, hogy kibontakoztathassák a holnapot formáló ötleteiket. A 2024-es Megoldások a holnapért pályázat hívószavaira, a fenntarthatóságra, a jövő oktatására és a közösségre formabontó, izgalmas megközelítések egész sora érkezett, a döntőben a legforradalmibb ötletek versenyezhettek a fődíjért.

Mint ahogy minden versenynek, úgy a Megoldások a holnapért kihívásnak is lényeges eleme a megmérettetés, a dobogós helyekért való küzdelem, ugyanakkor ezeknél sokkal többet ad a résztvevőknek: egy olyan közösséget, ahol nem a másik legyőzése az elsődleges cél, hanem a közös válaszkeresés a jelen és a jövő égető problémáira, kihívásaira és olyan készségeket, melyekkel a diákok akár életre szóló útravalót kapnak, újfajta szemléletmódot sajátíthatnak el. Ennek a folyamatnak a része többek között egy kommunikációs és prezentációs tréning és a szakmai támogatás a megformált ötletek megvalósítási módjának kidolgozásához. A versenyzők csapatonként 2-2 mentort is kaptak, akik segítették a terveik kialakítását, a döntőre való felkészülést. Aki vett már részt Megoldások a holnapért pályázaton, tudja, itt az elérendő cél, a győzelem mellett az út, ahogyan a döntőig eljutnak, épp olyan fontos. Akik végigmennek a több hónapos felkészülési folyamaton valódi küldetés tudattal távoznak a versenyről, hogy a bolygónkat jobb és élhetőbb hellyé tegyék.

S hogy milyen kérdések érintik meg a jövő generációját? Olyan előremutató projektek, mint a látássérültek helyzetének könnyítése, a fiatalok olvasásra ösztönzése, a hungarocell fenntartható ruhaipari újrahasznosítása, egy környezettudatos, országjáró játék applikáció vagy a környezetre és az emberi szervezetre káros hőpapíros bizonylatok használata helyett digitális megoldás bevezetése, de a sort még hosszan sorolhatnánk. A zsűrinek minden évben nehéz dolga van és minden alkalommal bámulattal vegyes meghatottsággal hallgatja a versenyző csapatok bemutatkozását, az általuk felkarolt témákra adott, érzékeny, egyben előremutató válaszokat.

A döntő pillanatok

A nyitottság mindig nyer

A megmérettetésen az 50 csapatból a fináléba minden évben 8 csapat jut, akiknek az ötleteit és prezentációját idén a Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató vezette szakértő zsűri pontozta, olyan szempontok alapján, mint a megvalósíthatóság, a kreativitás, a kritikus gondolkodás, az előadásmód, illetve a csapatszellem.

Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője a vállalat idei olimpiai jelmondatát idézte a versenyzőknek, miszerint „A nyitottság mindig nyer”. – „A döntősök a nyitottságukkal már egytől egyig nyertek ebben a programban, hiszen végig helytálltak a projekthetek során, rengeteget tanultak, sokat dolgoztak a mentoraikkal. Ez olyan, mint egy maratonfutás: lefutottak már egy nagy távot, és nincs más dolog, mint átélni együtt ennek a teljesítménynek az örömét és dicsőségét” – mondta Samu Zsófia.

A kezdeményezés kiváló közösségépítő erővel is bír, ezt példázza, hogy az elmúlt évek nyertes csapatai közül többen is visszatértek, hogy megnézzék az idei Megoldások a holnapért döntőt. A versenyző diákok nem riválisként, hanem ismerősökként üdvözölték egymást az eseményen, egymást biztatták a prezentációk előtt, majd lelkesen tapsoltak, gratuláltak egymásnak.

A Megoldások a holnapért zsűrije

2024 győztes megoldásai

Bár számtalan forradalmi és előremutató pályázat érkezett be a zsűrihez, a dobogót azonban mégis csak három nyertes foglalhatta el. A harmadik helyen végzett az Én Hormonom csapata: Cserni Zóra és Hargitai Petra, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói, akik a lányokat érintő, a menstruáció és a hormonháztartás témájához kapcsolódó, ismeretterjesztő oktatási anyag kidolgozását tűzték ki célul „Az egészség nem tabu, tanuljunk együtt!” felhívással. Az edukáció szükségességét, a témára való figyelemfelhívás fontosságát nem csak saját, személyes tapasztalataikkal indokolták, hanem egy alapos kutatással, melyet saját maguk végeztek és amelynek az eredményei arról tanúskodtak, hogy a közoktatásban az egészségtudatosságra való nevelés nem elég mélyreható. Különösképpen, ha olyan összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó, mint a PCOS (policisztás ovárium szindróma), amely a meddőség egyik leggyakoribb oka. Szerencsére a fiatalok nyitott kapukat döngettek, ezt bizonyítja, hogy projektjükkel és kezdeményezésükkel már most számos fontos szakmai szervezet támogatását elnyerték.

A harmadik helyezettek

Második helyezést ért el a LendAHand csapata, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium két diákja, Farkas Ádám és Horváth Patrik, akik egyszerre két égetően aktuális problémára hoztak megoldási javaslatot: az idős emberek segítésére és az egyetemi hallgatók lakhatási nehézségére. A projektet személyes érintettség hívta életre: az egyik csapattag néhány éve költözött vidékről nagyszüleihez a fővárosba, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumában tanulhasson, majd az egyetemválasztás előtt rájött, sok kortársa szembesül olyan kihívásokkal, mint a magas albérleti díjak, vagy a kedvezőtlen kollégiumi feltételek és túljelentkezés. Erre a problémára adtak igen frappáns választ egy olyan applikációval és közvetítő közösségi weboldallal, amelyet létrehozva összekapcsolnák a lakhatási nehézségekkel küzdő hallgatókat és a segítségre szoruló, magányos, idősebb korosztályt, akik kölcsönösen segíthetnék egymást, „2 probléma helyett 1 megoldás” címszóval. Weboldaluk ingatlanközvetítő oldalhoz hasonlítana, amelyen keresztül kereslet és kínálat biztonságosan megtalálná egymást: az idősek, apró segítségekért cserébe az átlagos bérleti díjaknál sokkal alacsonyabb áron adnák ki szobájukat a fiatal egyetemistáknak. A zsűritagok egybehangzó véleménye volt, hogy egy ilyen applikációnak komoly létjogosultsága van Magyarországon, a fiúk pedig már együttműködő partnerre is találtak a rászoruló emberek szociális bérlakásba jutásán munkálkodó Utcáról Lakásba! Egyesülettel.

A második helyezett csapat

A dobogó csúcsán végzett Polyp csapat, azaz Bacsur Dániel és Vajda Ádám, akiknek a projektjét az oktatást érintő problémák iránti nagyfokú érzékenység és az ötletgazdák innovációhoz, technológiához fűződő tapasztalata hívta életre. „Az online oktatás a személyes kapcsolatok hiánya miatt bukott meg” – állítja a két fiatal, akik közel 600 alanyon tesztelték az általuk létrehozott virtuális mentort. Az AI segítségével megbízható forrásból készítették el az avatart, amely arra szolgál, hogy támogassa a fiatalok tanulását, mindezt személyre szabottan, a tanulók saját ritmusához igazodva. A fiúk úgy tervezik, hogy a megálmodott platformjuk kicsik és nagyok számára egyaránt elérhető legyen, minden egyes tanulónak saját virtuális mentorral, aki csak az adott diákkal folytatna kiemelt kapcsolatot.

Az első helyezettek

A dobogósok által elképzelt jövő mindannyiunk számára biztató, ne legyünk hát szkeptikusak a jövő generációjával szemben, hiszen ők hozhatják el a megoldást számtalan égető problémára, amely a társadalmunkat, a közösségeinket és nem utolsó sorban a bolygónkat is érinti. Legyünk nyitottak, hiszen a nyitottság mindig nyer!