Így szolgáld fel a bort a barátaidnak, ha le akarod nyűgözni őket

Borítókép: Így szolgáld fel a bort a barátaidnak, ha le akarod nyűgözni őket Forrás: Dubicz Borászat
Kinyitni egy palack bort elsőre egyszerűnek tűnik, valójában azonban a tökéletes kivitelezést több órányi tanulás és gyakorlás előzi meg. Ha sok szabadidőd nincs is erre, alábbi tippjeink sokat segíthetnek, hogy vendégeid szemében házi sommelier-ként tündökölhess.

Csavaros kupak

A fémkupak egyre népszerűbb palackzárási technika, ahhoz pedig ma már kétség sem férhet, hogy a csavarzár nem a minőség (hiányának) jelzője. Ráadásul az ilyen palackokat felbontani is könnyű – ám közben balesetveszélyes is lehet. A kupak széle ugyanis könnyen megvághatja az ujjunkat. És ha közben ezt a vendégek is végignézik... Inkább csendben, észrevétlenül, még a konyhában egy kicsi, de éles késsel válaszd le a kupakról annak alsó peremét, majd függőleges irányban is vágd be a kupakot több ponton. Így a vendégsereg előtt egyetlen magabiztos mozdulattal le tudod majd csavarni a záróelemet, ráadásul úgy, hogy az még használható is maradjon.

Parafa

Egy kés pengéjét belenyomni a parafadugó közepébe, majd addig tolni vele befelé a dugót, míg az bele nem pottyan a palackba, szabad utat adva ezzel a finom bornak. Ismerős, ugye? Aztán rögtön felrémlik a bosszúság is, amit a szádban keringő parafadarabokat okoztak. Nyilván könnyebb a dolgod egy dugóhúzóval, feltéve persze, hogy a jó technikát választod. Eszerint a dugóhúzót egyenesen kell tartanod, és miközben hatot-hetet csavarsz rajta, egy kicsit nyomod is lefelé. Aztán pedig, amint biztosan kapaszkodik a szerkezet a parafába, kezdd el óvatosan kifele húzni. Közben végig tartsd függőlegesen a palackot, máskülönben abban a pillanatban, ahogy kicsusszan az üvegből a dugó, kilöttyen a bor.

Borcseppek

Vörösbor cseppek a hófehér terítőn, rögtön a vacsora elején – maga a rémálom. Menj elébe! Ehhez csak egy borkiöntőre lesz szükséged. Csavard fel, majd dugd az üveg szájába, és máris nem remeg majd annyira a kezed, amikor újra kell töltened az egyik vendéged poharát.

KATTINTS A FOLYTATÁSÉRT!