Így birkóznak meg az amerikai anyák a home office-szal és a digitális távoktatással

Borítókép: Így birkóznak meg az amerikai anyák a home office-szal és a digitális távoktatással Forrás: GettyImages
Ne gondold, hogy csak a magyar anyáknak nehéz a home office és a digitális távoktatás kihívásaival való megküzdés. Az amerikai szülők is kénytelenek átalakítani az életüket, hiszen november közepén az Egyesült Államokban újra bezártak az iskolák. Ugyanakkor már nem a nulláról kezdik, hiszen tavasszal már átélték ugyanezt és van, aki egészen sajátos rendszert dolgozott ki a jelenlegihez hasonló forgatókönyv esetére.

A járvány tavaszi hulláma alatt voltak szülők, akik összefogtak és ötösével magántanárt fogadtak gyermekeik mellé, mások a közösségi felületeken alakítottak tanuló- és segítő csoportokat, de születtek egészen egyedi megoldások is a járványhelyzet és a karantén átvészelésére.

„A két fiam iskolai előkészítőbe járt volna a tavaszi bezárások idején. Egyedülálló anyaként, miközben egy nagy céget vezetek otthonról, ez a helyzet rengeteg átszervezést igényelt, sok hétvégi és éjszakai munkaórát, és egy egész kis virtuális falu létrehozását a Zoomon - meséli Amanda Cole, egy IT cég vezérigazgatója.

Persze mindig akkor történt valami, amikor a legfontosabb ügyféllel tárgyaltam: akkor szorult be valamelyik gyereknek a feje a korlát rácsai közé vagy vesztek össze alaposan vagy egyszerűen csak akkorra éheztek meg és azonnal enni akartak. Pár idegőrlő hét után megtanultam, hogy mindent előre elkészítsek: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és a fontos teendőket se hagyjam soha az utolsó pillanatra, hanem amikor van rá időm, azonnal elintézzem.

Egészen sajátos jelrendszert alakítottunk ki: lett egy piros és egy zöld kendőm. Ha a piros volt kitéve, az azt jelentette, hogy ne zavarjanak, mert vagy tárgyalok, vagy fontos meetingem van.

Ha viszont a zöld kendő volt kitéve az ajtóra, akkor szabad volt a pálya, bejöhettek hozzám. Ahhoz, hogy dolgozni tudjak, rengeteg kreativitásra volt szükségem folyamatosan.”

„Hiába, hogy a férjem is otthonról dolgozott, a háztartási teendők és az ötéves kislányunkkal való foglalkozás mindig rám hárult, annak ellenére, hogy nekem is dolgoznom kellett. Dühös voltam a férjemre, igazságtalannak éreztem, hogy míg ő zavartalanul végzi a munkáját, addig nekem három ember helyett kell helytállnom. Minden nap szorongtam, hogy mindent meg tudjak csinálni, amit aznapra terveztem: ellátni a lányomat, a házimunkát, egészséges ételeket főzni, közben csinálni a saját munkám” – mondja a fejvadász Jodi.

„Mivel a férjemmel a járvány előtt is otthonról dolgoztunk, azt gondoltuk, semmiség lesz megbirkózni az új helyzettel, a home office-szal és az online iskolával, de súlyosan tévedtünk.

A gyerekekkel tanulni kellett, gyakran kértek technikai segítséget és mindig volt valamilyen ügy, amit normál esetben a tanárok oldanak meg az iskolában, de jelen helyzetben mi voltunk érte a felelősek.

Nagyon nehéz volt így a projektjeinkre fókuszálni, a férjemmel mindketten állandóan idegesek voltunk és sokat veszekedtünk.”- osztotta meg saját tapasztalatait a kommunikációs szakember, Jessica.

„Átírattuk a gyerekeinket egy kizárólag online működő iskolába, mivel egy olyan iskolát akartunk nekik, ami olyan tanárokkal működik, akik ehhez már hozzászoktak. Hetente három napot töltök az irodában, ebből egy napot a lányom is velem van. Jól megy neki az online iskola, de azért meg kellett szoknia az új rendszert, nekünk, a szüleinek pedig többet kell segítenünk neki, mintha normál iskolába járna.” – mondja a stratégiai vezetőként dolgozó Eva.

„Ez szörnyű. Rosszabb bármilyen vírusnál. A fiamnak, mint sok más gyereknek is, komoly kihívás a tanulás. Egész nap otthon van egyedül.

Bejelentkezik a számítógépébe az ágyából 7.30-kor, és kora estig online marad. Fáj a feje és vörösek a szemei. Szerintem az emberek nem is tudják, mi történik ezekkel a gyerekekkel.
mondja Robin, az ügyfélkapcsolati igazgató.

Sok szülő rémálma, hogy az online oktatás miatt a gyerekek hátrányba kerülnek tudásban és szociálisan, a digitális világ megszállottaivá válnak, akik képtelenek normális emberi kapcsolatokra. Ahogy az amerikai szülők, mi is csak remélni tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet nem marad így örökre és újra minden visszatér a régi kerékvágásba: a szülők nyugodtan dolgozhatnak, a gyerekek pedig óvodába, iskolába járhatnak, barátkozhatnak és bandázhatnak. Újra kinyitnak az éttermek, a mozik, a színházak és visszakapjuk végre a régi életünket, amit talán kicsit jobban értékelünk majd.

Forrás: Forbes

Ismered a home office aranyszabályait? Ha kíváncsi vagy rá, mik is ezek, kattints a galériára!