9 híresség, aki nyíltan beszélt az abortuszáról

busy philipps,abortusz,youknowme Forrás: Getty Images
A #YouKnowMe az új #MeToo? Új hashtaget indított Busy Philipps színésznő a szigorú déli államokbeli abortuszszabályozás ellen tiltakozva. Van, ahol az erőszakból létrejött terhességet is tilos megszakítani.

Gyakorlatilag illegálissá tették az abortuszt az elmúlt hetekben az Egyesült Államok néhány államában: Georgiában, Alabamában és Ohióban. A legutóbbi törvénymódosítás május 16-án lépett hatályba, amikor az alabamai kormányzó, Kay Iver (egy nő amúgy, és régóta ellenzi az abortusz bármilyen formáját) aláírta. Az új törvény a terhességmegszakítás minden formáját tiltja, még nemi erőszakból és/vagy incesztusból származó terhességekét is. Az abortuszt elvégző orvos akár 99 év börtönbüntetést kaphat, a páciens nem büntethető.

Ez ebben a formában a legszigorúbb abortusztörvény jelenleg az Egyesült Államokban, és óriási felháborodást váltott ki világszerte. Nem maradt csendben Hollywood sem, és Busy Philipps színésznő, tévés műsorvezető elindította a #youknowme hashtaget a Twitteren.

Busy a tévéműsorában könnyek között beszélt arról, hogy

„A statisztikák szerint négyből egy nő átesik művi terhességmegszakításon 45 éves kora előtt. Ez az adat néha meglepő, és talán ti is azt gondoljátok: nem ismerek olyan nőt, aki megtenne ilyet. Nos, engem ismertek [You know me]. 15 évesen volt abortuszom, és azért mondom el nektek, mert komolyan aggódom a nők és a lányok miatt, akik ebben az országban élnek. Azt hiszem, mindannyiunknak többet kellene beszélgetnünk és gyakrabban megosztanunk egymással a történeteinket.”

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Busy Philipps felhívása termékeny talajra talált, rengeteg nő megosztotta a történetét, ismertebbek és kevésbé ismertek egyaránt. És volt olyan is, mint például Rihanna, aki egyszerűen csak tiltakozott az abortuszellenes intézkedések ellen:

Vessetek rájuk egy pillantást. Ezek az idióták döntenek az amerikai NŐK helyett. Kay kormányzó, szégyellje magát!
írja dühösen az énekesnő.

Most pedig következzen néhány megrázó abortusztörténet hírességektől. Többségük a #youknowme hashtaget viseli: