Borítókép: 4 haszontalan trükk a másnaposság ellen Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

4 haszontalan trükk a másnaposság ellen

A kínzó másnaposság bizonyára mindannyiunkat elérte már legalább egyszer. Dübörgő fejfájás, instabilitás, a koncentráló képesség teljes hiánya – ismerősen cseng?

A tudatos és mértékletes alkoholfogyasztás a másnaposság elkerülésének legjobb módja. Mint a legtöbb, egészségünket és jóllétünket érintő esetben, itt is a megelőzés a legcélravezetőbb eszköz. Ugyanakkor bárkivel megeshet, hogy kemény fába vágja, a fejszéjét és egy-két pohárral több alkoholt fogyaszt a kelleténél. Arról, hogy hogyan kezeljük a másnapos tüneteket, számtalan cikk és annál is több okosság kering a neten. Mi most egy másik szemszögből közelítjük meg a témát, és azt próbáljuk felgöngyölíteni, hogy melyek azok a mítoszok, legendás és tippek, amelyeknek semmilyen valóságalapjuk nincs – ezzel is időt és energiát megspórolva azoknak, akik épp a másnap kínzó tüneteivel küzdenek. Lássuk hát a 4 leghaszontalanabb trükköt a másnaposság ellen.

1. Kutyaharapás szőrével

Az egyik klasszikus és rendkívül sokat emlegetett tipp a másnaposság elmulasztásának oltárán a „Kutyaharapás szőrével”, azaz a további alkoholfogyasztás taktikája. Mindazonáltal sajnos mindenkit ki kell ábrándítanunk: a kutyaharapás szőrével nem, hogy nem segít a helyzetünkön, de tovább is ront rajta. A másnaposság elleni harc lényege ugyanis a hidratálás, testünk lehető leggyorsabb megtisztítása a felszívódott és véráramba került alkoholtól, így a további alkoholfogyasztás rendkívül sokat árthat szervezetünknek. Fogyasszunk inkább vizet, teát vagy más alkoholmentes folyadékot.

2. Egyél minél zsírosabb ételeket

Ez a tanács sokkal inkább releváns az alkoholizálás előtt, megelőzés gyanánt, mintsem utólag. Az amúgy is megviselt gyomrunknak nem igazán tesz jót egy nehezen emészthető, zsíros fogás, amellyel újonnan meg kell birkóznia. Mindazonáltal megelőzésként, gyomrunk kibélelése és az alkoholfelszívódás lassítása szempontjából borozás előtt kifejezetten előnyös egy szép adag zsíros kenyér, de utólag már nem sokat érünk vele, sőt mi több, tovább ronthatunk az amúgy sem túl fényes állapotunkon.

TOVÁBBI TÉVES TIPPEKÉRT KATTINTS IDE!