Milyen halhoz milyen bort válasszunk?
Fehér húsú halak roston – Könnyed, üde fehérborok
Amennyiben a legegyszerűbb elkészítési módját választjuk a sovány, fehér húsú – akár tengeri, akár folyami – halaknak, vagyis a roston sütést, és hozzá csak egy könnyed salátát, vagy egy pici vajon átforgatott zsenge, petrezselymes újburgonyát kínálunk, akkor mindenképpen a könnyedebb fehérborok közül válasszunk. Egy kis citrust facsarva a halra a ropogós savak és az üdeség még inkább kiemeli majd a hal ízét a borral együtt. Erre a célra ideális választás például egy könnyed Sauvignon Blanc, mint amilyen a kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös borainkat tartalmazó Mátra sorozatunk gördülékeny, jó ivású Dubicz Sauvignon Blanc-ja.
Mártás a hal mellett – Krémesebb, testesebb fehérborok
Ha továbbra is a fehér húsú halaknál maradunk (például süllő, fogas, tőkehal, lepényhal stb.), de már tejszínes-vajas, vagy gazdagabb, fűszeresebb, krémesebb mártást is készítünk mellé, akkor válasszunk borban is egy kicsit teltebb ízvilágú tételt. Ilyen lehet például egy testesebb, hordós érlelésű Chardonnay, vagy egy elegáns, finom savú Szürkebarát, mint amilyen borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borait összefoglaló 1014 sorozatunk 1014 Chardonnay-ja, illetve 1014 Szürkebarát tétele.