Gyermeknapi kreatív ötletek: 7 cuki tipp a közös alkotáshoz

Borítókép: Gyermeknapi kreatív ötletek: 7 cuki tipp a közös alkotáshoz Forrás: Getty Images (AleksandarNakic)
Ideje többet megtudni erről a fontos ünnepről, és persze, jönnek a legszuperebb gyermeknapi kreatív ötletek is május utolsó vasárnapjára.

Talán eddig te is azt gondoltad, hogy a gyermeknap egy viszonylag modern, legfeljebb pár évtizedes múltra visszatekintő ünnepnap. De ha képzeletben picit visszarepülsz velünk az időben, látni fogod, hogy több mint száz éve ünnepelték először a világban. Ejtsünk most pár szót erről, illetve jöjjenek a legcukibb gyermeknapi kreatív ötletek, nem csak a legkisebbeknekl!

Hol és mikor tartották az első gyermeknapot a világon?

Ha arra kérnénk, tippeld meg, honnan ered a gyermeknap, szerintünk majdnem biztosan az Egyesült Államokat mondanád. Időben pedig az ötvenes-hatvanas évekre tennéd az első gyermeknapot. Erre gondoltál? Akkor jöjjenek a meglepő tények: a gyermeknap eredetileg Törökországból származik, ahol az elsőt 1920. április 23-án. Sok környező ország egyetértett azzal, hogy szenteljenek egy napot a gyerekek jogaira, helyzetére való még nagyobb odafigyelésre, ezért egyre több helyen tartottak gyermeknapot.

Később, 1954-ben az ENSZ létrehozta az Egyetemes Gyermeknap intézményét. Ezt a legtöbb országban a mai napig június elsején vagy május utolsó vasárnapján tartják. De vannak országok, például Ciprus vagy a Dél-afrikai Köztársaság, ahol november 20-án ünneplik.

Magyarországon még korábban megszületett az ötlet

Hazánk is igazi úttörőnek számít a gyermeknap tekintetében. Itthon 1906-ban alapították meg arisztokrata hölgyek az Országos Gyermekvédő Ligát. A tagok pedig körlevelet írtak az akkori vármegyékhez, melyben azt kérték, hogy minden évben tartsanak gyermeknapot. A megvalósítás viszont úgy tűnik, váratott magára, ugyanis úgy tudjuk, végül csak 1931-ben tartották meg idehaza az első gyermeknapot. Igaz, akkor rögtön egy egész hetet szántak a gyerekekre, és Gyermekhétnek nevezték. Az ötvenes évekre viszont ez már lerövidült, és megszületett a mai napig ismert Gyermeknap, amelyet május utolsó vasárnapján tartunk.

Ahol különösen fontos a gyermeknap

Japánban 1948 óta mindig május 5-én tartják a gyermeknapot. Ez a nap egy elképesztően nagy ünnep arrafelé: munkaszüneti napként is szerepel a naptárban, amit a családok együtt töltenek és papírsárkányt eregetnek. Oroszországban pedig június 1-jén ünneplik a gyerekeket, kitüntetett figyelemmel és számos rendezvénnyel.

Ünneplés, ajándékok, gyermeknapi kreatív ötletek

Hazánkban május utolsó vasárnapja szól a gyerekekről: ilyenkor országszerte rengeteg program várja a családokat. De ha idén bármilyen okból nem mennétek sehová, akkor sem kell, hogy unalmasan teljen a gyermeknap! Az alábbi gyermeknapi kreatív ötletek segíthetnek örömöt és közös játékot csempészni ebbe a szép vasárnapba.

Mi lehet a legnagyobb ajándék gyereknapon?

Talán elcsépeltnek hangzik ma már a gyerekkel töltött minőségi idő fogalma. Azonban hidd el, a gyereknek az a legszebb pontja a napnak, amikor a szeretteivel együtt játszhat, alkothat, szórakozhat. Amikor a figyelmünk csak az övé.

Ennek jegyében a lenti galériánkban összegyűjtöttünk egy csokor kreatív ötletet, melyeket elkészítve biztosan emlékezetes lesz az idei gyereknap

Forrás 1., forrás 2.

Görgess lentebb! A galériánkban 15 újrahasznosított anyagból készített DIY ötletet mutatunk be!