Tom Cruise válását is új megvilágításba helyezi a most bemutatott dokumentumfilm a szcientológiáról

Borítókép: Tom Cruise válását is új megvilágításba helyezi a most bemutatott dokumentumfilm a szcientológiáról
6 dolog, amit tudnunk kell a Going Clearről. A dokumentumfilmet állva tapsolta meg a napokban a Sundance Filmfesztivál közönsége.

Vasárnap mutatták be a független és kísérleti filmeket is felvonultató Sundance Filmfesztiválon a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (magyarul kb. Megtisztulni: a szcientológia és a hit börtöne) című dokumentumfilmet. A bemutatót hangos ováció kísérte, és azóta is a filmről cikkeznek a lapok. Alex Gibney filmjében ugyanis kínos részletekről is szó esik például világhírű hollywoodi színészek és a szcientológiai egyház rájuk gyakorolt befolyása tekintetében. Nézzük, miket lehet tudni a filmről a hírek szerint:

1.Az HBO gyártásában készült dokumentumfilm Lawrence Wright Pulitzer-díjas szerző azonos című 2013-as könyve alapján készült. Wrightot a magyarul is megjelent című könyve tette ismertté, amely az Al-Kaida és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás összefüggéseiről szól. Új könyvéhez az elmúlt években Wright vagy 200 jelenlegi és volt szcientológussal készített interjút; a témában egyszer már publikált egy hosszú írást a The New Yorker magazinban.A szcientológiai egyház már a megjelenés idején megsemmisítően nyilatkozott a könyvről, és azt állította, hogy a benne megszólaló volt egyháztagok hazudnak.


Lawrence Wright (a könyv írója)és Alex Gibney (a belőle készült film rendezője) egy sajtóbeszélgetésen, a Sundance Filmfesztiválon. Fotó: Europress / Getty Images

2. A filmben szó esik a szcientológiai egyház legismertebb tagjairól, Tom Cruise-ról és John Travoltáról is. Az ő érintettségük a szcientológiában már évtizedek óta a legváltozatosabb spekulációk tárgya. AGoing Clear-ben azt állítják volt hívek, hogy az egyház vezetője, David Miscavige szorgalmazta annak idején Tom Cruise és Nicole Kidman szakítását, mert úgy látta, hogy Kidman éket ver Cruise és az egyház közé. John Travolta életéből pedig egy különösen szomorú történetet idéz fel a film:a színész volt barátnője, aki szintén kiugrott tagja az egyháznak, azt nyilatkozza benne, hogy utasítást követve „csalogatta be" Travoltát az egyházba, amely ezután a színész valósággal csapdában tartotta azzal, hogy erőforrásokat biztosított neki a magánélete védelmére.


Nicole Kidman és Tom Cruise a 2000-es Oscar-gálán. Fotó: Europress / Getty Images

3. A filmet március közepétől vetítik az amerikai HBO-n. Aszcientológiai egyház szóvivői már hónapok óta élesen kritizálják a tévécsatornát, csúsztatásokat és sajtóetikai vétségeket emlegetve. Az HBO 160 ügyvéddel konzultált a film sugárzása kapcsán – írja a The Hollywood Reporter.

4. A kritikusok szerint a Going Clearből nem derül ki sokkal több, mint ami a könyvben is van; a szereplők majdnem ugyanazt mondják el a kamerák előtt. A film hatásossága a vágásban rejlik, olvasható a The Guardian recenziójában.

5. A Szcientológiai Egyház közleményt adott ki a film kapcsán, amelyben hangoztatják: Cruise, Kidman és a többiek nem nyilatkoztak a film készítőinek, a rendező többszöri kérésükre sem adott ki információkat a filmről, amire reagálhattak volna, és hogy a Going Clear szándékos csúsztatásokat tartalmaz, valamint olyan tévhiteket, amelyeknek az ellenkezője régóta bizonyított.

6. A magyar HBO megkeresésünkre nem tudott pontos információt adni arról, hogy mikor láthatják a filmet a hazai nézők. De, mint megtudtuk, azon vannak, hogy nálunk is műsorra kerüljön a Going Clear.