Ne legyen luxus nőnek lenni! Gimnazisták a menstruációs szegénység ellen

Borítókép: Ne legyen luxus nőnek lenni! Gimnazisták a menstruációs szegénység ellen Forrás: Canva (David Pereiras)
Menstruációs szegénység fogalma néhány éve kúszott be a köztudatba. Azokat a lányokat, nőket érinti, akiknek nincs lehetőségük a havi vérzésük alatt egészségügyi, intim higiéniai termékeket vásárolni. Naivan azt gondolhatnánk, hogy ilyen csak a távol keleten létezik, azonban nem kell messzire mennünk; Magyarország fővárosában is van, aki minden hónapban ezzel a problémával néz szembe.

Néhány éve hallottam először a menstruációs szegénység kifejezésről. Sokkoló az a tény, hogy világszerte vannak olyan lányok és nők, akik havi rendszerességgel kimaradnak az oktatásból, majd később a munkájukból azért, mert nem megoldható számukra az egészségügyi, intimhigiéniás termékek beszerzése. Az pedig, hogy Magyarországon a menstruáló nők közel 30%-át érinti ez az élethelyzet, döbbentett.

2009 februárban dőlt le a témával kapcsolatban egy igen vaskos fal, amikor az Oscar-gálán a problémakört feldolgozó "Period. End of Sentence" című indiai film hozta el a legjobbrövid dokumentumfilmnek járó díjat. Innentől kezdve a menstruációs szegénység a világ számos országban lett nyíltan a közbeszéd tárgya.

Vannak azonban kishazánkban olyanok, akik nem csak beszélnek a jelenségről, vagy tűzoltásként gyűjtéseket szerveznek, hanem állandó változást szeretnének elérni.

Három gimnazista lány (Nógrádi Sára, Szabó Zille, Székely Eszter) a fejébe vette, hogy harcolni fog a női menstruációs termékek 27%-ról 5%-ra való áfacsökkentéséért. Elindultak az Amnesty International Magyarország Összpont nevű emberi jogi versenyén és LHO – Ladies’ Health Organization néven létrehoztak egy petíciót.

A tisztasági és egészségügyi betétek, tamponok, menstruációs kelyhek, és a mosható, többször használatos alternatívák ára elfogadhatatlanul magas. Hiába nélkülözhetetlen termékek, hazánkban mégis 27% ÁFA terheli őket, amely az Európai Unió összes tagállama közül a legmagasabb. Ne legyen luxus nőnek lenni!

Amikor először találkoztam a menstruációs szegénység fogalmával arra gondoltam, hogy talán nem egyszer használatos egészségügyi betéteket kellene gyűjteni, hanem tartós eszközökkel támogathatnánk a rászorulókat. A mosható betétek, az intim kelyhek egyszeri kiadást jelentenek, és viszonylag hosszú távon alkalmazhatóak. A gyűjtést kezdeményező szervezet azonban elmondta, hogy bár több szempontból is valóban ez lenne a legjobb megoldás, azonban tudnunk kell, hogy sok esetben nem csak az intim higiénés termékek megvétele okoz gondot a lányoknak, nőknek, asszonyoknak, hanem a tisztálkodás, mosás is, hiszen tiszta folyóvíz sem áll rendelkezésükre.

Azoknak, akiknek nincsen lehetőségük a megfelelő eszközöket megvásárolni sokszor, toalettpapírral, papírzsebkendőkkel, régi ruhadarabokkal, textilpelenkákkal vészelik át a piros betűs napokat. Ezek a megoldások az egészségre is ártalmasak.

A Ladies’ Health Organization gimnazista lányok kezdeményezése az alábbi linken támogatható.

A cikk forrása itt és itt.

Természetes módszerekkel is csillapítható a fájdalom akár a menstruáció alatt is. A lenti galériában erre hozunk néhány ötletet.