JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Nem akart nagy felhajtást – a királynő úgy temeti Fülöpöt, ahogy élt: visszafogottan, sallangoktól távol

Borítókép: Nem akart nagy felhajtást – a királynő úgy temeti Fülöpöt, ahogy élt: visszafogottan, sallangoktól távol Forrás: Getty Images
Helyi idő szerint 15 órakor veszi ma kezdetét a visszafogott szertartás a brit királyi család windsori birtokán, melynek keretében végső nyugalomra helyezik II. Erzsébet néhai férjét. A királyi család úgy tűnik elássa a csatabárdot, legalábbis erre az időre; s hogy a különutas Harry herceget ne hozzák kényelmetlen helyzetbe, inkább egyikük sem veszi fel katonai egyenruháját a szertartásra.

Nem szeretnék, hogy Harry herceg kilógjon a sorból, nagyapja temetésén legalábbis. Erre utal, hogy a királyi család férfi tagjai – II. Erzsébet jóváhagyásával - szinte az utolsó pillanatokban döntöttek úgy, hogy inkább „szögre akasztják” a katonai egyenruhát és civilben vesznek részt a mai szertartáson.

A gesztus azért is fontos, mert Harry herceg a királyi családtól való látványos elszakadását követően a katonai rangját, így az uniformishoz való viselés jogát is elvesztette. Így Fülöp temetésén a családtagok közül csak ő nem lehetne egyenruhában. A királynőnek azonban nem csak különutas unokája, hanem a korábban az Epstein-botrányba belekeveredő fia sem könnyítette meg a helyzetét. András akkor ugyan visszavonult a hivatalos teendőitől, de korábban megkapta a királyi haditengerészet tiszteletbeli admirálisi címét. A rang használatát azonban az ügy tisztázásáig elhalasztotta, s eredetileg admirálisi egyenruhát szeretett volna viselni apja temetésén. A férfiak ehelyett egységesen civil öltözékben jelennek meg, sötét öltönyt viselve a szertartáson.

Fülöp végakarata pedig alig néhány óra múlva beteljesül; a királynő minden különösebb felhajtás nélkül vesz végső búcsút élete párjától.

A szertartás helyi idő szerint 15, magyar idő szerint 16 órakor kezdődik. Az április 9-én elhunyt Fülöpnek már csak a koronavírus járvány miatt érvényben lévő, szigorú korlátozások miatt sem lehetne nagyszabású temetése; Nagy Britanniában jelenleg a szertartásokon legfeljebb harmincan vehetnek részt, ettől pedig az udvar sem szeretett volna eltérni.

Fülöp temetése így nem lesz nyilvános, csak a királynő és a családtagok lesznek jelen, de az eseményt televízió közvetítés formájában világszerte figyelemmel kísérhetik a monarchia hívei. Koporsóján ott lesz saját királyi zászlaja, melynek ennek elemei görög és dán felmenői mellett királyi címére utalva Edinburgh várát és a Mountbatten-családot is megidézik. Emellett virágkoszorú, 2011-ben kapott főadmirálisi tisztjére utaló sapkája és a hivatalos eseményeken viselt kardja jelzi, ki nyugszik a koporsóban.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást képzelne el a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Koporsóját egy olyan, átalakított, különleges Land Rover hátuljában szállítják a windsori kastély területén keresztül a kápolnába, melynek tervezésében még maga a herceg is részt vett. A koronavírus-járvány miatt a királynőnek maszkot kell viselnie és az is elképzelhető, hogy egyedül kell ülnie a szertartáson, mert a járványveszély miatt különböző háztartások tagjainak be kell tartaniuk a biztonságos távolságot.

Az autót pallérosok kísérik olyan katonai testületek képviseletében, amelyek valahogyan kapcsolódnak a herceghez. A királyi család tagjai, köztük Károly herceg, pedig gyalogosan követik a járművet. Az úton a Királyi Haditengerészet, a Királyi Tengerészgyalogosok, skót Highlanderek, a Skót Királyi Ezred 4. zászlóaljának tagjai és a Királyi Légierő tagjai állnak majd sorfalat. A királynő más úton megy a kápolnába. A Királyi Lovastüzérség ágyúi díszlövéssel búcsúztatják a herceget, harangszó mellett.

10 dolog, amit csak kevesen tudnak II. Erzsébet és Fülöp herceg házasságáról