Borítókép: Te hány furcsa világnapot ismersz? Meghökkentő és fontos világnapból október is tartogat néhányat Forrás: Getty Images

Te hány furcsa világnapot ismersz? Meghökkentő és fontos világnapból október is tartogat néhányat

A nemzetközi világnapok azzal a céllal jöttek létre, hogy egy esemény, jelenség fontosságára hívják fel a figyelmet vagy épp megemlékezzünk egy olyan múltbéli eseményről, mely a jelenünkre és jövőnkre hatással lehet.

A béke világnapja, a holokauszt világnapja vagy épp a magyar kultúra világnapja: mind olyan horderejű téma, mely emberek millióit érint meg. Január első nagy nemzetközi vagy épp, -mint az utóbbi mutatja- lokális ünnepe az év első hónapjára esik, ám a világnapok sora hosszú listaként kíséri végig az évet.

Miért alakultak ki ezek az ünnepek?

Elsődlegesen azért, hogy egy probléma, egy jelenség vagy épp egy múltból származó be nem gyógyuló ’seb’ létezésére hívják fel a figyelmet. Például a holokauszt nemzetközi világnapját azért tartják világszerte január 27-én, mert 1945-ben, a Vörös Hadsereg ezen a napon szabadította fel az Auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Az emléknap az ENSZ 2005-ös ajánlására jött létre.

De vajon ki tudja, mit ünneplünk július 14-én? Bizony, bizony: a cápatudatosság napját. És augusztus 13-án? Minden balkezes örömére: a balkezesek világnapját.

Tehát látható, vannak bizony olyan világnapok is – mint a cápatudatosság napja- ami igaz milliókat mozgat meg, de nem feltétlenül tudunk róla a mi kis tengerpart nélküli országunkban.

Galériánkban, jöjjenek most október érdekes és fontos világnapjai