JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Fémkeresőzni ment, ezeréves viking kincset talált

Borítókép: Fémkeresőzni ment, ezeréves viking kincset talált Forrás: Getty Images (TonyBaggett)
A fémkeresőzés remek szórakozás, olykor pedig elképesztő dolgokra is lehet bukkanni. Egy fiatal lány például kukoricaföldeket pásztázott, amikor ezeréves viking ezüstre bukkant.

Nem mindennapi kincset talált egy fiatal lány egy hajdani, északnyugat-dániai viking kori földvártól néhány kilométerre. A lány a kukoricaföldeket pásztázta fémkeresőjével, amikor közel háromszáz darab, több mint ezerévesnek saccolt ezüstpénzre bukkant.

A leleteket kiállító észak-jütlandi múzeum igazgatója az AFP-nek megerősítette, hogy az ilyen lelethalmaz nagyon ritka.

„Az ezüstérméket egy viking kori földvár, Fyrkat erődjétől mintegy nyolc kilométerre, Hobro város közelében találták. Mivel mindkettőn keresztábrázolás látható, a múzeum szerint a 980-as évekből származnak”

– foglalja össze a hvg.hu.

A szakértők úgy gondolják, kapcsolat lehet az elásott kincs és az erőd között, amely ugyanebben az időszakban égett le. Ősszel folytatni szeretnék az ásatásokat, azt remélve, hogy megtalálják a ládák néhai tulajdonosainak a lakhelyét, illetve azt, hol vannak eltemetve.

A felfedező lány egyébként nem maradt teljesen hoppon: anyagi kártérítést kapott, de hogy mennyi pénz ütötte a markát, azt egyelőre nem közölték.

Forrás

Galériánkban legnagyobb kincsünkről, a vízről olvashatsz!