Ültess egy fát! Faültetési mozgalmak a Föld körül

faültetés,mozgalom,öko Forrás: Getty Images
A falültetés az egyik legősibb, legismertebb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a környezetvédelemnek. Most összefoglaljuk, miért olyan fontos, hogy minél több fa legyen a Földön, és még mit érdemes tudnod, ha faültetésre adnád a fejed.

Etiópia a napokban jelentette be, hogy 350 millió fát ültettek egyetlen nap alatt az országban. Az észak-kelet-afrikai országban száz év alatt 35-ről 4%-ra csökkent az erdős terület aránya. Közben az ország lakossága ötszörösére nőtt 1960 óta, és termőföld híján élelmiszerválság és állandó munkanélküliség sújtja. A faültetésben az etióp kormány tagjai is részt vettek. A 350 millió világrekord, igaz, más híradások szerint csak 200 millió fáról van szó.

A faültetés egy nemrégi tanulmány szerint is a legjobb módja a klímaváltozás elleni harcnak. A fák ugyanis elnyelik a széndioxidot, amely a Föld hőháztartásának emelkedéséért felelős. (Illetve nem maga a széndioxid felelős, hanem az emberek, akik ezt az iparosodással ezt ilyen óriási mértékben lehetővé tették.) A fák továbbá nedvesen tartják a talajt, csökkentik az árvizek valószínűségét is.

További tanulmányok szólnak arról, hogy kábé egy USA-méretű területet, 900 millió hektárt lehetne újraerdősíteni bolygószerte. Ha ez megtörténne, akkor a fák, miután megnőnek, akár kétharmadát fel tudnák dolgozni a világ mai széndioxid-előállításának. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez önmagában nem elég a klímakatasztrófa elkerüléséhez: a fosszilis energiahordozók használatát is mihamarabb be kellene szüntetni.

Ha fák vannak, minden van

2019 márciusában az ENSZ bejelentette az Ökoszisztéma-helyreállítás Évtizede nevű programot, amelynek során 350 millió hektárt terveznek visszaerdősíteni 2030-ig világszerte. India 13 millió, Amerika 20 millió hektárnyi esőerdő helyreállítását vállalta be, míg az afrikai országok vállalása 100 milliárd hektár.

nagy zöld fal,great green wall

A Nagy Zöld Fal

Afrikában eddig is komoly lépések történtek az újraerdősítésért. A Nagy Zöld Fal kezdeményezés célja, hogy 8000 kilométer hosszú erdőséggel vegyék fel a harcot az elsivatagosodás ellen. A 2007-ben indult programban 20-nál több afrikai ország vesz részt. A faültetéssel egyébként nem csak a környezet jár jól, hanem az ott élők is: termőföldet, nagyobb élelmiszerbiztonságot, zöld munkahelyeket biztosítanak a fiataloknak.

Faültetés Napja

Számos országban minden évben külön napot szenteltek a faültetésnek. A Fülöp-szigeten törvény rendelkezik arról, hogy minden diáknak tíz fát kell elültetnie, mielőtt elvégzi az éppen aktuális iskoláját. Van ahol az Arbor Day munkaszüneti nap, vagy legalábbis ezt tervezik, például Törökországban, ahol néhány hete egy tweet hatására jelentette be az elnök, hogy minden évben lesz ilyen nap. Még egy diktátor is hozhat néha jó döntéseket!

Fát ültetnél? Erre figyelj:
  • Ősszel vagy tavasszal keríts rá sort.
  • Csak a környezetedben honos fafajtát válassz.
  • Ha nem a kertedben, hanem közterületen tervezel fát ültetni, kérj engedélyt a helyi önkormányzattól.
  • Vedd figyelembe, hogy a fa mekkorára fog nőni és milyen termése van.
  • Ne válassz olyan fajtát, ami allergén (pl. nyírfa).
  • Győződj meg róla, hogy a fád kap majd fényt és a gyökerek vagy az ágak nem rongálják meg a környékbeli épületeket, vezetékeket akkor sem, ha megnő a fa.
  • Ne feledkezz meg az öntözéséről sem, főleg amíg még csemetekorban van.

10 millió fa

Magyarországon újra és újra felröppennek hírek arról, hogy hány fát vágnak ki egy-egy parkrendezéskor és milyen sokat ültetnek a nemzeti parkokban. A minap Bojár Iván András művészettörténész-építészkritikus indított 10 millió fa címmel mozgalmat, amelynek már rengeteg támogatója van. A terveik szerint november 9-én kerül sor az akcióra, amelynek során minden magyar (átlagosan) egy-egy fát ültet.

Nézd meg ezt a galériát is: