Ezért ne vállalj gyereket a tudomány szerint! Tudósok érvelnek a gyermektelenség mellett

Borítókép: Ezért ne vállalj gyereket a tudomány szerint! Tudósok érvelnek a gyermektelenség mellett Forrás: Pixabay
Már a cikk elején szeretnénk leszögezni, mi igenis a gyermekvállalás mellett vagyunk. Mert úgy gondoljuk, az anyaság az egyik legfantasztikusabb dolog, amit egy nő átélhet. És bár olykor embert próbáló és hatalmas felelősséggel jár, olyan élményeket, megéléseket nyújt, mint semmi más. A gyermekvállalás szubjektív döntés és magánügy, ki melyik oldal mellett teszi le a voksát. Mindkettőnek megvan a létjogosultsága. Mi most arra voltunk kíváncsiak, a tudomány milyen ellenérveket hoz a gyerekvállalás ellen és miért teszi azt!

Én gyerekpárti vagyok, de teljes mértékben megértem azokat a nőket is, akik vállalják, hogy nem szeretnének erre a bonyolult világra gyereket szülni és nem is érzik magukban a késztetést az anyaságra, mert a karrierjük, az önmegvalósítás az első. Aztán persze lehet, hogy évekkel később mégis megváltozik bennük valami: akár egy új szerelem, akár valamilyen más impulzus hatására.

Én úgy gondolom, a gyermekvállalás magánügy. Más magánéletében vájkálni nem szép dolog, sértegetni, minősíteni meg pláne nem. Főként úgy, hogy a másikról szinte semmit sem tudunk. Mert a gyermektelenség sokszor nem döntés kérdése, hanem például valamilyen betegség tragikus következménye vagy egy gyermekkori trauma vagy éppen anyagi nehézségek miatt meghozott súlyos döntés.

Nekünk, kívülállóknak egyszerűen nincs jogunk pálcát törni egy másik ember felett, csak azért, mert ő másként éli az életét, mint mi.

Persze megint más a helyzet, ha a tudomány oldaláról közelítjük meg a témát. Tudtad, hogy rengeteg kutatás született már abban a témában, miért nem szabadna gyermeket vállalni? Mi is megdöbbentünk, mekkora szakirodalma van már a témának (ami persze nem jelenti azt, hogy egyetértenénk vele). Mindenesetre kíváncsian olvastuk, mit hoz fel a tudomány a gyermektelenség mellett.

Lássunk hát 5 tudományos érvet a gyermekvállalás ellen!

Forrás: Business Insider; Noizz