Este 10-kor még simán tévézik az ovisok negyede

Borítókép: Este 10-kor még simán tévézik az ovisok negyede
Változott, mit néznek a gyerekek a tévében és az is, hogy mikor: elég meglepő, hogy este 10-kor még minden negyedik 4-7 éves gyerkőc a tévé előtt ül.

Hol van már az este nyolcórás lámpaoltás?! – sóhajtottunk fel csapatunkból többen, amikor arról olvastunk, hogy egy, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzés szerint minden negyedik ovis korú gyerek a tévé előtt ül még este 10-kor.

És bár az elemzés szerint a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ér el egy átlagos napon, a nézett idő nem csökkent. Az óvodás és kisiskolás korú gyerekek naponta 3 óránál is többet tévézhetnek, de a „mit néz a gyerek?” kérdésköre már jóval túlmutat az aktuális tévéműsoron. Ez az okoseszközöknek, a tévéhez csatlakoztatható digitális kütyüknek és az internet-hozzáférés tovább terjedésének is köszönhető.

De szerintünk annak is, hogy a mai ovisok már úgy kezelik a Netflixet – jó esetben a saját gyerekfiókjukat –, mint ahogy mi annak idején a játékbabánkat öltöztettük.

A mennyiség mellett az idősáv is aggasztó

Arra is felkaptuk a fejünket, hogy este 10-kor még a 4-7 évesek 25 százaléka tévézik, de még este 11-kor is sokan a képernyő előtt vannak, és nem alszanak. Pedig olyankor sok csatornán már 16 vagy 18-as karikás műsorok mennek.

Összehasonlításképp a 8-12 évesek 30 százaléka nézte este 10-kor a tévét, egy órával később pedig még mindig a képernyő előtt ült az ilyen idős gyerekek fele, 14-16 százalékuk.

Mit néznek az ovisok?

A közleményből kiderül, hogy az ovisok egyedül többnyire rajzfilmeket néznek.

„2021-re a 4-7 éves gyerekek műsorfogyasztásának legnagyobb részét - közel felét - a rajzfilmek tették ki, a ’magányos’ tévénézésnél még inkább ez dominál. A 2.-3. helyen stabilan a sorozatok és a vígjátékok álltak. A 8-12 évesek körében az általános szórakoztató csatornák a fiatalabbakhoz képest nagyobb arányt képviseltek a tévénézési időből, illetve ennél a korosztálynál már megjelenik a sport iránti érdeklődés is” – írja a koloknet.hu

Forrás: ITT