Borítókép: Elszigetelheti a kamaszodó gyereket az elhúzódó mutálás Forrás: Pixabay.com/Wokandpix

Elszigetelheti a kamaszodó gyereket az elhúzódó mutálás

Nem csak kezük-lábuk, de a hangszalagjuk is nyúlik, ahogy nőnek. A mutálás a serdülőkor természetes velejárója, ám pszichésen megviselheti a feltűnő testi változásokkal szembesülő kiskamaszodat. Nyugtasd meg, hogy ez csak egy átmeneti állapot; ami viszont, ha elhúzódik, a fül-orr-gégész szakember szerint nem árt orvoshoz fordulni.

Fiúk és lányok: különböző a hangszalagok hossza

Beszéd során a kilélegzett levegő átáramlik a gégén és megrezegteti a hangszalagokat. Azt, hogy mélyebb, vagy magasabb hangon szólalunk-e meg, a hangszálak befolyásolják. Minél hosszabbak és vastagabbak a hangszalagok, annál mélyebb lesz a beszédhang – mondja Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter a mutálás folyamatáról.

A hangszalagok hossza születéskor fiúknál és lányoknál is közel azonos, 2 milliméter hosszúságú. Ahogyan a gyerekek nőnek, velük együtt nő a hangszalag hossza is. Lányoknál évente átlagosan 0,4 mm-t, fiúnál 0,7mm-t. A lányok hangszalagjainak végleges hossza nagyjából 10mm-es, a fiúké 16mm-es – teszi hozzá a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A serdülőkori mutálás

A hangszalagok eltérő hossza mellett lényeges különbséget hoz a két nem közti hangszínben a mutálás folyamata. A pubertás környékén bekövetkező hormonális változások, a tesztoszteron szint emelkedése a hangra is kihat. Ennek következtében a gégeváz is megnő, a hangszalagok pedig megvastagodnak. A mutálás és ezzel együtt a magasság intenzív növekedése leggyakrabban 12 és 13 éves kor között kezdődik és 15 és 17 éves kor között ér véget.

Ez az időszak fokozott stresszt jelenthet a fiatalok számára. A testük látványos változásai mellett a hangjuk sem a régi, az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgóvá válik, ez társaságban kellemetlen lehet, amit gyakran nehezen élnek meg.

Dr. Holpert Valéria szerint ebben az időszakban inkább csak türelemmel lehet segíteni, beszélgess el a kiskamaszoddal arról, hogy ez egy természetes folyamat, ami átlagosan 2-3 évig tart. Nincs igazán olyan eszköz a kezünkben, amivel felgyorsíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük. Pszichésen segíthet, ha érzi, hogy mégis van némi kontrollja a hangja felett, ha mentolos cukorkát, torokpasztillát vagy rágót hord magánál, amit a kritikus helyzetekben bevethet – tanácsolja a doktornő.

Mutálás: ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni

Ha a mutálás folyamata 17 éves korra sem rendeződik, elhúzódó, vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. Az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen gátlásossá, csúfolódások célpontjává válhatnak, feszélyezve érzik magukat, a kortársak közt és a tanórákon sem mernek megszólalni.

Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutálás spontán nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja, a helyes hangmagasság elérése, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítása.

Galériánkban tippeket adunk, hogyan közelíts úgy a kamasz gyerekedhez, hogy őszinte legyen a kommunikáció köztetek