Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Borítókép:  Milyen borokat válasszunk előételekhez? Forrás: Dubicz Borászat
Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Hidegen vagy melegen?

Az előételek világa nagyon változatos, rendkívül sokféle alapanyagból, hozzávalóból elkészíthetők, akár különböző húsfélék, zöldségfélék, de még gyümölcsök, tojás, tészták, sajtok is felhasználhatók hozzá. Legyen akár hideg, akár meleg az előétel, fontos, hogy – mivel ez a „bemelegítő” fogás – mindenképpen kis adagot tálaljunk belőle, és lehetőség szerint inkább könnyedebbre, kevésbé fűszeresre hangoljuk őket, hogy ne telítsék el se a gyomrunkat, se az ízérzékelésünket a további fogások előtt. És hogy mit is készíthetünk előételnek? Salátákat, krémeket, pástétomokat, mártogatókat, kocsonyákat, zseléket, töltött húsokat vagy zöldségeket, felfújtakat, mini szendvicseket/kanapékat, különböző tatárokat (például lazac, rák, zöldség, tonhal) – és a sort a végtelenségig lehet folytatni.

Az előételek borpárjai

Mivel az előételek könnyedek, borok terén is a lendületes, friss tételek közül érdemes választani. Csupa ilyen kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös borból áll Mátra sorozatunk, melynek fehér- és rosé borai tökéletesek előételekhez, de borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült 1014 sorozatának tételei is remekül passzolnak hozzájuk.

OLVASS TOVÁBB!