Keserédes kilátások: a COVID-19 hatása a kakaó és csokoládé piacára

kakaó,csokoládé,luxuscikk,világgazdaság,koronavírus Forrás: GettyImages
A koronavírus járvány miatt szinte hermetikusan lezárt országhatárok és kereskedelmi csatornák erősen befolyásolják a termelés és fogyasztás alakulását, különösen az egzotikus import termékek esetében, amelyek Európán kívülről érkeznek. Ilyen például a csokoládé. Lesz belőle elég?

A kijárási korlátozások miatt beindult kezdeti pánikszerű felhalmozás leginkább az alapvető élelmiszereket érintette – a kakaó és a csoki a legnagyobb jóindulattal sem számít annak – de sokan a lelki gyógyírt adó finomságokból is betáraztak a járvány rosszabb napjaira. Mivel a csokitermékek legnagyobb hányadát szupermarketekben forgalmazzák, amelyek sehol nem zártak be, illetve forgalmuk jelentős része áttevődött az online kereskedelemre, a kereslet és a kínálat szépen kiegyenlítődött és zavartalan. Magyarán lehet csokit kapni, van választék. Némi fejfájásra adhat azonban okot, hogy a kakaótermelő országok egy részét komolyan sújtja a járvány, ami idővel visszavetheti a termelést és felverheti az alapanyagok árát. Közvetlenül és rövid időn belül a kis kézműves csokoládé manufaktúrák érezhetik meg ennek a negatív hatását.

Előrejelzések szerint az általános gazdasági visszaesés a nem alapvető élelmiszereket és a luxuscikkeket érinti majd leginkább 2020-ban.

A felhalmozási láz a szupermarketek saját márkáinak és az olcsó tömegtermékeknek kedvez igazán, a top minőségű és szezonális termékek iránti kereslet viszont máris visszaesett. Franciaország és Belgium negatív rekordot döntött csokitojás és csokinyúl eladásban, pedig normális esetben a Húsvét előtti hetekben fogy el az éves eladott csoki mennyiség nagy része. Az igazi vesztesek azonban a kis csokoládé manufaktúrák. A szűk, de fontos termelői szegmens érdekeit képviselő Fine Cacao and Chocolate Institute (Minőségi kakó és Csokoládé Intézet – FCCI) friss tanulmánya szerint a bolti keresletnél is jobban sújtja ezeket a nagyrészt kisvállalkozásokat a reprezentatív rendezvények elmaradása, amelyeken a kézműves csokoládék teret kapnának. Mindenütt bezártak a delikát boltok és a drága éttermek, ahol a kézműves csokik a polcra és az asztalra kerültek. Carla D. Martin, az intézet ügyvezetője szerint a gyártók 80 százalékát komolyan fenyegeti a megszűnés veszélye, ha nem találnak új csatornákat az értékesítésre.

Megoldást az online értékesítés fejlesztése jelenthet, illetve az olyan szakmai platformok, mint az Uncommon Cacao és a Craft Chocolate Experience, amelyek tisztességes feltételekkel hozzák össze a minőség mellett elkötelezett termelőket és manufaktúrákat, többek között online kereskedelmi eszközökkel, élő kóstolók közvetítésével segítve őket a nehéz időkben.

csokoládé,kézműves,kakaó
Forrás: UNSPLASH - Johanna Kosinska
A járvány és az azt követő gazdasági visszaesés a kézműves csokoládé manufaktúrákat érinti a legérzékenyebben.

Kell-e azon aggódnunk, hogy a járvány miatt hiány lesz csokoládéból és kakaóból?

Egyelőre inkább a fogyasztó országokat érintik érzékenyebben a járvány miatti intézkedések és gazdasági szankciók, de a termelő országokban sem zavartalan az élet. Ecuadorból például aggasztó hírek érkeznek a vírus áldozatairól, de a minőségi csokoládét és kávét termelő Honduras és Guatemala lakossága is részleges kijárási tilalommal küzd. A tömegtermékek piacát eddig is Ghana és Elefántcsontpart uralták 60 százalékos piaci részesedéssel, és minden jel szerint a helyi kormányok sokat tesznek azért, hogy zavartalan legyen a termelés és a szállítás.

Financiális szempontból mindenütt drágítja az előállítást a fokozott egészségügyi protokoll, ami a termelői és szállítói oldalon egyaránt jelentkezik. Ráadásul a pénzügyi visszaesés miatt nehezebben kapnak hitelt az alultőkésített kistermelők, akik vállalják a minőségi kakaóbab művelésével járó kockázatot. Az FCCI jelentés ugyanakkor megnyugtatóan kijelenti, hogy a manufaktúrák eddig nem tapasztaltak beszállítói nehézségeket. A túlélésükben sokat segíthet majd a fogysztói márkahűség.

Édes kezdeményezés

A járvány közben se feledkezzünk meg arról, hogy a kakótermelő országok olyan fejlődő régiókban vannak, ahol nem feltétlenül adott a létbiztonság és az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartása. Az International Cocoa Initiative (ICI) svájci szervezet kifejezetten ezekben az országokban tevékenykedik, ahol például a gyermekmunka a mai napig elfogadott gyakorlat. A kezdeményezés a temelők jogaira és a jövő generációra fordít kiemelt figyelmet.

Kövesd végig, hol és hogyan termelik a kakaót: