Egyszerű, gyors vacsorák és borpárjaik

Borítókép: Egyszerű, gyors vacsorák és borpárjaik Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Sajnos véget ért a nyár, újra visszaáll minden a régi kerékvágásba. Rövidülnek a szabadban tölthető időszakok, elkezdődik a suli, vele együtt pedig beindulnak a kapkodós, rohanós hétköznapok, amikor későn hazaérve már se kedvünk, se időnk nincs bonyolult vacsorák elkészítéséhez. Pedig szívesen ennénk valami finomat, és innánk hozzá „nyugiban” egy pohár bort. Jó hírünk van: nem csak a bonyolult, drága alapanyagokból, hosszasan készülő ételekhez passzolnak a borok, de bizony akár egyszerű és gyors főzelékhez, krémleveshez, tészta- és egytálétekhez is.

(Krém)leveshez bort? – Persze!

Általában levesekhez nem nagyon bontunk bort, pedig miért is ne tehetnénk? Főleg, ha picit sűrűbb krémlevest készítünk. Ezeknek a leveseknek nagy előnye, hogy nagyon kevés alapanyag szükséges hozzájuk. Csupán az adott zöldség (brokkoli, zeller, gomba, cukkini, sütőtök stb.), némi vaj vagy olívaolaj, tejszín és fűszerek, no meg egy szuper botmixer sem árt. Nagyon gyorsan készíthetünk egy finom, tartalmas, meleg, krémes, selymes, ízletes, és nem utolsósorban egészséges krémlevest, hozzá pedig egészen nyugodtan bonthatunk bort is. A zöldségkrémlevesekhez leginkább a finom savú, könnyedebb fehérborok passzolnak, mint például 1014 prémium sorozatunk elegáns Szürkebarát tétele.

Egyszerűek és nagyszerűek! – A főzelékek

Felejtsük el a gyerekkori menzás, „csirizesre” habart borzasztó főzelékeket, és bátran főzzünk minél gyakrabban ezekből a szintén egészséges ételekből minél többet, lehetőleg friss, szezonális zöldségekből. Ilyen például ősszel a karalábé, amelyet „megbolondíthatunk”, picit trendibbé tehetünk egy kis korianderrel, de ha van eltéve pesto formájában vagy a mélyhűtőnkben lefagyasztva egy kis medvehagyma, akkor – hozzáadva például a klasszikus zöldborsófőzelékhez – csodás gourmet vacsorát készíthetünk. A lényeg, hogy bátran kísérletezzünk, és a szokványos ízek helyett picit „turbózzuk” fel a főzelékeket, ha pedig bedobunk hozzá a sütőbe némi reszelt sajttal megpúpozott kenyérszeletet vagy kiflikarikát, és aranyló barnára pirítjuk, készen is van a „feltét”. A főzelékek jó barátai az izgalmas, vibráló, szép savszerkezetű borok, krémességükhöz pedig jól állnak a fahordós érlelés adta lágy, picit vajas, krémes aromák. Ilyen például a legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borokat tartalmazó 1014 sorozatunk fahordós érlelésű 1014 Chardonnay-ja.

TOVÁBBI 3 TIPPÉRT KATTINTS IDE!