Elsőként adnának szabadságot a menstruáló nőknek

Borítókép: Elsőként adnának szabadságot a menstruáló nőknek Forrás: Getty Images
Menstruációs szabadság bevezetesét tervezik Spanyolországban. Az extra pihenőnapokat azok vehetnék ki, akik komoly fájdalmakkal küszködnek a havivérzésük idején. Ezt a lehetőséget jelenleg egyetlen európai ország sem biztosítja a női munkavállalók részére.

Menstruációs szabadságot terveznek bevezetni Spanyolországban. Eszerint havonta három; súlyosabb esetekben akár öt nap járhatna azoknak a nőknek, akik komoly fájdalmat élnek át a havivérzésük idején.

Bár az úgynevezett menstruációs szabadság egy létező fogalom, a világon nem sok helyütt élhetnek vele a nők. Európában ez lenne az első ország, ahol ilyen rendeletet hozhatnak. A spanyol politikusok persze siettek leszögezni, ez egyelőre csak egy tervezet, vagyis a tárgyalása és az elfogadása még messze van.

Meg kell engedni, hogy a nők ebben a fájdalmas időszakban otthon maradhassanak
mondta az egyenlőségért felelős spanyol miniszter, Angela Rodriguez.

A menstruációs szabadságot természetesen nem bemondásra adnák, a dolgozó csakis orvosi igazolással vehetné azt igénybe.

A menstruációs szabadság mellett a tervezetben az is szerepel, hogy az iskoláknak tisztasági betéteket kell biztosítaniuk a lányoknak, akiknek szükségük van rá; a tamponok és betétek áfája megszűnik a boltokban, és nem lesz szükség szülői engedélyre a 16-17 évesek terhességmegszakítása esetén.

Galériánkban 5 női jógagyakorlatot mutatunk a menstruációs fájdalmak csökkentésére