Csinos visszautasító leveleket írt nőknek a Disney, akik animátori állásra pályáztak

disney, animáció, nők Forrás: Kevin Burg
„Nők nem végeznek kreatív munkát a rajzfilmkészítésben”, olvasható Disney a kategorikusan megfogalmazott visszautasító levelében, amelyet enyhítésképpen cuki hófehérkés levélpapírra gépeltek.

1938-ban a Walt Disney Productions rendkívül akkurátusan megfogalmazott visszautasító levelet küldött egy Mary V. Ford nevű fiatal amerikai, Arkansas állambeli hölgynek arról, hogy nőknek nincs helyük a tusrajzoló vagy festő részlegen, és csak morzsányi esélye van a celulloidra kontúrozó vagy sziluettkitöltő területeken. A levelet érdekes módon egy nő, Mary Cleave írta alá.

A levelet Ms Ford unokája, Kevin Burg találta meg a nagymamája halála után. Burg elmondta a Huffington Post UK-nak, hogy Fordból sosem lett filmkészítő vagy képzőművész, „de élete végig rajongott a művészetért, amit továbbadott nekem is. Nem maradt fent sok alkotása, de gyönyörű skicceket vetett papírra a 40-es, 50-es évek divatillusztrációinak modorában.”

Burg megjegyzi, hogy azidőtájt nem is alkalmaztak volna senkit a Disney-nél, mivel a 30-as években a Kilenc Öregembernek nevezett testület alkotta az animációkat.

Ez olvasható a levélben:

Kedves Miss Ford,

nők nem végeznek kreatív munkát a rajzfilmkészítéssel összefüggésben. Ezt a tevékenységet kizárólag fiatal férfiak végzik. Ez okból kifolyólag nőket a képzési programba sem szoktak felvenni.

A nők számára csak olyan munkák jöhetnek számításba, mint a karakterek felmásolása tiszta celuloidlapokra tussal, és ezen alakzatoknak a celulloidlapok fonákján történő feltöltése festékkel, a megadott utasítások szerint.

A tusozó és festékező pozícióra jelentkezőknek meg kell jelenniük a filmstúdióban néhány, tollal és tussal és vízfestékkel készített munkájuk bemutatása céljából. Ám nem tanácsos kizárólag ezen ambíciók beteljesítése kedvéért Hollywoodba jönni, mivel igen kevés szabad állás áll rendelkezésre és nagy számú leány jelentkezik rájuk.

Szívélyes üdvözlettel,

Walt Disney Produkciós Kft.

[Mary Cleave]

Más jelentkezők is hasonló visszautasító leveleket kaptak, igaz, nem mindenkit tüntettek ki cuki hófehérkés fejléccel:

Forrás: http://animationguildblog.blogspot.com/

A 30-as években a nőket még az animációs munkálatoknak helyet adó épületekbe is csak kivételes esetekben engedték be. 1941-ben, a háború kitörésekor aztán végül a Disney rákényszerült arra, hogy elkezdjen nőket is képezni ezeken a területeken, különben nem lett volna elég munkaerő.

Ma, a Los Angeles Magazine szerint, a kaliforniai képzőművészeti egyetem, a CalArts animációfilmes képzésében a hallgatók 70%-a nő. Ugyanakkor az animált filmiparban még mindig a férfiak vannak többségben.

Ezt láttad már? Sztárok, akik kiálltak a nemek szerinti megkülönböztetés ellen: