Borítókép: A csúnyájától a micsodájáig, avagy miért jövünk zavarba, ha nevén kell neveznünk a tudod mit!? Forrás: Getty images

A csúnyájától a micsodájáig, avagy miért jövünk zavarba, ha nevén kell neveznünk a tudod mit!?

Nem létezik olyan baráti beszélgetés, ahol előbb vagy utóbb ne jönne szóba a szex, vagy legalább egy nemiszerv megnevezése. Mindenki máshogy mondja, máshogy meséli, de sose sikerül úgy, hogy mindenki nyugodtan hallgassa tovább a mondandót. (Ál)szemérmeskedés, tabusítás övezi a nemi életünket és nemi szerveinket is. De vajon miért van ez így?

A Mesélj, Anyukám! "Hogyan őrizzük meg a szexualitásunkat anyaként?" című adása után ültünk a lányokkal és arról beszélgettünk, hogy mennyire zavarban voltunk attól, hogy Barbi ennyire nevén nevezte a dolgokat. Mindannyian tudjuk, miről beszélünk, amikor utalunk rá vagy szemeinkkel “úgy” nézünk, és/vagy oda, mégis pironkodunk és remegő hangon mondunk ki, akár a barátaink előtt is egy-egy szexuális cselekedetet vagy a női / férfi nemiszervet.

Bár a gyerekeimnek mindig őszintén mesélek, ha kérdeznek és nem szoktam hazudni nekik semmiről, mégis felnőttként már sokkal szemérmesebben beszélgetünk olyan dolgokról, ami mindannyiunk életének a része. Hiszen nagy valószínűséggel mindenki életének része a szex és mindenkinek van nemiszerv, amit akkor itt és most nevezzük is nevén: pénisz vagy vagina, farok vagy punci, a lába között.

A cikk megírása előtt gondoltam utánanézek a szavak eredetének és annak, hogy vajon mikortól is kezdett el az emberiség zavarban lenni, csupán már a szavak kiejtése miatt - holott minden médiumból, reklámból csöpög az erotikus utalás, izgatónak szánt tekintet vagy pöre test ábrázolás. Miután beírtam a keresőbe, hogy “nemiszerv megnevezése” három reklám jött fel ajánlatnak:

  • Kisajak plasztika igényes budai klinikán
  • Duzzadt nagyajkak kezelése
  • Külső női nemiszerv - tulajdonképpen hogyan is néz ki?

Úgy érzem, még mielőtt belemegyünk a történelembe és abba, hogyan és miként lett belénk programozva a szemérmesség, muszáj észrevenni, hogy már csupán a reklámokból kitűnik az, hogy:

Miért csupán a női nemiszervről van szó? Miért “problémának” állítanak be olyan dolgokat, amik természetes anatómiai adottságok. Miért nem lehet biológia órán oktatni, hogy a nemiszervnek milyen részei vannak és hogyan nevezzük őket?

A szillogizmus alapján: ami létezik, annak neve van. Mégis úgy tűnik, hogy a mai napig nem sikerült megtalálni a nemiszerveknek olyan szavait, amit kulturált berkekben is bátran ki lehetne mondani, remegő hang nélkül. Mindig van, aki zavarba jön vagy felkacag, ha meghallja ezek bármely névváltozatát.

Nézzük a legtöbbet ismételt szavakat a TUDJUK MIRE:

Pénisz/hímvesző és vagina/vulva: túl tudományos, baráti beszélgetésben igencsak életidegen szavak, intimhelyzetben meg talán végképp furcsák.

Fütyi/kuki és punci/nuni: talán ezek vannak a leggyakoribb használatban, de van bennük egy gyerekes faktor, amiből adódóan még sértő is lehet bizonyos helyzetekben a használat.

Evezzünk most a vadabb vizekre:

Fasz/pina/picsa: széles körben trágár szavaknak számítanak.

Nyelestojás/Bőrösvirsli és Kéjbarlang/kulcslyuk: talán ez az csoport, amibe mindenki tudna mondani saját verziót, sokszor nem is vagyok biztos abban, hogy miről beszél az illető, ha nagyon saját szavajárás szerint említi a nemiszervét a beszélő, legtöbbször azért kulturált beszélgetésben lehetetlen kimondani ezeket, nevetés nélkül.

Ott lent/ micsodája: egyáltalán nem bevállalós, tabut erősítő megnevezése

Egyértelmű tehát, hogy 2021-ben a magyar nyelvben nincsen olyan szó a nemiszervekre, ami egy kulturált baráti beszélgetésben megállná a helyét. De miért van ez így?

Sz. Mikus Edit szexológus, a szex tabusítása, a kereszténység, korlátozó erejének hatásából fakad, ami hatással van a szavak megválogatására is. A magyar kultúrában megtalálható álszemérmesség. Emiatt jövünk zavarba, ha meghalljuk a punci vagy farok szót. A nyelvünk e téren nagy hiányosságokat mutat, ami a társadalmunk valóságát és egyben szexuális kulturánkat képezi le. Ugyanis, ha fejlődne a szexuális kultúra vele fejlődne a nyelv is. Egyedül a pornográfia a szintere a szexnek, ami meg teljesen egyértelműen hamis kulturát terjeszt, mivel nem onnan fogunk megtanulni úgy beszélni a szexről és nemiszervünkről, hogy senki ne jöjjön zavarba a hallatán.

Mit lehet tenni?

Párkapcsolatodban, egyértelműen le kell fektetni a megengedett szavakat és ki kell találnotok azt a szóhasználatot, ami nem sértő de nem is vált ki belőled negatív érzést.

Társadalmi szinten meg a felnövő generációból kellene kinevelni a szexualitással járó szégyenérzetet, aminél jó lépés ha nem úgy magyarázzuk el hogyan is lesz a gyerek, hogy jönnek a méhek és a kisvirág vagy a gólya hozza.

Tegyünk egy lépést a tabusítás ellen és nézd végig galériánkat a furcsa, de meglepően gyakori szexfétisekről: