Szörnyűséges igaz történetek, amiktől a hideg is kiráz: a Manson-gyilkosságok sötét részletei

Borítókép: Szörnyűséges igaz történetek, amiktől a hideg is kiráz: a Manson-gyilkosságok sötét részletei Forrás: Getty Images
Tarantino ugyan megszépítette a történteket a Volt egyszer egy Hollywood című filmben, az élet azonban nem ismert hepiendet: a terhes Sharon Tate színésznőt és barátait egy forró augusztusi éjszakán a Manson-banda agymosott huszonévesei könyörtelenül lemészárolták. Férje, Roman Polanski filmrendező csak azért úszta meg, mert épp Európában tartózkodott.

Kaliforniában cukorból van az élet: mindenütt ragyogás, filmsztár-rezidenciák, pálmafák, repülő halak, óceán, csillogó napfény. Ezen az idilli tájon, az álmok és kalandok földjén 1969-ben olyan rettenetes dolgok történtek, amik máig kísértik a keljfeljancsiságára oly büszke amerikai társadalmat. Charles Manson a 20. század egyik legrettegettebb sorozatgyilkosává – és egyesek számára ikonná – vált úgy, hogy tulajdonképpen közvetlen vér nem is tapadt a kezéhez.

Gyilkos születik

A 2017-ben a Corcoran börtönben elhunyt Charles Miller Manson önjelölt próféta, vezér, anarchista antikrisztus, valamint komplett elmebeteg, aki a hatvanas évek végén megrendült általános értékek egyik nyomasztó szimbólumát jelenti mindmáig. Személyét viták és kultuszgyanús elemek kísérték haláláig, és még azon is túl: szerelmes fiatal lányok jártak hozzá beszélőre, képzelték magukat a szerelmének, a közösségi médiában tömegek követték, az azóta hatalmasat bukó Marylin Manson nem véletlenül használta a vezetéknevét. Charles híve, Lynette Fromme pedig 1975-ben merényletet kísérelt meg Gerald Ford elnök ellen. Hiába zárták rácsok mögé, Manson, a vértelenül is véreskezű sajnos legenda lett.

1934. november 12-én született. Hányatott gyerekkora volt, apját nem ismerte, alkoholista anyja nem vállalta a nevelését, inkább árvaházba zsuppolta. A fiatalember gyorsan pitiáner bűnök hálójában találta magát, lopott, csalt, hamisított, lányokat futtatott, nemi erőszakot követett el (és követtek el őrajta is), és eközben javítóintézetből javítóintézetbe, majd börtönökbe vándorolt.

Forrás: Getty Images
A hatvanas évek békés, virágba borult kultúrája alól nem tudta kivonni magát: gitározott, dalokat írt, stoppolgatott, hippikommunákhoz csatlakozott, de hamarosan kiderült, hogy az erőszakmentes szemlélődés valahogy nem neki való.

Ellenben karizmája, szuggesztív előadásmódja, vonzó személyisége könnyen beszippantott más embereket – különösen a nőket –, Manson pedig nemsokára már tudatosan kezdte használni a képességeit. Maga köré gyűjtött egy csomó könnyen befolyásolható fiatalt, akik a mindenható Gurut tisztelték benne, és imádták a lába nyomát is, a szektát elnevezte Családnak, és híveivel együtt elköltözött egy Death Valley-beli farmra.

Helter Skelter – a káosz elmélete

Manson fejben felépített magának egy tökéletes, egyszersmind szörnyen tébolyult, időzített bombaként ketyegő álomvilágot. A Beatles White Albuma nyomán egyszer csak „rájött”, hogy a lemez hemzseg a rejtjeles üzenetektől, melyek mindegyike neki, Charles Mansonnak szól. Ezek az üzenetek a feketék és fehérek közt kirobbanó háborút vizionálják, amit egyedül a Család él túl majd, így az ő irányításuk alá kerül a Végítélet után újrasarjadó világ. Manson a Helter Skelter című Beatles-dalról nevezte el a folyamatot (érdekes adalék, hogy a következmények miatt Paul McCartney nagyon sokáig nem játszotta a songot élőben). Közben követőivel hanglemezt készítettek, amit megmutattak egy Terry Melcher nevű producernek, aki akkoriban a Cielo Drive-on lakott, de végül elköltözött. Helyére Roman Polanski filmrendező és felesége, Sharon Tate színésznő hurcolkodott be.

Tébolyult vérengzés

A gyilkosságok 1969. júliusában kezdődtek, amikor is Manson két embert öletett meg a híveivel: egyiküket anyagi viták következtében, a másikat, Gary Hinman zenészt állítólag azért, hogy az első vérengzést legyen kire rákenni.

Forrás: Getty Images
A gyilkosok: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Leslie Van Houten a bíróságon

A gyilkosságok után kihirdette a Helter Skelter kezdetét: homályos, ép elmével nehezen értelmezhető társadalmi célja az volt, hogy gazdag emberek meggyilkolásával a gyanút a feketékre terelje, és ezzel kirobbantsa a faji háborút.

Manson patologikus osztályharca rettenetes tettekben csúcsosodott ki. 1969. augusztus 8-án utasítására a Család négy tagja, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Linda Kasabian és Charles Watson először agyonlőttek egy sofőrt az utcán, majd belopóztak a Polanski-villába, és minden ott tartózkodót – öt embert – meggyilkoltak. Köztük volt a majdnem 9 hónapos terhes Sharon Tate színésznő, de hiába rimánkodott, nem kegyelmeztek neki sem. Férje, Polanski épp Londonban tárgyalt új filmjéről, ennek köszönhette, hogy életben maradt. A négy gyilkos áldozatai vérével a falra mázolta a Pig (Disznó) szót – szintén egy Beatles-számra utalva ezzel –, majd hazamentek a farmra. Másnap se bírtak leállni, megöltek egy szupermarket-igazgatót, Leno LaBiancát a feleségével együtt, aztán jóízűen befalatoztak a hűtőjükből.

A Helter Skelter szerencsére gyorsan megbukott. Susan Atkins volt a Család gyenge láncszeme: amikor októberben egy kisebb bűncselekményért börtönbe került, egyik társának eldicsekedett a klán működésével. A rendőrség lecsapott a bandára, véget vetve ezzel az őrületnek.

Forrás: Getty Images

Nem bánt meg semmit sem

A közvélemény megrendülten követte a nagy hírverést keltő tárgyalásokat. A gyilkosok halálos ítéletét végül életfogytiglanra változtatták – Mansont „csak” a kitervelésért ítélték el. A tárgyaláson horogkereszttel a homlokán vett részt, és természetesen nem bánt meg semmit.

Sokáig egyik szabadlábra helyezési kérelmet a másik után nyújtotta be, de soha nem kockáztatták meg, hogy rászabadítsák a társadalomra. 2017. november 20-án halt meg 83 éves korában.

Az elkövetők közül Leslie von Houtent idén júliusban engedték ki a börtönből feltételesen. Susan Atkins és Linda Kasabian lakat alatt haltak meg, Charles „Tex” Watson és Patricia Krenwinkel ma is él – minden kijutási próbálkozásukat megakadályozta a bíróság. Roman Polanski saját bevallása szerint nagyon sokáig nem dolgozta fel felesége rettenetes halálát: végül 1977-ben őt is letartóztatták egy 13 éves kislány megrontásáért, az ítélet elől Franciaországba menekült.

Tanultunk belőle?

A Manson-jelenség a hatvanas évek végén jelentkező komoly értékválság eltorzult megjelenési formája volt. A világ pedig nem tanult belőle. Sorozatgyilkos-reneszánsz van, sokan hódolnak a Manson által kínált, megváltást és felsőbbrendűséget kínáló tébolynak. Ilyen például Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos esete is, aki 2011 nyarán először pokolgépet robbantott Oslóban, majd rendőrruhában 69 tizenéves gyereket gyilkolt halomra Utøya szigetén. Azóta élvezi az észak-európai börtön minden kényelmét, perel, szabadlábra-helyezési kérelmeket nyújt be, és néha panaszkodik, hogy szar a kaja.