Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Borítókép: Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie Forrás: Sandra Gabriel!Unsplash
Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Az egyik legkorábbi emlékem, hogy nővéremmel fekszünk az ágyunkban, majd valamikor az éjszaka közepén észreveszem, hogy egy csodálatos Barbie van a falhoz támasztva a maga rózsaszín kartondobozában. Édesapánk csempészte oda, miután hazaérkezett egy külföldi útjáról…

Tudta, mivel tud óriási örömet okozni a lányainak, mivel világéletünkben odáig voltunk a Barbie-kért. (Mi több a nővérem a mai napi óriási gyűjtő, aki simán kiad egy nagyobb összeget egy limitált kiadású babáért, amit aztán szigorúan a dobozában tartva tesz fel a „büszkeségpolcára”.) Imádtuk őket öltöztetni, fésülni, vagy csak hosszasan nézegetni. És mivel olyan szerencsések voltunk, hogy a szüleink örömmel áldoztak ezekbe a babákba, a legmenőbb Barbie-kat tudhattuk magunkénak: már akkor volt beszélős Barbie-m amikor itthon még hírből sem ismerte senki (igaz, hogy németül beszélt, de cseppet sem zavart), megvolt a legelső Barbie-nk, amit még az ’50-es években adtak ki, és még márkás Benetton Barbie-nk is volt mindenféle bőrszínben (amiért plusz pont jár a szüleinknek!) Azonban rájöttem, hogy bármennyire is imádom őket, nagyon keveset tudok róluk, szóval így a negyvenhez közel gondoltam, beleásom magam a témába és összeszedek pár izgalmas infót az örökifjú „öreglányról”, Barbie-ról.

  • A Mattel Inc; 1959-ben indította útjára Barbie-t, miután egy üzletasszony, Ruth Handler észrevette, hogy lánya hanyagolja a csecsemő alakú babáit. Helyettük szívesebben játszik papír öltöztetőbabákkal és annak kiegészítőivel. Nekiállt hát létrehozni egy felnőtt öltöztetőbabát. Az inspirációját egy Bild Lilli névre hallgató német babáról szerezte, amit még egy 1956-os európai útja során fedezett fel. Bild Lilli egy felnőtt testű baba volt, éppen olyan, amilyet Ruth vízionált magában, így gyorsan meg is vásárolt belőle párat, egyik lányának adta, míg a maradék kettővel becsattogott a Mattelhez, majd meggyőzte a céget – köztük férjét –, hogy dobják piacra Barbie-t.
  • Bild Lilli egy népszerű képregényhősön alapult, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára. 1955-ben Németországban kezdték árusítani, csakhogy eredetileg közel sem gyerekeknek szánták. Lilli szexi volt és öntudatos, aki mindig tudta mit akar, és nem félt álmait megvalósítani. Kapaszkodj meg: legénybúcsúkon gag ajándékként használták, amit aztán a pasik az autó műszerfalára ültettek, vagy a visszapillantótükrükre akasztottak, esetleg szuggesztív emlékként a barátnőjüknek adtak. Lilli tehát jóval szexisebb volt, mint Barbie, mégis rengeteg köztük a fizikai hasonlóság.

  • Az 1960-as években, a Random House által kiadott képregénysorozatban teljes nevén említik: Barbara Millicent Roberts-ként hivatkoznak rá, aki egy Wisconsini képzelt városból, Willowsból származik. Szülei George és Margaret Roberts. Vőlegénye Ken Carson (aki 1961-ben került piacra). Barbie több, mint 40 háziállattal, köztük kutyákkal, macskákkal, lovakkal, sőt még zebrával is rendelkezik, emellett számtalan jármű birtokosa, nem csak pilótaengedélye van, kereskedelmi repülőket is tud vezetni.

  • Az ’50-es években róla készült az első gyerekeknek szánt reklám, ami forradalmi ötlet volt ugyan, a szülők számára azóta is csak bosszúságot okoz, hogy csemetéik folyton olyan dolgokért siránkoznak, amit maximum 5 perccel azelőtt láttak csupán egy reklámfilmben.
  • A Barbie-t létrehozó Mattel cég elsőként szponzorált és hirdetett a Mickey Mouse Clubban, így Barbie hamar népszerű lett, kis idő elteltével ezért újabb babákat (Barbie barátait) dobták a piacra: Ken, Midge és Skipper, mind az 1960-as évek elején csatlakozott hozzá.

  • Barbie úgy döntött, hogy nem lesz gyereke! Vagy inkább a Mattel úgy döntött, hogy ne legyen neki. Barbie folyton dolgozik és rengeteg dolgot csinál egy nap, lehet női űrhajós vagy elnök (az én Barbie-jaim rendszerint fotósok, lakberendezők és régészek voltak). Csoda, hogy ezek után nem vállalt gyereket? A Mattel tehát szándékosan soha nem adott gyereket Barbie-nak, hogy a lányok kreatívak lehessenek és bármit eljátszhassanak vele, bármivé válhassanak rajta keresztül. Természetesen léteznek Barbie-k, amelyek babákkal együtt kaphatóak, de soha nem lehetünk biztosak abban, hogy kik is a baba szülei, hiszen Barbie-nak vannak lánytestvérei, és Kennel soha nem házasodott össze.

  • Barbie amúgy sem tudna menstruálni – állítják a BBC News kutatói, hiszen egészségtelen testalkattal rendelkezik, alacsony testzsírszázaléka pedig ezt nem tenné lehetővé. Szerencsére a Barbie evolúciónak köszönhetően ma már persze nem csak irreálisan vékony babákat vásárolhatunk.

  • Barbie alakjától az ötvenes évekbeli anyák sem voltak elragadtatva, de nem azért, mert túl vékony volt. Amikor Barbie betört a piacra, cseppet sem hasonlított az édes és ártatlan babababákra, amelyekkel a lányok korábban játszottak. A szülők nem kedvelték annyira, hogy Barbie olyan "érettnek" tűnik. Anno Handle, a New York Timesnak így nyilatkozott erről: "Minden kislánynak szüksége van egy babára, amelyen keresztül kivetítheti jövőbeli önmagát és álmait. Ha szerepjátékot fog játszani arról, hogy milyen lesz 16 vagy 17 éves korában, kissé hülyeség lenne lapos mellű babával játszania. Így hát gyönyörű melleket adtam neki.” Handler tehát azt szerette volna, hogy Barbie idősebb legyen egy gyereknél, hogy a lányok rajta keresztül élhessék meg a jövőjüket.
Az egész Barbie-filozófiám arra épült, hogy a baba révén egy kislány bármi lehessen, aki csak lenni akar. Barbie mindig azt az eszmét képviselte, hogy egy nőnek van választása.
  • Ami Barbie-t illeti, mindig akad néhány fanatikus gyűjtője, annak ellenére, hogy magát Barbie-t (Lillivel ellentétben) kezdettől fogva gyermekeknek szánták. Rengeteg gyűjtői kiadású baba létezik, amiért a felnőttek is odáig vannak. Az egyik ilyen híres felnőtt gyűjtő, Bettina Dorfmann, akinek több mint 15 000 Barbie babája van. 2011-ben fel is állította a Guinness-világrekordot.
Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.
  • Barbie 2015-ben elindította YouTube-csatornáját. Első vendégei között nővérei és barátja, Ken szerepeltek. Csatornájának immár több millió követője van! Barbie tehát továbbra is bizonyítja, hogy nagyjából bármiben sikeres lesz, és ez nagyon inspiráló lehet a gyerekek számára.

Barbie babák az elmúlt évtizedekből