Az igazi dán lány: megejtő fotók az első emberről, aki nemi helyreállító műtéten esett át

a dán lány,transzneműség Forrás: vintage.es
A dán lány, Tom Hooper 2015-ben készült filmje körbejárta a mozikat és a főszereplők, Eddie Redmayne és Alicia Vikander számtalan díjat happoltak el az alakításukért. A film Lili Elbe történetét dolgozza fel; ő azon transznemű emberek egyike volt, akik a világon először estek át nemi helyreállító műtéten.

Lili Elbe eredetileg Einar Magnus Andreas Wegener néven született 1882-ben a dániai Vejle-ben. Művészeti tanulmányai alatt Koppenhágában találkozott a tehetséges festőnő Gerda Gottliebbel, akit 1904-ben feleségül is vett. Házasságkötésükkor Einar 22, Gerda pedig 19 éves volt, és egy pár maradtak egészen 1930-ig, amikor Einar nemi átalakítása megkezdődött.

Elbe akkor bújt először női ruhákba, amikor Gerda modellje késett a munkáról, így kénytelen volt őt helyettesíteni, amíg a modell meg nem érkezett. Harisnyába bújt és magas sarkakat viselt, később pedig naplójában írt arról, mennyire önazonosnak érezte az öltözetet. Ettől kezdve szokásává vált a női ruhák viselete, ezzel párhuzamosan pedig Gerda múzsájává vált, ezzel fellendítve felesége festészetét.

A házaspár körbejárta Olaszországot és Franciaországot, míg végül 1912-ben Párizsban telepedett le, ahol Elbe a saját nővéreként bemutatkozva élte meg nőiségét. Nevét Lili Ilse Elvenes-re már az operációk után változtatta meg. Ezzel párhuzamosan depresszió kezdett eluralkodni rajta, amelyet az orvosok elmezavarral, homoszexualitással vagy hisztériával magyaráztak. Elbe közben talált egy berlini professzort, aki a homoszexualitással kapcsolatban végzett kutatásokat. Ő írt először transzszexuálisokról mint olyan egyénekről, akik fizikai nem-változásra vágynak.

a dán lány,transzneműség
Forrás: vintage.es
Gerda és Einar Wegener pózolnak Gerda egyik festménye előtt, 1924.

Elbe 1930-ban elment Németországba az első átalakítási műtétre, amely akkor még kísérleti cipőben járt. Két év alatt több operációt hajtottak végre rajta: először a heréket távolították el, utána beültették a petefészket, ezt követően eltávolították a herezacskót és a péniszt. Utolsó lépésként a méh és a hüvelycsatorna beültetését tervezték. Ekkor a dán és német lapokban Elbe gyakorlatilag már szenzációnak számított. Ezzel a műtétsorozattal 1931-re Elbe lett az egyik első transznemű nő, akin vaginoplasztikát alkalmaztak. Utolsó műtéte után szervezete sajnos nem tudta befogadni a beültetett méhet, később fertőzést is kapott, amely az antibiotikumok előtti időkben végül Elbe halálához vezetett.

A galériában rengeteg képet nézegethetsz Lili Elbéről:

forrás: vintage.es, fotók: vintage.es, Wikimedia Commons