Megvan, az év melyik napján születnek a legtöbben és a legkevesebben

Borítókép: Megvan, az év melyik napján születnek a legtöbben és a legkevesebben Forrás: Robert Anderson / Unsplash
Sokan a karácsony környékét tartják az év legromantikusabb időszakának, legalábbis abból szempontból, hogy állítólag ekkor fogan a legtöbb kisbaba. De vajon a születési statisztikák is ezt támasztják alá? Utánajártunk!

Azt nem nehéz kitalálni, hogy melyik a legritkább születésnap, hiszen február 29. csak négy évente egyszer jön el a szökőév miatt. (Érdekesség, hogy egyik szerkesztőnk éppen ezen a napon született, idén meg is írta ezzel kapcsolatos érzéseit.) De arra már sokkal nehezebb válaszolni, hogy melyik napon születnek a legtöbben. Sőt, már az is fejtörést okoz, hogy eltaláljuk, hány embernek kell összegyűlnie ahhoz, hogy a társaságban legalább 50%-os valószínűséggel legyen két szülinapos ugyanazon a napon. Pusztán matematikai alapon ez már mindössze 23 fős csoportban teljesül, ha pedig már 58-an vannak egy szobában, akkor 99% az elméleti valószínűsége annak, hogy legalább ketten közülük az év ugyanazon napján születtek. Ugye, hogy te is jóval nagyobb létszámot tippeltél volna? Ezt nevezzük születésnap-paradoxonnak, mert a megérzésünk ellentmond a valószínűségszámításnak.

A gyakorlatban egyébként sántít a fenti születésnapi matek, mert azt veszi alapul, hogy minden naptári napon egyenlő eséllyel születhetnek a kisbabák. A születési statisztikák viszont azt mutatják, hogy vannak bizonyos napjai, hónapjai az évnek, amikor többen jönnek világra, és vannak, amikor jóval kevesebben. Általánosságban elmondható, hogy ünnepnapokon és hétvégéken lecsökken a születések száma, de tegyük hozzá, ezt nem a természet intézi így, hanem a kórházak és orvosok.

Forrás: Anil Sharma / Pexels
Ősszel a természet nyugovóra tér, a kisbabák közül viszont sokan ekkor jönnek a világra.

Tényleg karácsonykor fogan a legtöbb baba?

Nemrég megnézték a húszéves amerikai születési adatokat, és arra jutottak, hogy egyértelműen szeptemberben születtek a legtöbben. A 10 leggyakoribb születésnap toplistájában csak egyetlen nem szeptemberi nap volt, a július 7. Az élen szeptember 9. végzett, majd azt követte szeptember 19. és 12. Ez pedig igazolja azt az elméletet, miszerint a karácsonyi szünetben fogan a legtöbb baba, hiszen ha szeptember közepétől visszaszámolunk 38 hetet, éppen az ünnepi időszakig kell visszapörgetnünk a naptárat.

A karácsonyi babyboom oka egyébként nemcsak abban gyökerezhet, hogy ilyenkor a legtöbben szabadságra mennek, több időt töltünk otthon, nyugalomban, így több a lehetőség az összebújásra. Egyes kutatások szerint ugyanis a téli időszakban jobb a spermiumok minősége, ami növeli a termékenységet.

Mi, magyarok persze szeretünk kilógni a sorból, ezért talán nem meglepő, hogy hazánk születési statisztikái nem egyeznek az amerikai mintával. Ha kíváncsi vagy, hogy itthon melyik nap születnek a legtöbben és legkevesebben, nézd végig a galériát: