Applikációkkal mérik az irodai távolságtartást Olaszországban

olaszország,iroda,covid-19 Forrás: Getty Images
Két olasz startup cég is fejleszt olyan mobilalkalmazásokat, amelyek monitorozzák, hogy az irodákban megfelelően tartják-e a távolságot egymástól az emberek, illetve használnak-e maszkot. Sőt, van, amelyikben időpontot lehet foglalni a kávégépnél.

Olaszországban is beléptek már a koronavírus elleni küzdelem második szakaszába: május 4-től 4,4 millió olasz tért vissza a munkába, vagyis a dolgozók kábé ötöde. Az újraindult irodai élet újfajta munkahelyi szabályokat is von maga után, ami a távolságtartást és egyéb higiéniai követelményeket illeti, különösképpen a tárgyalókban, a bejáratnál és más közös helyiségekben. Hogy könnyebb legyen megfelelni az új követelményeknek, új technológiai megoldásokon töri a fejét két fiatal olasz cég, a Blimp és a Matipay.

Hogy ne kelljen centivel mérni a távolságot

A Beat 19 a 2017-ben alakult milánói Blimp fejlesztése; a cég már korábban is foglalkozott olyan technológiákkal, amelyek az emberek mozgását, térben való elhelyezkedését mérte például járműveken. Az alkalmazás egy vizuális elemzést végez, amelyet “head counter”-nek neveznek, vagyis megszámolja a térben jelenlevő embereket és azok „sűrűségét” is, akár 60 méteres körzetben is. Az adatokat egy felhőben tárolja és mesterséges intelligencia segítségével elemzi. A fejlesztőcég alapítója biztosította a wired.it oldalt arról, hogy az elemzett felvételek azonnal törlődnek a rendszerből, és a felhőbe csak anonim számok és azokból generált elemzések érkeznek.

alkalmazás,iroda,olaszország,covid-19
Forrás: Blimp

Az alkalmazás arra is jó például, hogy elemezze a vásárlók előfordulását, létszámát és mozgását egy üzletben vagy az ügyfelekét egy edzőteremben, utasokét a közlekedési eszközökön vagy reptereken. A Beat-19 megméri az emberek közti távolságot és felismeri, hogy van-e rajtuk maszk. A rendszer össze lesz kötve a hangosbeszélőkkel, amelyeken keresztül a jelenlevőket figyelmeztetni lehet, ha nem tartanák be a biztonsági előírásokat. A Blimp vezetői szerint már most óriási az érdeklődés az alkalmazás iránt.

alkalmazás,iroda,olaszország,covid-19
Forrás: Matipay

Hogy ne kelljen sorbanállni a kávégépnél

Egy másik olasz tech cég, a Matipay arra tett erőfeszítést, hogy a kávégépeknél, csoki- és üdítőautomatáknál ne alakuljon ki torlódás. Ez az olasz irodákban különösen fontos, hiszen Olaszország az első helyen áll Európában a vending machine-ok üzemeltetésében, és a több, mint 822 ezer automata bő 60 százaléka cégeknél van elhelyezve.

A 2015-ben fejlesztett alkalmazás egy, az árusító automatákra installált szerkezet segítségével (ami kompatibilis a régebbi gyártmányokkal is egyébként) online is meg lehet venni az automatákban található földi javakat. Jelen pillanatban 40 ezer automatára van felszerelve ez az alkalmazás és 500 ezer felhasználót szolgál ki. A Matipay egyik képviselője szerint az elmúlt hetekben több ügyfelük kérvényezte az automaták deaktiválását, éppen mivel ezek túl sok emberek közötti kontaktra adtak volna alkalmat. Éppen ezért a Matipay egy új funkciót fejlesztett ki az alkalmazásán belül: a Take 5 egy előjegyzési rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó csekkolja, hányan vannak az automatánál és egyúttal be is foglalhat magának egy időpontot. Az automatákban a hírek szerint kaphatók lesznek járványvédelmi eszközök, például maszk vagy fertőtlenítő gél is, hogy a biztonsági felszerelés az irodákban már helyben hozzáférhető legyen.

Melyik tartósan otthonról végezhető munka állhat a legközelebb hozzád? Nézd a galériát: