Még mindig nincs vége az iPhone-osok pénzlevonásos kálváriájának: így védekezz az illetéktelen levonások ellen

Borítókép: Még mindig nincs vége az iPhone-osok pénzlevonásos kálváriájának: így védekezz az illetéktelen levonások ellen Forrás: Vagaro/Pexels
Az elmúlt héten rengetegen tapasztalták, hogy az egészen elenyésző összegektől kezdve az akár több százezres tételekig is vont le pénzt az Apple-felhasználóktól az Apple Pay. Ugyan a levont összegeket visszautalták, azonban a probléma továbbra is fennáll, hiszen még mindig akadnak olyanok, akiktől jogtalanul vonnak le pénzt. De mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a kellemetlenséget?

Az elmúlt héten egy kizárólag magyar ügyfeleket érintő problémára lettek figyelmesek az Apple-felhasználók, ugyanis 800 ezer jogosulatlan tranzakcióval kétmilliárd forintot emelt le az Apple a felhasználóktól technikai hiba miatt. A különös pedig, hogy a beszámolók szerint olyan kártyákról is vont le pénzt az Apple, amelyeket akár évekkel ezelőtt eltávolítottak a Pay alkalmazásból.

A Magyar Nemzeti Bank felszólította az érintett bankokat, hogy egy munkanapon belül térítsék vissza a jogosulatlanul levont összegeket az ügyfeleknek. A probléma az volt, hogy míg a Gránit és az Erste a felszólítást követően azonnal elkezdte a visszatérítéseket, addig voltak olyan pénzintézetek is, ahol az Apple ügyfélszolgálatához irányították az ügyfeleket, amelyet több óra próbálkozás után sem lehetett elérni. Azonban végül ezek a pénzintézetek is visszautalták a levont összegeket.

Forrás: CardMapr.nl/Unplash
Nagyon fontos, hogy ha illetéktelen levonást észlelünk a kártyánkon, azonnal tiltsuk le.

A hibás tranzakciók jelentős százaléka kisebb összegeket érintett, azonban voltak komolyabb, akár több százezer forintos levonások is. Ami pedig különösen furcsa volt, hogy egy ekkora hibát követően sem adott ki az Apple tájékoztatást, nem adtak kártérítést, és csak később lehetet megtudni, hogy nem kibertámadás, hanem technikai hiba történt. Ám az sem egészen tiszta, hogy az Apple Pay vagy éppen az Apple Store volt a hibás, ugyanis többen azt jelezték, hogy a régebbi Store-ban való vásárlásaik összegei tűntek el, ám olyanok is akadtak – köztük én is –, akiknek egyértelműen a levonást megelőző napokban költött, Apple Pay-jel fizetett vásárlásaikat vonta le újra a tranzakció.

Az Apple egyébként visszafizette a hibás tranzakciók összegeit, és a Magyar Bankszövetség a közleményében azt is hangsúlyozta, hogy az ügyfelek adatai továbbra is biztonságban vannak. A probléma csak az, hogy sokak továbbra is jelzik, hogy az Apple Pay von le tőlük összegeket, ezek szerint pedig a hiba továbbra is fennáll.

De nézzük is, milyen módszerekkel tudjuk elkerülni az ilyesfajta visszaéléseket!