Amikor egy kézbe adott hangszer a nehezségekkel teli gyerekkort tudja jobbá tenni

Borítókép: Amikor egy kézbe adott hangszer a nehezségekkel teli gyerekkort tudja jobbá tenni Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
A siker élményére minden ember vágyik, ezt bátran állíthatjuk. De vajon mit jelenthet a siker egy nehéz életkörülmények között élő gyermek számára? Mi az, ami ezt az élményt megadhatja neki? A Máltai Szeretetszolgálat sikerélményekre alapozó közösségi programja, a Magyar Máltai Szimfónia a hátrányos helyzetű gyermekek felemelkedését segíti. A legügyesebbek február 19-én a Zeneakadémián koncerteznek.

Egy történet a sok közül

A tarnabodi ifjabb Burai Lajos – vagy ahogy a faluban mindenki szólítja: Lajoska – a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium másodikos tanulója.

Hegedűn kezdett zenélni, mert családjában generációkra visszamenően számos prímás akadt. Eleinte nem volt túl sok sikerélménye, a fordulópontot az hozta el számára, amikor a nagymamájától karácsonyra megkapta élete első hegedűjét. A saját hangszer fellelkesítette az akkor 12 éves fiút és kezdetét vették az 5-6 órán át tartó maratoni gyakorlások a nyári konyhában, aminek sokszor csak a szülői beavatkozás vetett végett. Évek alatt sokat fejlődött a játéka, de tanáraival együtt tudták, ez még nem elég a konzervatóriumhoz. A nyolcadik osztály után egy Heves megyei szakiskolába vették fel mezőgazdasági gépész, traktoros növénytermesztés szakra, de egy baleset után rájött, nem ez az ő igazi útja. Miután az iskolában egy gyakorlatnál megsérült a „vonós ujja”, egy hétig nem tudott hegedülni, amibe valósággal belebetegedett.

Érettségi előtt egy évvel döntötte el, hogy be akar jutni a klasszikus hegedű tanszakra a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumba.

Elsőre nem vették fel, de a később később felajánlott pótfelvételi már sikert hozott. Tanárai -köztük Báder Ernő is - felkészítették rá, hogy a zeneelméleti hiányosságai miatt nehezebb lesz az első év, de óriási szorgalommal behozta lemaradását, a hallás utáni tanulásnak köszönhetően pedig könnyen felismeri a dallamokat és a hangközöket is az órákon.

Lajoska amellett, hogy felvételt nyert a miskolci konzervatóriumba és a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendéke is lett, a kollégiumból hazaérve a legkisebb szimfóniásokat tanítja hegedülni. Most már a Zeneművészeti Egyetemi felvételire készül.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
ifj. Burai Lajos és a hegedűje

A zene erejével a mélyből a magasba

Lajos zenei kibontakozásának sikere egy a sok olyan történetből, melyet az élet nem írt volna meg magától, ha nincs a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felzárkózó településeken zajló, zenét tanuló gyerekek programja. A Máltai Szimfónia 2013 óta segíti a nehéz helyzetű gyermekeket képességeik kibontakoztatásában. A módszer alapja a hangszeres gyakorlás. A nehezebben tanulható elméleti részek nélkül, a kottába írt hangjegyeket kezdetben könnyen megjegyezhető szimbólumokkal helyettesítik. A résztvevők közösségben zenélve már néhány óra után képesek egyszerűbb dallamok eljátszására, akár hetek alatt elsajátíthatnak 4-5 gyermekdalt, amivel a helyi közösségek előtt gyakran fel is lépnek.

A zenélésből így lesz rövid idő alatt átélhető sikerélmény, amiben a hátrányos családokból érkező gyermekek többségének ritkán volt része.

A Szimfónia program indulása utáni első évben például a résztvevők hatvan dalt tanultak meg eljátszani, és tíz alkalommal léptek fel közönség előtt, miközben az iskolai teljesítményük átlag másfél jegyet javult.

A családok kísérése

A zenei képzés mellett fontos elem a családok kísérése, a zenetanárokkal így szociális munkások is dolgoznak a Szimfónia programban. A közösségi élményekkel párosuló oktatás és a mentori segítség a gyermekek általános fejlődését is elősegíti.

A Szimfónia elsősorban esélyteremtő programként működik, célja a gyermekek képességeinek erősítése, hogy az életük teljesebbé válhasson.

És bár a tehetségek gondozását az induláskor nem tekintették feladatnak, a kistelepüléseken számos kiemelkedő tehetséggel találkoztak már eddig is a zenetanárok. A programban több éve tanuló gyermekek zenei ismeretei idővel elmélyülnek, megtanulják a kezdetben mellőzött elméleti anyagot is. A tanítványok között van, aki konzervatóriumban folytatja zenei tanulmányait, többen a zenei pálya iránt érdeklődnek, mások a környezetükből kiemelkedve továbbtanulásra készülnek. A legügyesebb gyermekek az elmúlt években felléptek a Papp László Sportarénában, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a Belügyminisztérium színháztermében, a Zeneakadémián, valamint számos művelődési házban is.

Február 19-én este a Zeneakadémián, idén már második alkalommal lépnek színpadra az Óbudai Danubia Zenekarral a Máltai Szimfónia programjában résztvevő nehéz helyzetű gyermekek. A koncerten az esélyteremtő foglalkozásokon résztvevő több száz társukat is képviselik.

További részletek: http://maltaiszimfonia.hu/

Akiknek a magyar tehetségkutató műsorok nem hozták meg egyből a sikert, de végül önerőből csak befutottak. Galériánkban ők következnek!