Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

allyson felix,atletika,szponzoráció Forrás: Twitter
A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Felix, aki összesen hat olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet, egy levelet is megosztott a közösségi oldalain, amelyben a Nike leszögezi, hogy 18 hónapig „nem csökkentik a teljesítmény szerinti támogatást”, amennyiben a sportoló teherbe esik. Ám eddig a fejleményig hosszú és kacskaringós út vezetett.

Az atlétanő lánya, Camryn koraszülöttként jött világra 2018 novemberében. A rákövetkező májusban azt állította, hogy a Nike 70%-kal kevesebbet akar fizetni neki most, hogy anya lett.

A 33 éves Felix akkor ezt írta a New York Times-nak: „Megkértem a Nike-ot, hogy szerződésben garantálja: nem ér engem semmilyen hátrány, ha a szülés körüli hónapokban gyengébb sportteljesítményt nyújtok. Új alapokra szerettem volna helyezni az együttműködést. Ha én, a Nike egyik legszélesebb körben marketingelt sportolója nem tudom bebiztosítani magam, akkor ki képes rá? Márpedig a Nike nemet mondott nekem.”

Felix 13 hónap kihagyás után, 2019 júliusában versenyzett először az amerikai bajnokságban. Ezután úgy döntött, hogy nem újítja meg a szerződést a Nike-val, inkább a kifejezetten női sportruházatra szakosodott Athletához írt alá.

A fordulat múlt pénteken következett be, amikor Felix kiposztolta a Nike sportmarketing-vezérigazgató-helyettesének levelét azzal a kommenttel, hogy „A hangunknak ereje van.”

A Nike hivatalosan és szerződésben rögzítve biztosít védelmet az általa szponzorált sportolónőknek a szülési szabadságuk idejére. Ez azt jelenti, hogy a sportolónőket többé nem sújtja pénzbüntetés azért, mert gyerekük születik.

A Nike is közleményben erősítette meg a hírt.