Alexandra, járműfényező: “ Attól, hogy férfiasnak titulált munkát végzek, nem kell, hogy férfias is legyek.”

Borítókép: Alexandra, járműfényező: “ Attól, hogy férfiasnak titulált munkát végzek, nem kell, hogy férfias is legyek.” Forrás: Bencze Alexandra
Alexandra tipikusan férfias szakmában dolgozik. Járműfényező, de nem látja maszkulinnak munkáját. Magas sarkúban veszi át a munkát, női precizitással gittel egy törött autót napokig és köszöni jól van.

Adja magát a kérdés, vajon kell-e egy lánynak fiúsnak lennie ahhoz, hogy egy ilyen munkát válasszon magának?

Úgy gondolom, nem ez a döntő. Inkább a bátorság, a problémamegoldó képesség és a tanulékonyság az, ami fontos. Ha utána nézünk, férfiak végzik javarészt ezt a munkát, pedig valójában az autófényezés, a végeredményt illetően esztétikáról és szépségről szól. Ez viszont már a nőies vonalba köthető be jobban. Tény, hogy a férfiak könnyebben végzik ezt a hivatást, hisz erősebbek. Viszont léteznek már profi gépek, amik hál’Istennek nagyban megkönnyítik a munkát, nekünk nőknek is.

Tehát akkor a szakmaválasztás mögött kicsit sem volt olyanról szó, hogy fiús kislány voltál?

Fiú társaságban jobban elvoltam, viszont mindig is tipikus lányos lány voltam. Talán a sport volt az, ami erősebbé és határozottabbá tett, de a kedvencem így is a Barbie baba volt.

Mi hozta akkor ezt az élethelyzetet, hogy te autófényező legyél?

Baristaként dolgoztam, amikor bejött a Covid, majd bezárt minden. Arra kényszerültem én is, mint sokan mások, hogy otthon legyek. Apukám autóklímás és karosszéria lakatos. Általában április- májusban már beindul nála a klímaszezon, így olyankor a karosszériás munkái kissé háttérbe szorulnak. Kellett neki a segítség, a helyzet meg adta magát: ott voltam.

Először csak lecsiszoltam a sárvédőket, apukám mellett tudtam mi fán terem ez a szakma.

Persze elmondta hogyan csináljam, közben pedig rájöttem, hogy ez nekem tetszik.

Elkezdtem szakkönyveket olvasni, videókat nézni és már néztem is a szakirányú képzéseket. 4 napom volt a jelentkezés beadásáig. Eldöntöttem megcsinálom, így el is küldtem az űrlapot. Szerencsémre nagyon jó oktatókhoz kerültem Pesten, a mai napig tartjuk a kapcsolatot, sokat tanulok tőlük. Azt hittem a képzésen én leszek az egyetlen aki ilyen kezdő, de kiderült, hogy a csoportunk egy része még kevésbé látott rá a szakmára. És az is nagyszerű volt, hogy rajtam kívül volt még egy lány a csoportban.

Melyik részét szereted a munkádnak?

A munkám legszebb része számomra az amikor átadom a végeredményt és az tetszik a tulajdonosának. Engem örömmel tölt el a tudat, hogy miből mit hoztam ki. Ha egy munkafolyamatot kellene kiemelni, amit talán a legjobban szeretek, akkor az a polírozás lenne. De a sok jó mellett meg kell említeni azért, hogy vannak mélypontok is, sírtam már sokszor autó felett. Volt, hogy nem olyan lett a végeredmény, mint amit elvártam magamtól. Persze utána korrigáltam, de azt két órás sírás előzte meg. Máskor ott is hibát láttam, ahol nem volt, aztán persze miután megnyugodtam, javítottam a tényleges hibát, így a végeredmény nagyon is szép lett. Fontosnak tartom, hogy a nehézségekről is beszéljünk, mert nem mindig csak a szép dolgok vannak. Hiába végeztem kitűnővel, hibát ejthetek és ki is tudom javítani. Megtanultam ezeket a hibákat is szeretni, mert ez is csak előre visz. Rengeteget tanulok belőlük.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Mit szólnak az ügyfelek, amikor megtudják, hogy te vagy a ’szaki’?

Minden alkalommal meglepődnek.

Volt-e munkavisszamondás csak azért mert nő vagy?

Hála istennek nem, viszont olyan többször előfordult már, hogy "elmagyarázzák" nekem hogyan kellene megcsinálni az adott munkát, mert ők azt látták a YouTube-n. Tisztelet a kivételnek természetesen, van aki tényleg jó szándékú, de ők vannak kevesebben. Azért hozzá teszem mindig, hogy nyugodtan el lehet vinni máshová, nem haragszom. Az a mantrám, hogy majd jön helyette kettő másik.

Vonták-e kétségbe a rátermettségedet, mert nő vagy?

Nem nézik ki belőlem, hogy meg tudom csinálni a munkát. Aztán amikor kész, jó hallani, hogy tetszik nekik. Egyszer hoztak egy autót, én épp előtte értem haza. A hétköznapokban igyekszem csinosan öltözni, általában magas sarkúban járok. Így vettem át azt az autót is. A srác nem mert kérdezni semmit, de látszott rajta, hogy egyrészt imponáló neki a dolog. Másrészt meg nem akarta elhinni, hogy én leszek az, aki elvégzi a munkát. Más meg úgy küldte a haverját hozzám, hogy ‘oda vigye az autóját, ahol a jó csaj van’.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Érzed-e azt, hogy többet kell bizonyítanod?

Abszolút. Szerintem többet kell letennem nőként az asztalra, ahhoz hogy a férfiak között érvényesülni tudjak. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell más műhelyében dolgoznom, ahol kemény a ranglétra. Sokféle kritika ér, de ezeket magunkban kell rendbe tenni. Nem hagyom, hogy bántsanak ezek, mert mindez róluk szól, nem rólam. Természetesen az építő kritikát szeretem, ez visz előre. Van egy barátnőm, az apukája fényező és autószerelő, és olyan örömmel fogad mindig. Beszélgetünk szakmázunk, mindig sokat tanulok tőle. Partnerként kezel, mikor találkozunk mindig messziről ordít, hogy “Szia kolléga”.

Mit szóltak a szüleid a szakmaválasztáshoz?

Általában átgondoltan csinálok dolgokat, de őszintén ebben semmi átgondoltság nem volt, csak mentem az érzéseim után. Anya és Apa is sokszor megkérdezték, hogy valóban ezt akarom-e csinálni, átgondoltam-e, mert ha már elvégzem, dolgozzak is benne. Persze támogattak csak aggódtak, hisz a tandíj is drága volt, amit kifizettem, az idő is sok volt, amit belefektettem. 8 hónapja dolgozom már szakképzett járműfényezőként, azt hiszem mind a ketten büszkék rám. Bár szerintem számukra akkor jön el a teljes megnyugvás, ha befejezem az agrármérnöki sulit. Már nincs sok hátra, várom én is, hogy a kezemben legyen a diplomám.

Mit szólnak a férfiak a munkádhoz?

Szerintem kifejezetten imponáló, tetszik nekik. De attól, hogy férfiasnak titulált munkát végzek, nem kell, hogy férfias is legyek. Meg kell maradni önmagunknál, ami nálam ez egyenlő a kozmetikus, műkörmös, csinos ruhák világával. Emiatt sokszor nehezen hiszik is el a képeim alapján, hogy mivel foglalkozom.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Mik a terveid: ezzel fogsz foglalkozni 10 év múlva is?

Szeretnék gyerekeket és boldog párkapcsolatot. Természetesen szeretném ezt a vonalat tovább vinni, saját műhellyel, alkalmazottakkal, amit családi vállalkozásként tudok üzemeltetni. Hiszek benne, megéri ezt csinálni. Valahol itt kezdődik az én utam. Szeretnék később egy brendet építeni a vállalkozás köré, ha pedig ez megvan akkor kiegészíteni a vállalkozást, más irányokkal is.

Galériánkban Jason Momoa megmutatja nincsnek itt női-férfi színek. A rózsaszínt ő így hordja: