JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Rendhagyó adventi kalendárium az emberi jogok védelméért

Borítókép: Rendhagyó adventi kalendárium az emberi jogok védelméért
December 10. világszerte az emberi jogok napja, amelyre idén egy rendhagyó kampánnyal hívja fel a figyelmet az Amnesty International Magyarország. 9 ártatlanul elítélt ember történetét mutatják be egy adventi naptár formájában. A kampány célja, hogy felhívja az emberek és a világ figyelmét az igazságtalanul elítéltek ügyére, amelyekért akár csak egy petíció aláírásával és egy levélküldéssel bárki sokat tehet.

Az emberi jogok világnapja

1950-ben az ENSZ közgyűlése az emberi jogok világnapjává nyilvánította december 10-ét. Az Amnesty International egy olyan nemzetközi, független, jogvédő civil szervezet, amely azért dolgozik, hogy ne csak ezen a napon, hanem az év minden napján mindenkit megillessenek az emberi jogok. A világszerte több mint 10 millió tagot számláló szervezet 1990 óta Magyarországon is működik, céljuk, hogy hozzájáruljanak egy nyitottabb, az emberi jogokat tiszteletben tartó Magyarország megvalósulásához.

Minden Varsóban kezdődött

A szervezet 21 évvel ezelőtt, 2001-ben indította el Write for Rights kampányát, amelyben több mint 200 országban segítik azokat az embereket, akiknek bármilyen okból sérültek emberi jogai azért, mert vállalták véleményüket és kiálltak egy-egy társadalmi vagy politikai ügy mellett. A kezdeményezés kapcsán 2001-ben 2326 levél született, 2021-ben már 4,5 millió levél, tweet és petíció aláírás valósult meg. Az elmúlt több mint két évtized alatt a Write for Rights a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát.

Magyarországon a kampány a Levélíró Maraton nevet kapta, amit a szervezet idén rendhagyó módon, egy fizikai és online formában is elérhető, adventi kalendárium formájában népszerűsít. Célja, hogy világszerte pozitív változást hozzon mindazok életébe, akiknek emberi jogaik sérültek vagy veszélyben vannak.

A naptár első 9 ablaka mögött 9 ártatlanul elítélt vagy fogvatartott emberrel találkozhatunk. Megismerhetjük például az orosz Aleksandra Skochilenko – becenevén Sasha – történetét, akinek egyetlen bűne, hogy valós információkat osztott meg Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról. Most egy orosz börtönben van, szörnyű körülmények között, és akár egy évtizedes büntetést is kaphat.

A naptárban találkozhatunk az iráni Vahid Afkarival is, amit 2018 óta tartanak igazságtalanul börtönben, kizárólag azért, mert testvéreivel békés tüntetéseken vett részt Iránban. Vahid 2020 szeptembere óta van magánzárkában, teljesen elszigetelve a többi rabtól. Ez a büntetése, amiért megtagadta a hatóságok követelését, nem szólalt fel nyilvánosan azok ellen, akik szolidaritást vállaltak vele, és igazságot akartak szolgáltatni neki és a családjának.

Nasser Zefzafi egy marokkói tiltakozó mozgalom vezetője, akit többször megkínoztak és rettenetes körülmények között tartanak fogva, mióta 2018-ban 20 év börtönre ítélték. Letartóztatása óta magánzárkában van, szörnyű körülmények között, egészségügyi állapota pedig romlik: légzési-, látási problémákkal és idegfájdalmakkal küzd, a börtönhatóságok pedig megtagadják tőle a szükséges orvosi ellátást.

Három név és arc a sok közül. Bárki kifejezheti szolidaritását a jogtalanul fogvatartott emberekkel egy petíció aláírásával, egy levél- vagy email írással, valamint egy közösségi média megosztással is.

Tisztában vagyunk vele, hogy a mai magyar közélet számos fontos témától hangos és azt is tudjuk, hogy mi magyarok jelenleg számos olyan problémával nézünk szembe, ami miatt nehezebb azonosulni a távol élők nehézségeivel, mégis szeretnénk megmutatni, hogy társadalmi összefogással és a helyzetük megismerésével rajtuk, sőt akár hosszabb távon a magyar közéleti ügyeken is segíthetünk
mondta a kezdeményezés kapcsán Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A Levélíró Maraton január közepéig tart, hazánkban is számos program kíséri majd, amelyekről az Amnesty International Magyarország Facebook oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődők.

A galériánkban olyan csodálatos fotókat tekinthetsz meg, amelyek tökéletesen visszaadják a gyermeki ártatlanságot.