A francia elnök felesége

Borítókép: A francia elnök felesége
Csütörtökre virradóra megerősítették a hírt: Nicolas Sarkozy francia elnöknek és „annak a férfifaló manökennek", Carla Bruni-Sarkozynek kislánya született.

„A monogámia unalmas…a szerelem hosszú időn át tart, az égő vágy csak két-három hétig.”
(Carla Bruni-Sarkozy)

A gólyahírről hetek óta kering a pletyka, számos bulvárlap fiút várt, még azt is tudta, hogy Vadim lesz a neve, de szóltak hírek ikrekről is, és volt olyan orgánum, amely biztos forrásból állította, hogy Carla Bruni nem is terhes, csak kitömte a ruháját. Az izgalom már csak azért is indokolt, mert Franciaország történetében először fordult elő, hogy hivatalban levő elnöknek gyereke szülessen.
Néhány hete a francia first lady azt nyilatkozta: soha nem fogja a nyilvánosság előtt mutogatni a gyerekeit, és már bánja, hogy korábban nem zárkózott el. Tizenéves kora óta a reflektorfényben és -ből él, lehet, hogy hirtelenjében elege lett belőle? Vagy valóban a gyerekeket akarja óvni?
Harmadik felesége, Carla Bruni személyében az elnök méltó párra talált: a hölgy nemcsak modellkarrierjéről, de botrányos viszonyairól és hódításairól is ismert. Mondják a sajtóban Donna Juanának vagy kevésbé elegánsan élv-, pénz- és pozícióhajhász lotyónak.

Szupermodell-énekesnő-színésznő
Hősnőnk 1967-ben született Torinóban Carla Gilberta Bruni Tedeschi néven a nagypapa 1920-ban alapított CEAT gumigyártó cégének örököseként. A Bruni Tedeschi család 1975-ben költözött Franciaországba. Bruni egy svájci bentlakásos iskolában végezte iskolai tanulmányait, majd a párizsi egyetem hallgatója lett, de 19 éves korában a szemináriumokat modellügynökségekre cserélte.
Hamarosan ő lett a City Models ügynökség egyik legfelkapottabb, legtöbbet foglalkoztatott modellje. A macskaszemű, barna hajú, elegáns, nyúlánk lány neves divatcégek kifutóin szerezte meg a nemzetközti ismertséget és került be az 1990-es évek második felére a világ 20 legjobban kereső modelljének exkluzív csapatába. Ennek ellenére 1997-ben otthagyta a divat világát. „A modellkedés olyan, mint a sport, az ember harminc éves korára már halottnak számít” – jelentette ki.
Mivel gyermekkora óta tanult zenét és jó kapcsolatokat ápolt a könnyűzenei szférában, nekilátott hogy megszerezze magának a popsztári hírnevet is. Albuma, melyet producerként Louis Bertignac jegyzett, szép sikereket aratott és francia nyelvterületen több mint kétmillió példányban kelt el. „Én az egyszerű, nem túl komplikált zenét szeretem, elég, ha két vagy három akkordból áll” – jellemezte zenei próbálkozásait Bruni. 2009 júliusában, már elnökfeleségként, a 91 éves Nelson Mandela születésnapi partiján énekelt a New York-i Radio City Music Hallban.
Az idén színésznői képességeit is megcsillogtatta Woody Allen Éjfél Párizsban című filmjében.


Egy tévéműsorban – balra Yannick Noah volt teniszező, énekes

Szeretők hada, botrányos szerelmi háromszög
Hiteles és kevésbé hiteles források Bruni egykori szeretői közé sorolják többek között Mick Jaggert, Eric Claptont, Vincent Perez és Kevin Costner színészt, Donald Trump milliárdost és Laurent Fabius volt francia miniszterelnököt.
Bruni 2000-ben kezdett együtt élni a nála jóval idősebb irodalmárral, Jean-Paul Enthovennal, egészen addig, amíg össze nem akadt az élettárs fiával, a jóképű, szexi, briliáns elméjű filozófus médiaszemélyiséggel: Raphaël Enthovennal, aki nős volt és Carla Bruninál 8 évvel fiatalabb. A közvélemény nem győzött csámcsogni a két erős akaratú ember azonnal lángra lobbanó és hét éven át tartó szenvedélyes viszonyán, valamint a botrányos szerelmi háromszögön, amellyel még az erkölcsöket tekintve viszonylag szabad szellemű franciákat is sikerült felháborítani. Raphaëlnek és Carlának 2001-ben kisfia született: Aurélien Enthovent az anyja neveli.
2007-re azonban ez a kapcsolat is kifújt, mert a szeretők a heves érzelmek ellenére pokollá tették egymás életét. Bruninak két dala is van erről: a Quelqu’un m’a dit és a Raphaël. Maradt ezekről az évekről karcosabb emlék is: Raphaël exfelesége, Justine Lévy írónő Rien de Grave (Semmi komoly) című (már Amerikában is megjelent) könyvében „sebészkéssel szépre faragott, terminátormosolyú piócának”, „imádkozó sáskának” írja le Franciaország későbbi első asszonyát. Ráadásul az elnökné most azon (is) izgulhat, nehogy napvilágra kerüljenek a róla és Raphaëlről készült videók és fotók, amelyeket nemrég elloptak a férfi lakásából, és amelyek állítólag nagyon intim helyzetekben ábrázolják őket.

Elnökné és anya
Bruni 2007 novemberében egy vacsorameghívás jóvoltából ismerkedett meg a második feleségétől, Cécilia Ciganertől pár hónappal korábban elvált Nicolas Sarkozy elnökkel. Az énekesnővé avanzsált modellt lenyűgözte az elnök megnyerő modora. „Még a növények latin nevét is tudja” – nyilatkozta ámulva az akkor még csak leendő elnökné a BBC-nek adott interjújában. Rövid és viharos sebességű románc után 2008 februárjában házasodtak össze az Elysée Palotában. Házassága révén Bruni hamarosan megkapta a francia állampolgárságot.

A première dame terhességét idén áprilisban jelentették be, s a kislány most szerdán, október 19-én este született meg. Nevét egyelőre nem osztották meg a nyilvánossággal. Nicolas Sarkozy megszakította létfontosságú frankfurti tárgyalását Angela Merkel német kancellárral, hogy rövid időre láthassa a bébit.
Madame Sarkozyt lehet szeretni vagy nem szeretni, de politikai befolyása és jótékony tevékenysége vitathatatlan. Saját alapítványt hozott létre, hogy mindenki hozzáférhessen a kultúrához és a művészetekhez, s a popzenei albumából befolyó jogdíjakat is különböző jótékonysági célokra fordította. Társadalmi rangja révén gyakran emeli fel szavát azok érdekében, akiket vallási-politikai okokból üldöznek a világban, de kritikus hangot ütött meg a Vatikánnal szemben is. Az Anyák és Gyermekek a HIV fertőzés ellen nevű szervezetnek 2008 óta , és lelkes állatvédőként, a PETA támogatójaként erőteljesen ellenzi a szőrmeviselést.
Ez a modern, ambiciózus asszony minden rossz és jó tulajdonságával együtt is talán legérdekesebb, leginkább figyelemfelkeltő figura a francia first ladyk sorában.


Kuncogó first ladyk – egy nagyon fontos vacsorán, Pittsburghben (2009)

Ha még többet szeretnél tudni róla:
(hivatalos honlap francia és angol nyelven)

Rajongói oldalak és információs oldalak
http://www.fanpop.com/clubs/carla-bruni
http://nymag.com/fashion/models/cbruni/carlabruni/

Szöveg:Pócsik Judit, fotó: Getty Images, profimedia.hu. Ez a cikk az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.