5 ikerpár, akik mindketten sikeres művészek lettek

Borítókép: 5 ikerpár, akik mindketten sikeres művészek lettek Forrás: Wikimedia Commons
Nem tudjuk, hogy a kreativitás a génekben van-e, de azt tudjuk, hogy jócskán akad példa olyan ikerpárokra, akik mindketten befutott, sikeres művészek lettek. Mutatunk öt ilyet – a teljesség igénye nélkül!

Amikor valaki ikreket emleget, általában automatikusan az általunk ismert egypetéjű ikerpárok jutnak az eszünkbe – például a ‘90-es évek olyan gyerekszínész sztárjai, mint Mary-Kate és Ashley Olsen vagy Spáh Dávid és Spáh Károly a Família Kft.-ből (akik azóta is a filmes szakmában dolgoznak). Pedig kétpetéjű ikrek sokkal gyakrabban születnek, mint egypetéjűek; csak ők nem nem hasonlítanak jobban egymásra, mint bámelyik két édestestvér, akár különböző neműek is lehetnek.

Örök kérdés, hogy a kreativitás vagy a tehetség genetikai, öröklődő dolog-e – de valószínűleg ezek nem elég egzakt, tudományosan jól leírható fogalmak ahhoz, hogy egyértelmű állításokat lehessen róluk tenni. A tehetség valószínűleg több különböző tényező összejátszása, amelyeknek egy része genetikai (ilyen az abszolút hallásra való képesség vagy az extrém színlátás), más részük viszont nem: a szociális környezet (a család, az iskola) éppúgy jelentős tényező lehet egy tehetség megtalálásában és kibontakoztatásában, mint a szerencse.

Akárhogy is, az mindenesetre gyakori, hogy egy-egy ikerpár tagjai – feltéve, hogy tényleg együtt nőnek fel és hasonló a szocializációjuk, ami például száz éve egy fiú-lány ikerpár esetében korántsem volt még magától értetődő – hasonló szakmát választanak maguknak, és olykor hasonlóan sikeresek is lesznek. Galériánkban öt olyan ikerpárt mutatunk a közelmúltból és a jelenből – magyarokat és külföldieket, férfiakat és nőket –, akiknek többsége talán kevésbé ismert, mint az Olsen-ikrek, de mégis mindkét tagjuk jelentős hatást gyakorolt a kultúrára.

Kattints a galériára, és nézd meg azt az 5 ikerpárt, amelynek mindkét tagja sikeres művész lett!