Borítókép: 4 modern kori sértés

4 modern kori sértés

Kinyomtál és más kifejezések, amelyek 20 éve még semmit nem jelentettek. Vagy valami egészen mást.

Kinyomtál.
Anyukám teljesen frászt kap ettől a kifejezéstől, azt mondja, gondoljam át többször, mielőtt az ő generációjába tartozó személyek előtt kiejtem a számon azt a szót, hogy „kinyomott”.

Pedig ez mára egy ártalmatlan kifejezéssé szelídült. Akkor mondjuk, amikor valakit mobiltelefonon hívunk, ő pedig egy határozott gombnyomással elutasítja a hívásunkat. Ennek a szónak úgy 15 éve még semmi jelentése nem volt, ma viszont elég komoly sértésnek számít, pláne többször egymás után. Az én személyes véleményem szerint a kinyomásnak több elfogadható indoka is van, így csak az számít modortalanságnak, ha a „kinyomott” hívót záros határidőn belül nem hívjuk vissza.

A „lájkolás” művészete
A facebook jött, látott és győzött, szerethetjük és utálhatjuk, viszont el kell ismerünk, hogy manapság társasági interakcióink egy része áttevődött erre a virtuális felületre. A lájkolás (kedvelés) egyfajta gesztus, amivel jelezzük az ismerősünk felé, hogy megnéztük a fényképét/oldalát/viccét és tetszett nekünk. Mi lehet ebben a sértő? Nos, Noémi például eléggé kiakadt, amikor meglátta a hírfolyamában, hogy a pasija egyesével végiglájkolta a szingli kolléganő összes mallorcai fürdőruhás fotóját. „Nem csináltam volna ügyet a dologból, ha egyszer, egészben lájkolja a lány Mallorca 2011 elnevezésű albumát, de így nagyon kínosnak éreztem a helyzetet, olyan volt, mintha egyesével csorgatta volna a nyálát egy más nő fotóira. Ráadásul nevetségessé is tett ezzel a húzásával, több ismerősöm is finoman felhívta a dologra a figyelmemet.” Bizony, ilyen kis dolgon múlhat veszekedés.

Írd meg a kedvenc netes szlengedet kommentben vagy emailben!

„Nem jelöltél vissza”
Szintén facebookos szakkifejezés, sértődésre adhat okot, ha valaki ismerősnek jelölt bennünket, és mi nem igazoltuk vissza az ismeretséget. Mielőtt megsértődnénk, fontos tisztázni, hogy nem mindenki egyféleképpen használja ezt a közösségi oldalt. Van olyan, aki mindenkit ismerősnek jelöl, akivel valaha két szólt váltott, de akad, aki csak olyanokat vesz fel ismerősnek, akikkel valóban barátságban áll. Emiatt felesleges megsértődni. A bejelölésekből egyéb konfliktus is kerekedhet, például Orsi elég kínosan érezte magát, amikor az újonnan beköltözött szomszéd lány csak a férjét jelölte ismerősnek, Orsit nem, annak ellenére, hogy két hete közösen pizzáztak.

„Hájdoltál”
Előfordulhat, hogy egy ismerősünk közösségi oldalon tanúsított magatartása nem tetszik nekünk, de nem akarjuk azzal megsérteni, hogy töröljük őt, ezért csak elrejtjük, hide-oljuk az illetőt, ami annyit jelent, hogy az ő állapotfrissítései nem jelennek meg a hírfolyamunkban. Erika egy életre összeveszett emiatt a kolléganőjével. „Miután Zsuzsa napi 20 különböző horoszkópot posztolt, és ugyanilyen mennyiségű gazdira váró kiskutya fotóját töltötte fel az üzenőfalára, hájdoltam őt, mert folyton vele volt tele a képernyőm. Később egy céges ebédnél egy szerencsétlen megjegyzésemből kiderült, hogy nem látom a bejegyzéseit. Természetesen vérig sértődött.”

Írd meg a kedvenc netes szlengedet kommentben vagy emailben!

Szöveg: Kelemen Kata (lustanyu), kép: Europress. Evamagazin.hu, 2012. Minden jog fenntartva.