Borítókép: 35 dolog, amit eddig nem tudtál Joe Bidenről Forrás: Getty Images

35 dolog, amit eddig nem tudtál Joe Bidenről

Joe Biden lesz Donald Trump kihívója a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Vessünk egy közelebbi pillantást a politikusra, aki az egész életét a nyilvánosság előtt töltötte.

Joe Biden élete és politikai pályafutása a kezdetektől fogva a siker és a kudarc közötti földcsuszamlásszerű ingadozással telt. A sikereit felfoghatatlan személyes tragédiák és önhibából tönkretett kampányok követték. Mégis túl tudott élni az Egyesült Államok politikai közegében, 36 évig szenátorként, 8 éven keresztül pedig Obama alelnökeként. Így lett Joe Biden egy állandó politikai szereplő és az USA egyik vezető alakja. A jelenlegi, harmadik kísérlete az elnökség megszerzésére úgy tűnt, hogy a megszokott minta szerint zajlik: vagyis a kezdeti sikerek után teljes kudarcba fullad. Aztán jött a Szuperkedd, a nap, amikor a legtöbb amerikai államban előválasztásokat tartanak, és kiderült, hogy Bidennek reális esélye van az Egyesült Államok következő elnökének lenni.

Mit kell tudni arról az emberről, aki épp az egyik legvalószínűtlenebb politikai visszatérést hajtja végre? Könyvek, a média kiterjedt tudósításai és a Politico magazin archívuma alapján próbáltuk meg összeállítani ezt a rövid áttekintést Joseph Robinette Biden Jr. életéről, aki Joseph Sr. és Catherine Eugenia „Jean” Finnigan négy gyermekének legidősebbike,

és aki 77 évesen közelebb van az életcéljához, mint korábban valaha.

1. A gyerekkorát a Pennsylvania-beli Scrantonban töltötte, ahol az apja a családi vállalkozás csődje után sokáig nem talált állandó munkát.

2. Amikor „Joey” 10 éves volt, a Biden-család a Delaware-beli Wilmingtonba költözött, ahol a családfő Joseph Sr. autóeladónak állt. A család egy három hálószobás házban lakott. A három Biden-fiú megosztoztak egy szobán a nagybátyjukkal, Edward Blewitt Finnegannal, akit a dadogása miatt szeretetteljesen csak Boo-Boo-nak becéztek.

3. Joe Biden súlyosan dadogott gyerekkorában. Az osztálytársai gúnyneveket aggattak rá, például Dash-nek hívták, ami arra utalt, hogy a dadogása a morzejelekre hasonlít, illetve Bye-Bye-nak, ami a tulajdon vezetékneve kiejtésére tett próbálkozásból született. Úgy próbált felülkerekedni a dadogásán, hogy előre lejátszott minden beszélgetést a fejében, kavicsokkal a szájában gyakorolta a beszédet, illetve egész bekezdéseket tanult meg előre a tankönyveiből, csak hogy ne az osztálytársai előtt kelljen először találkoznia egy szöveggel.

4. Az Archmere Academy-n, egy katolikus előkészítő iskolában osztályelnöknek választották, azonban később nagy csalódást okozott neki, hogy a tanárai a rossz magaviselete miatt megtiltották, hogy a diákelnöki posztért induljon.

5. A University of Delaware hallgatójaként próbaidőre helyezték, amiért egy tűzoltópalackkal lefújta a kollégium igazgatóját.

6. Neilia Hunterrel, a jövendőbeli feleségével a Bahamákon találkozott először, az első egyetemi éve tavaszi szünetében.

7. Amikor először találkozott Neilia édesanyjával, az asszony megkérdezte tőle, hogy mik a tervei a jövőre nézve. Biden azt felelte neki, hogy az Egyesült Államok elnöke akar lenni.

8. Neilia és ő 1966-ban házasodtak össze. Az első fiuk, Beau 1969-ben született, akit egy év és egy nappal később a második fiú, Hunter követett. A lányuk, Naomi 1971-ben született meg.

9. A Syracuse University-n jogi tanulmányok folytatott, és a lediplomázás után szerződtetni akarta egy profi amerikaifoci-csapat, de az asztmája miatt elbukott az egészségügyi vizsgálaton.

10. Rasszista telefonhívásokat kapott, miután 1970-ben szegények lakhatási támogatása mellett kampányolt New Castle megyében. „Amikor először csörgött a telefonom, és valaki azt mondta bele, hogy 'Te n*****barát, azt akarod, hogy a szomszédodban lakjanak?', teljesen megdöbbentem. Azt feleltem, hogy 'Ha te vagy a másik lehetőség, akkor igen.'”

11. 1972-ben, 29 évesen legyőzte a regnáló republikánus szenátort, Cale Boggs-t, és így ő lett az Egyesült Államok valaha volt ötödik legfiatalabb szenátora.

12. Ha megválasztanák novemberben, a 77 éves Joe Biden lenne az Egyesült Államok valaha volt legidősebb elnöke.

13. „Voltak, akik tüntettek.” - mondta Biden, amikor arról kérdezték, hogy miért nem vett részt a vietnámiháború-ellenes felvonulásokon.

Én e helyett megpróbáltam pozícióba kerülni, 29 évesen bekerültem az Egyesült Államok Szenátusába, és a szavazatommal járultam hozzá a háború megfékezéséhez.

14. Pár héttel az után, hogy megnyerte a szenátori választást, egy kukoricacsöveket szállító traktor karambolozott a családi furgonjukkal, amivel Neilia és a három gyerek karácsonyfa-vásárlásból tartottak hazafelé. Neilia és a 13 hónapos lányuk, Naomi a helyszínen szörnyethaltak, a két fiú, Beau és Hunter pedig súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

15. Joe Biden a szenátori esküjét Beau kórházi szobájában tette le.

16. A baleset után Biden a régi családi házukban maradt. Több mint 30 éven keresztül minden nap egy 75 perces vonatúton ment be Washingtonba, majd vissza, haza Wilmingtonba. A vasúttársaság, az Amtrak dolgozóit a családtagjainak nevezte, és többször tartott kerti partit a mozdonyvezetőknek és a kalauzoknak.

17. 1974-ben az aktuális abortusz-vita kapcsán azt nyilatkozta, hogy „Olyan kérdésekben, mint az abortusz annyira vagyok liberális, mint a maga nagyanyja. Nem tetszik a Roe versus Wade-ügyben hozott döntés. Szerintem túl messzire megy.”

Nem gondolom, hogy egy nőnek megvan a joga ahhoz, hogy eldöntse, mit csináljon a testével.

1981-ben egy olyan alkotmányos kiegészítés mellett szavazott, ami felülírta a Roe versus Wade-ügyben hozott döntést. Azóta megváltozott az álláspontja ebben a kérdésben.

18. Biden 1977-ben újraházasodott. Második feleségét, az angoltanár Jill Tracey Jacobs-t egy a fivére által szervezett vakrandin ismerte meg.

19. Joe Biden egy baklövés-gép, aki gyakran keveredik önellentmondásokba. Egyszer azt állította, hogy rálőttek Irakban, majd később kijavította magát, hogy csak közel volt egy helyhez, ahol lőttek. 2018-ban azt állította, hogy alelnökként találkozott a parklandi, floridai iskolai lövöldözés túlélőivel, miközben a valóságban a tragédia az után történt, hogy véget ért a tisztsége. Azt is állította, hogy letartóztatták a Dél-afrikai Köztársaság apartheid-időszakában, amikor megpróbálta meglátogatni Nelson Mandelát, később viszont kiderült, hogy csak egyszer megállította a rendőrség. Számos egyéb példát lehetne még felhozni Joe Biden túlzásaira.

20. 1987-ben indult először az elnöki székért, azonban hamarosan visszalépett, ugyanis nyilvánosságra került, hogy a beszédei részleteket tartalmaznak a brit munkáspárt akkori vezetője, Neil Kinnock beszédeiből.

21. 1988-ban, miután hetek óta fejfájásra panaszkodott, Bident agyi aneurizma miatt megműtötték. Három hónappal később egy második műtéten is átesett.

22. 1991-ben a demokrata szenátorok többségével együtt Biden is Irak és Kuvait katonai megszállása ellen szavazott.

23. Ugyanebben az évben Clarence Thomas a Legfelsőbb Bíróság elé került, mert Antia Hill szexuális zaklatással vádolta meg. A Bírósági Bizottság vezetőjeként Biden elnökölt az ügyben, és az ő döntése volt nem beidézni olyan tanúkat, akik Thomas ellen tanúskodtak volna. Clarence Thomas-t végül felmentették minden vád alól. 2019-ben Biden személyesen kért elnézést Anita Hilltől azokért, amiken keresztül kellett mennie 1991-ben. Hill nem fogadta el a bocsánatkérést.

24. Biden számos alkalommal próbálta jogi úton megakadályozni, hogy rasszista politikusok pozíciókhoz juthassanak a Szenátusban vagy más szövetségi intézményben.

25. 1994-ben megírta az Erőszakos Bűncselekmények Korlátozása és Jogi Szankcionálása törvényt, ami súlyosbította a szövetségi börtönök ítéleteit, és amit mai jogászok azzal vádolnak, hogy aránytalanul szigorú a színes bőrűekkel szemben.

26. Társszponzorálta a Nők Elleni Erőszak törvényt, ami 1.6 millió dollárt biztosított nyomozásra és pereskedésre nők elleni erőszak esetében, automatikus kárpótlásfizetésre kötelezte az elítélteket, és lehetővé tette az áldozatoknak, hogy bepereljék a támadóikat akkor is, hogyha az ügyvédeik nem tudtak bűntény gyanújával vádat emelni.

27. 2002-ben az Iraki háború mellett szavazott, és jelen volt a Fehér Házban, amikor az akkori elnök, George W. Bush aláírta a katonai erők bevetéséről szóló határozatot. Biden azóta hibásnak tartja az akkori döntését.

28. Joe Biden híres a hosszú és unalmas beszédeiről. Barack Obama még szenátor korában egy Biden-beszédet hallgatva ezt írta fel a jegyzetfüzetébe:

Lőjetek. Le. Most.

29. Biden nem iszik alkoholt és nem dohányzik, ezek helyett az amerikai foci, a motoros ugratás és a síelés tartoznak a fő szenvedélyei közé.

30. Joe Biden kedvenc filmje a Tűzszekerek.

31. 2008-ban másodjára is indult az elnöki székért, azonban kiszállt a versenyből, amikor az iowai előválasztásokon csak ötödik lett. Hét hónappal később Barack Obama megtette alelnökjelöltjének.

32. 2012-ben, Obama újraválasztási kampánya közepén nyíltan kiállt a melegházasság mellett. Ezzel feldühítette Barack Obamát, mivel veszélybe sodorta a kampány sikerességét.

33. 2014-ben Joe Biden felkerült a legszegényebb amerikai kormányzati tagok listájára, 581 jelöltből ő volt az 577-ik legszegényebb.

34. 2016-ban is akart indulni az elnökválasztáson, de Obama lebeszélte róla azzal, hogy Hillary Clintonnak jobbak az esélyei.

35. 32 év és 3 elnöki kampány alatt egyetlen egy előválasztást sem nyert meg. 2020. május 3-a, a Szuperkedd óta pedig már 11-nél tart.