3,5 millió könyv alapján elemezte egy szoftver a férfiakat és a nőket

könyv,tudomány Forrás: Getty Images
A gépesített elemzés azt vizsgálta, hogy a nőknek, illetve a férfiaknak tulajdonított jelzők között van-e jelentős eltérés. Az eredmény: van.

A nőknek tulajdonított jelzők általában a külső megjelenésre utalnak, míg a férfiaknak tulajdonítottak a viselkedésre, derül ki egy dán nyelvészeti szaklapban megjelent tanulmányból, amely egy szoftveres vizsgálat alapján készült: egy számítógép 3,5 millió könyvet „nyálazott át” azt kutatva, hogy az irodalomban használt mellékneveknek van-e nemekre szabott jellegzetességük.

„Szép”, „szexi” – ez a két leggyakrabban használt melléknév, amit nők jellemzésére alkalmaznak a világirodalomban. A férfiakra legjellemzőbb jelzők pedig: „tisztességes”, „értelmes”, „bátor”.

A kutatócsoport (amely amerikai és dán egyetemek tudósaiból állt) célja az volt, hogy megtudják: van-e különbség a nők és a férfiak ábrázolása között. Egy új számítógépes modell segítségével egy 3,5 milliós adatbázist elemeztek végig, a benne szereplő művek 1900 és 2008 között jelentek meg angol nyelven. A könyvek között szépirodalmi és nem fikciós kiadványok is voltak.

nyelvészet,nők,férfiak

A top 11 pozitív és negatív jelző férfiaknál és nőknél. Kék színnel emelték ki a külsőre vonatkozó mellékneveket, zölddel a viselkedésre vonatkozókat.

„A nőkre használt kifejezések sokkal inkább utalnak a megjelenésre, mint a férfiakra utaló jelzők. Ezzel statisztikailag is meg tudunk erősíteni egy széles körben elterjedt feltételezést” – állítja Isabelle Augenstein, a a Koppenhágai Egyetem informatikus tanársegédje.

A megjelenésre utaló jelzők ötször olyan gyakran jelennek meg a női karaktereknél, mint a férfiaknál. Az elemzés azt is kimutatja, hogy azok a pozitív vagy semleges melléknevek, amelyek a testre és a külső jegyekre vonatkoznak, nagyjából kétszer olyan gyakoriak a nőknél, míg a férfi szereplőkhöz a leggyakrabban a viselkedésre vagy a személyiségvonásokra utaló melléknevek társulnak.

Az informatikai eszköztárt használó kutatás egy 11 milliárd szóból álló adatbázissal dolgozott. A vizsgált könyvek egy része évtizedekkel ezelőtt jelent meg, ugyanakkor jó néhány közülük még ma is nagyon olvasott.

A mesterséges intelligencia és a nyelvtechnológia használata egyre hangsúlyosabb lesz a társadalomban, ezért nagy szükség van arra, hogy a folyamatos tanulás képességével megáldott gépek „érzékenyítve” legyenek az elfogult nyelvezetre és a nemi sztereotípiák használatára, állítja Augenstein. „Szerencsére ez ma már lehetséges” – teszi hozzá.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az elemzésnek megvannak a maga korlátai: nem veszi figyelembe, ki írta a szövegeket, mikor jelentek meg az adott szövegek és hogy szépirodalmi vagy nem fikciós műfajúak-e.

Nézd meg ezt képregényt is, amiből feketén-fehéren kiderül, mit jelent a társadalmi egyenlőtlenség: