Borítókép: Eltitkolt történelem: 215 iskolás gyerek halála ügyében nyomoznak Kanadában Forrás: GettyImages/ilbusca

Eltitkolt történelem: 215 iskolás gyerek halála ügyében nyomoznak Kanadában

A 215 gyerek maradványait egy különleges hanglokátor segítségével találták meg az 1969-ig bentlakásos iskolaként működő épület környezetében a kanadai Kamloopsban. Az 1890-ban megnyitott katolikus bentlakásos iskolában az 1950-es években mintegy ötszáz diák tanult.

A 19. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdődően mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket hurcoltak el a családjuktól és szakították el őket a közösségüktől, kultúrájuktól, majd bentlakásos iskolákba zárták őket, ahol az volt a cél, hogy megtörjék és „átneveljék” őket. Az ehhez hasonló bentlakásos iskolákról öt éve adtak ki egy 4000 oldalas jelentést, amelyben arról írtak, hogy több ezer őslakos gyerek halhatott meg ezekben az intézményekben a kegyetlen bánásmód következtében.

Mint kiderült, ezekben az iskolákban nem riadtak vissza a gyerekek bántalmazásától sem, többen váltak nemi erőszak áldozatává és többségük a kegyetlen bánásmód és az elégtelen táplálkozás miatt vesztette életét.

Forrás: REUTERS
A kanadai bentlakásos iskola, ahol a gyerekek maradványait megtalálták
A fennmaradt dokumentumok szerint legalább 3200-an hunytak el ily módon és közöttük voltak olyanok is, akik mindössze három évesek lehettek.

Az ügyben a kanadai kormány már több ízben folytatott vizsgálatot, a vizsgálóbizottság úgy foglalt állást, hogy a gyerekek kulturális népirtás áldozataivá váltak. A gyermekek elhunytát a bentlakásos iskola akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai jelentették a hatóságoknak.

Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau szerint az iskola kapcsán napfényre kerülő megdöbbentő részletek Kanada történelmének szégyenteljes időszakára emlékeztetnek, ami egyben figyelmeztetés is az utókor számára, hogy ilyen vagy hasonló esetnek soha többet nem szabad megtörténnie.

Az őslakos közösség bejelentette, hogy a történtek feltárására igazságügyi orvosszakértőkkel és a helyi múzeumokkal szorosan együtt fog működni és archeológusokkal valamint más tudósokkal és a szomszédos közösségek bevonásával közösen igyekeznek azonosítani az elhunytakat – írta az MTI.

„Megszakad a szívem a családokért és a közösségekért, mindazokért, akiket ez a tragikus hír érint” – közölte Carolyn Bennett, az őslakosok ügyeivel foglalkozó kanadai miniszter a Twitteren és támogatásáról biztosította az érintetteket és azok családjait.

Sajnos az erőszaknak sok formája létezik. Következzenek olyan hírességek, akiket családjukon belül ért erőszak: