174 éve ezen a napon végezték ki az aradi vértanúkat: emlékezzünk a hősökre!

Borítókép: 174 éve ezen a napon végezték ki az aradi vértanúkat: emlékezzünk a hősökre! Forrás: Wikipédia: Aradi vértanúk
Október hatodikát 2001-ben a magyar kormány a nemzet gyásznapjává nyilvánította. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét. Ugyanezen a napon Pesten, Batthyány Lajos grófot, az első magyar kormány miniszterelnökét agyon lőtték. Ez alkalomból emlékezzünk meg a hősökről, akik életüket áldozták azért, hogy egy napon utódaik szabad országba születhessenek.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését nagyon kegyetlen megtorlások követték. A magasabb rangú tisztek, tisztviselők hadbíróság elé lettek állítva. A tisztségéről 1849. október 2-án lemondó Batthyány Lajost januárban tartóztatták le, és augusztus 30-án állították haditörvényszék elé. Az eljárás során, felsőbb utasításra, felségárulás miatt teljes vagyonelkobozásra és kötél általi halálra ítélték, ám ekkor még kegyelemre ajánlották. Azonban a Magyarországot akkoriban teljhatalommal kormányzó Haynau táborszernagy 1849. október 5-én megerősítette a halálos ítéletet. Így másnap, október 6-án végrehajtották a kivégzést, annyi módosítással, hogy golyózáporral ölték meg a volt miniszterelnököt, mivel előző éjjel nyakon szúrta magát, így a súlyos vérveszteség folytán nem lehetett az akasztást elvégezni. Batthyány hősies halált halt, hiszen azt sem engedte, hogy szemét bekössék, sőt a saját kivégzését is ő vezényelte le.

Forrás: Wikipédia: Batthyány Lajos
Batthyány Lajos

Aradon ugyanezen a napon végezték ki a tizenhárom honvéd főtisztet, név szerint: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Láhner (Lahner) Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. Legtöbbjüket bitófára akasztották, holttestüket pedig elrettentésül szolgálva késő estig az akasztófán hagyták. A golyó általi halálra kegyelmezett Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt hajnalban lőtték agyon.

A szabadságharc utáni megtorlások alatt hozzávetőleg 500 halálos ítéletet hoztak, ezekből mintegy 110-et hajtottak végre. Azokat, akik emigráltak, szimbolikusan végezték ki, nevüket az akasztófára szögelték. A szörnyen vérszomjas bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött, mikor is a bécsi udvar nyugdíjazta Haynaut, méghozzá egy általános európai felháborodás miatt.

2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány október 6-át. Emlékezzünk a hősökre!

Az alábbi galériában pedig Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetéről olvashattok érdekességeket.

Képek forrása: Wikipédia – Aradi vértanúk, Batthyány Lajos (miniszterelnök)