
Ez lesz a nyár slágere: cukormentes "limonádé" pite a legforróbb napokra
Évi ezúttal egy mennyei, tipikus nyári sütireceptet mutat meg, ami ráadásul teljesen cukormentes!
Mondhatnánk azt is, hogy télen baktériumokat öl, nyáron hűsít. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a benne található C vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigy hormontermelődését.
Ráadásul a citromhéj - amit használunk is ehhez a süteményhez - az idegrendszeri megbetegedésekre is jótékony hatással van. Viszont nagyon fontos, hogy felhasználás előtt jól mossuk meg a citromot!
Ha egy gyümölcsnek ennyi jó tulajdonsága van, az a sütikhez is kiváló alapanyag lesz.
Ezt bizonyítja ez a citromos-lime-os pite, ami nálunk a családban pár óra alatt el is fogyott. A tészta a jól bevált pitetésztám kakaós változata, nem igazán lehet elrontani!
Hozzávalók a pitetésztához
- 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 3 evőkanál eritrit
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 120 gramm vaj vagy kókuszzsír
- 1 tojás
- Hozzávalók a krémhez
- 2 db kisebb citrom és 1 db lime/ vagy 3 db citrom
- 200 gramm vaj
- 8 evőkanál eritrit
- 3 db tojás
Elkészítés
Először elkészítjük a tésztánkat. A vajat elmorzsoljuk a lisztben. Azért jó, ha a vajunk szobahőmérsékletű, mert így könnyebben tudunk vele dolgozni. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és egy tésztát gyúrunk belőle. Sodrófa segítségével kinyújtjuk, majd beleegyengetjük a kivajazott piteformánkba. Egy villával megszúrjuk több helyen is, hogy sütés közben ki tudjon szökni belőle a levegő és ne púposodjon fel a tésztánk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész a tésztánk, hagyjuk kihűlni.
A krémhez én nem használtam robotgépet, nem is szükséges hozzá. Reszeljük le egy jó alapos mosás után a citromok héját, majd nyomkodjuk ki a levüket egy fém tálba. Adjuk hozzá az eritritet és keverjük el jól. Üssük bele a tojásokat, majd dolgozzuk el egy habverő segítségével. Vízgőz fölé tegyünk egy fémtálat és hagyjuk, hogy besűrűsödjön a krémünk. Ez nagyjából 5 perc alatt be is következik. A végén adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább még egy percig. Ha már nem forró a krémünk, öntsük bele a már kihűlt pitetésztánkba. Egy éjszakát hagytam hűlni a hűtőben, nem lett lágy a krém, könnyen lehetett vágni.
Remélem, neked is annyira fog ízleni ez a pompás kis sütemény, mint ahogy nekünk!
