Ez lesz a nyár slágere: cukormentes "limonádé" pite a legforróbb napokra

Borítókép: Ez lesz a nyár slágere: cukormentes "limonádé" pite a legforróbb napokra Forrás: Getty Images
Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: mostantól Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Évi ezúttal egy mennyei, tipikus nyári sütireceptet mutat meg, ami ráadásul teljesen cukormentes!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha beköszönt a jó idő, elkezdek epekedni a limonádéért és minden olyan dologért, ami citromos. A citrom jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, én most csak pár dolgot emelnék ki: frissít, élénkít, fiatalosabbá teszi az arcbőrt, hidratál és rengeteg C vitamint tartalmaz.

Mondhatnánk azt is, hogy télen baktériumokat öl, nyáron hűsít. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a benne található C vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigy hormontermelődését.

Ráadásul a citromhéj - amit használunk is ehhez a süteményhez - az idegrendszeri megbetegedésekre is jótékony hatással van. Viszont nagyon fontos, hogy felhasználás előtt jól mossuk meg a citromot!

Ha egy gyümölcsnek ennyi jó tulajdonsága van, az a sütikhez is kiváló alapanyag lesz.

Ezt bizonyítja ez a citromos-lime-os pite, ami nálunk a családban pár óra alatt el is fogyott. A tészta a jól bevált pitetésztám kakaós változata, nem igazán lehet elrontani!

Hozzávalók a pitetésztához

  • 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 3 evőkanál eritrit
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 120 gramm vaj vagy kókuszzsír
  • 1 tojás
  • Hozzávalók a krémhez
  • 2 db kisebb citrom és 1 db lime/ vagy 3 db citrom
  • 200 gramm vaj
  • 8 evőkanál eritrit
  • 3 db tojás

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztánkat. A vajat elmorzsoljuk a lisztben. Azért jó, ha a vajunk szobahőmérsékletű, mert így könnyebben tudunk vele dolgozni. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és egy tésztát gyúrunk belőle. Sodrófa segítségével kinyújtjuk, majd beleegyengetjük a kivajazott piteformánkba. Egy villával megszúrjuk több helyen is, hogy sütés közben ki tudjon szökni belőle a levegő és ne púposodjon fel a tésztánk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész a tésztánk, hagyjuk kihűlni.

A krémhez én nem használtam robotgépet, nem is szükséges hozzá. Reszeljük le egy jó alapos mosás után a citromok héját, majd nyomkodjuk ki a levüket egy fém tálba. Adjuk hozzá az eritritet és keverjük el jól. Üssük bele a tojásokat, majd dolgozzuk el egy habverő segítségével. Vízgőz fölé tegyünk egy fémtálat és hagyjuk, hogy besűrűsödjön a krémünk. Ez nagyjából 5 perc alatt be is következik. A végén adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább még egy percig. Ha már nem forró a krémünk, öntsük bele a már kihűlt pitetésztánkba. Egy éjszakát hagytam hűlni a hűtőben, nem lett lágy a krém, könnyen lehetett vágni.

Remélem, neked is annyira fog ízleni ez a pompás kis sütemény, mint ahogy nekünk!

citromos pite, cukormentes, anyaként is fitten
Forrás: Farkas-Halász Évi
A nyár slágere a cukormentes citromos pite!