Főzést, varrást miért nem tanulnak a gyerekek az iskolában?

iskola,gyerek,tanulás,tanóra,főzés,varrás,barkácsolás
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Már írtunk arról, hogy sok haszontalan dolgot tanulnak a gyerekek a suliban, rengeteg órájuk van, fáradtak. Lehet, hogy néhány órára nincs is szükség? Vagy helyette lehetne az életben hasznosítható dolgokat tanulni?

Félre ne értsétek, én aztán igazán nem lobbiznék azért, hogy több időt töltsenek a gyerekek a suliban. Viszont van jó néhány dolog, amit ki lehetne iktatni az órarendből, és vannak olyan dolgok is, amelyeket tök jó lenne beletenni.

Mindennapos testnevelés helyett főzzenek! Legalább kéthetente...

A testnevelés jó, és fontos, ez nem kérdés, azonban a legtöbb iskolában nincs megteremtve a feltétele, nincs elég szakos tanár sem, ezért kötelező tömegsporttal váltják ki a mindennapos tesiórát. Itt szeretném megjegyezni, hogy a testnevelés óra az én fogalmamban arról szólna leginkább, és főleg alsóban, hogy kicsit mozogjanak, játszanak a gyerekek, nem pedig arról, hogy a folyosón tömött sorokban békaszökdelésben haladjanak, csak azért, mert nincs udvar, nincs pálya, viszont van tesióra. És az is biztos, hogy nem osztályoznám a kötélre mászást, a szekrényugrást sem, mert van, aki fél, van, aki nem tudja megcsinálni, ezért pedig – az én univerzumomban- nem jár büntetés. Sokkal jobban örülnék, ha a hetente egyszer a gyerekek a tankonyhán főznének. Igen, a fiúk is, meglátásom szerint nekik sem árt, sőt, a legtöbben a fiúk közül kifejezetten élvezik is a főzést. Egyáltalán nem ártana, ha a gyerekek el tudnának készíteni egyedül egy paprikás krumplit, egy rizst, rántott vagy sült húst, palacsintát, néhány főzeléket, egy-egy sütit, egyszerű leveseket.

Olvasd el ezt is!

Biztos vagyok abban, hogy jó dolgok sülnének ki ebből, és nem lenne egy csomó életképtelen felnőtt, akik csak rendelni tudnak ételt. Sőt, azt hiszem a környezet és a biológia óra keretéből sem ártana áldozni erre, mert a legtöbb 12 évesnek gőze sincs arról, milyen a kelkáposzta és a fejes káposzta, vagy ne adj isten, a savanyú káposzta. Az én gyerekeim általános iskolájában van tankonyha, mégsem főznek. Pedig hasznos lenne, érnék őket sikerélmények, csapatépítésnek sem lenne utolsó. És főzés után szépen elmosogathatnának, hogy megtapasztalják azt is, hogy az étel elkészítése nemcsak idő, hanem munka is. Igen, a fiúk is!

iskola,főzés,tanulás,gyerekek,varrás,pézügyi ismeretek
forrás: unsplash
Sok gyerek azt sem tudja, hogy néz ki a kelkáposzta.

Technika órán szereljenek, varrjanak!

Tele van a világ olyan férfiakkal, akik egy szöget sem tudnak beverni a falba, a villanykörte kicserélése is gondot jelent, sőt, ha egy bútort össze kell szerelni, már akkor is baj van. Amikor én jártam általános iskolába, akkor még barkácsoltunk, igen, a lányok is, és nekem nem is jelent gondot, ha valamit meg kell csinálni otthon. Ezermester nem vagyok, de sok mindent megoldok, mindezt pedig Zsóka néninek, a volt technika tanáromnak és az apukámnak köszönhetem. És örülök neki! A varráshoz cserébe iszonyatosan béna vagyok, de gombot varrni, meg szegni is technika órán tanultam, és tényleg hasznosítom. Egyáltalán nem gond, ha egy fiú is meg tudja varrni a zokniját, vagy egy szakadást a nadrágján, erre bármikor szüksége lehet. Mivel fiam is, és lányom is van, ezért látom, hogy a gyerekek nemtől függetlenül igenis képesek ezeket a dolgokat elsajátítani, és még élvezik is.

Mi van a pénzügyi ismeretekkel?

Általános iskolában legalább annyit nem ártana megtanulniuk a gyerekeknek, hogy a pénzt be kell és lehet osztani, hogy a rezsi mit jelent, hogyan kell feladni egy csekket vagy utalni a bankszámláról, mit lehet csinálni egy bankkártyával, milyen kiadásai vannak egy családnak. A gyerekek pénzügyi ismeretei igen sekélyesek, mondhatni a nulla felé konvergálnak. Persze, ilyesmiről a családban is kell és lehet is beszélni, de sok helyen nem történik meg. És nem gondolom, hogy a szülői feladatokat át kell testálni az iskolára, de sokkal gyakorlatiasabb, többet gondolkodó gyerekek jönnének ki a padból, ha mindezekről szó lenne.

Szerinted szükség van varrásra, barkácsolásra, főzésre? Van még ötleted?

Tovább olvasok
A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

A leghíresebb UNICEF-nagykövetek

A hírnevet és a pénzt jó dolgokra is lehet használni. Így tesznek a következő sztárok is, akik az Unicef jószolgálati nagyköveteiként segítenek a világ rászoruló gyermekeinek.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem