Ingyenesen letölthető, nyomtatható táblázat: hány éves korban, milyen gyakran, milyen szűrővizsgálatra menjünk?

szűrővizsgálatok,ütemezés,letölthető,táblázat,egészség Forrás: Hámori Zsófia
Hogyan legyél egészségtudatos állampolgár? Egyszerű: töltsd le ezt a táblázatot, nyomtasd ki, ragaszd ki a faladra és ütemezd be magadnak az egy-két-öt évenként esedékes szűrővizsgálatokat!

Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg Magyarországon. A tüdőrák áldozatainak száma évi 8000-ről csaknem 9000-re nőtt az elmúlt 5 évben. Az ajak- és szájüregi daganatok tekintetében Magyarországon az egyik legrosszabb a helyzet a világon, és persze ott van a mellrák, ami minden 10-12. nőt érint valamikor élete során.

Nem, nem riogatásképpen soroltuk fel ezeket a szörnyű statisztikákat, hanem azért, mert gyakorlatilag töredékükre lennének csökkenthetők, ha mindenki rendszeresen elmenne az ajánlott szűrővizsgálatokra és időben felismernék a betegségek kezdeti stádiumait.

A legrosszabbul hangzó betegség sem feltétlenül egyenlő a halálos ítélettel, ha idejekorán diagnosztizálják. Ezért inkább nézzünk szembe a kockázattal, mint hogy halogassuk az esetleg életmentő szűrővizsgálatot.

Hazánkban a legtöbb szűrővizsgálat nem kötelező (leginkább a fertőző betegségekre, járványokra vonatkozó szűrővizsgálatokat írhatja elő a törvény), hovatovább senki sem kap „büntetést”, ha nem megy el. A szűrővizsgálatokra való bejelentkezés mindenkinek egyéni felelőssége, mindannyian magunk tartozunk gondoskodni az egészségünkről.

Ezért készítettünk egy táblázatot, amiből kiderül, hogy melyik típusú szűrővizsgálatra mennyi időnként és milyen életkorban javasolt elmenni, akkor is, ha semmilyen tünet nem utal rá, hogy baj lenne. A legtöbb vizsgálat csak kétévente esedékes, ha az orvos nem rendelkezik másképp.

Ide kattintva töltheted le (és nézheted meg nagyobb méretben is) a szűrővizsgálatokról szóló táblázatot.

Letöltöm
szűrővizsgálatok,egészség,egészségügy
Forrás: Hámori Zsófia
Hogyan tervezzük meg felelős módon a szűrővizsgálatainkat?

Persze léteznek magánfenntartású egészségközpontok, ahol minden szűrővizsgálatot megcsinálnak nagyjából egyszerre menedzserszűrés, rákszűrés vagy más csomagok formájában. (Nem mindig pont ugyanezeket a szűréseket, de előzetes konzultáció után.)

A táblázatot eredetileg Dr. Eörsi Dániel háziorvos állította össze.

éva egészség,vizsgálat,szűrővizsgálat
Az Éva Egészségben is esik szó a vizsgálatokról: legfrissebb különszámunk 44. oldalán részletesen kiderül, mire kell figyelni, ha például labor- vagy CT-vizsgálatra készül az ember. Nektek megvan már az Éva Egészség?