Mi a megoldás, ha a gyereknevelésben nem értesz egyet a pároddal?

ti,család,szülő,gyerek,kölyök,nevelés,következetesség,gordon módszer
Forrás: Unsplash/Tom The Photographer

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legjobb családban is előfordul, hogy a szülők másképp gondolkodnak a nevelésről. De kimutathatjuk-e ezt a gyerek előtt, vagy elvonulva „meccseljük le”, és álljunk elő az egységes döntéssel? A Gordon-módszer vezető trénere válaszol.

A cikk eredetileg a Gyereklélek magazinban jelent meg

Mesiért ma együtt jöttek az oviba a szülei.

„Köszönj el szépen az óvó nénitől!”

– kéri apa, de a gyerek már szaladna kifelé. Apa nem hagyja annyiban.

„Addig nem indulunk haza, amíg nem köszönsz!”

Anya sértetten kapja fel a fejét, mintha őt érte volna kritika:

„Nem tudom, miért kell ekkora cirkuszt csinálni, ha egyszer a gyerek menne már!”

A kislány látszólag támogatást kapott az egyik féltől, valójában azonban megtapasztalta – nyilván nem először –, hogy a felé irányuló elvárások, a szabályok nem következetesen egységesek, és a számára legfontosabb emberek miatta ugranak egymásnak. Ez pedig bizonytalanságot ébreszt benne, amit a maga módján fog kifejezni, például dacossággal, szelektív süketséggel, hisztivel – a reakciók változatosak lehetnek, de mindig
a kétségbeesést, a zavarodottságot leplezik.

Mesi anyukája azt is mondhatná: apának fontos a kedvesség, rosszulesik neki, ha elmarad a köszönés. Ez persze nem biztosíték arra, hogy a gyerek azonnal köszönni fog (nem bedobós automata), de apa igénye tiszteletre találhatna előtte, az érzelmek megnevezése pedig jó eséllyel előhívhatná belőle az azonosulást.

Szakadék a kommunikációban

Zártnak nevezzük a kommunikációt, ha azt üzeni, hogy csak egyetlen elfogadható megoldás létezik. Amikor az egyik szülő kisajátítja a jogot, hogy eldöntse, mi jó a gyereknek, akkor nem is feltétlenül a céljaival, hanem a kommunikációjával vált ki ellenkezést szülőtársából. A fekete-fehér, igen-nem kijelentések helyett inkább kérdezzünk. Én így látom, te mit gondolsz? Az „ez hülyeség!”, „nincs igazad!” üzenetet hordozó mondatokat cseréljük az „ettől tartok”, „nekem az fontos” típusúakra. Párunk érveiből igyekezzünk leszűrni az aggodalmait, vágyait, prioritásait. A nyitott kommunikáció nem veszélyezteti egyikünk tekintélyét sem, ezért nyugodtan beszélhetünk a gyerek előtt – ott és akkor, amikor felmerül
a nézetkülönbség.

Kommunikációs csapdahelyzetek

Apát ne zavarjuk

Nem is olyan régen a gyereknevelés még tipikusan az anya terepe volt, az apákat nem illett apró-cseprő dolgokkal traktálni. Ezt a szemléletet sokan átmentik még napjainkba is, amikor pedig az apák egyre inkább bevonódnának a gyerek életébe. Csakhogy az anya, aki információhiányban tartja az apát, és erre szoktatja a gyerekeket is, kamaszkorukban egyre többször kényszerül majd villámhárítóként működni a felek között. Nem épül ki ugyanis a közvetlen kommunikáció ösvénye: az apa és a gyerekek nem tudják egymással megvitatni az elvárásukat, szándékukat, véleményüket, ezért az önkényes „közvetítőre” öntik a problémáikat.

Kettős nevelés

Ami egyébként sosem kettős, mert ahogy említettük, sokkal többen gyakorolnak hatást a gyerekre: testvér, nagyi, pedagógus, barátok… Sokféle ember, sokféle értékrenddel. Nem a vitát kell kerülni – a nézetek ütköztetése fontos és hasznos, ám nem azonos egymás lenyomásával. A gyerek lavírozásra, titkolózásra kényszerül, ha azt tapasztalja, hogy a szülei miatta vívnak presztízsharcot egymás ellen. Gondoljunk csak bele, milyen fárasztó lehet állandóan hol ilyennek, hol olyannak mutatni magunkat, hogy senkit se bántsunk meg, senki haragját ne vívjuk ki.

A szülőknek nem kell egyformán gondolkodniuk, de a különbözőségüket vegyék természetesnek, fogják fel sokszínűségként, érveljenek a maguk értékeiért, és ne a másiké ellen. Ha képesek ilyen megközelítésben kommunikálni, a gyerek is megtanulja tisztelni a véleménykülönbséget, és biztonságos átjárást tapasztal majd a különféle értékrendek között. Egy 4–5 éves ovis már képes alkalmazni az egyeztető vitát, érvel, meghallgatja mások érveit, alternatív viselkedést választ. Aki ezt a példát követi, annak növekszik az önfegyelme, szótárából pedig hiányozni fog a „megengedem” és a „megtiltom”.

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod el!

Tovább olvasok
Kép
Tényleg D-vitamin-hiányod lesz, ha fényvédővel kened magad?

A jó idő beköszöntével újra és újra fel szokott merülni a kínzó kérdés: vajon hozzájuthatunk a szervezetünk számára szükséges D-vitaminhoz úgy, hogy közben bőrünket is védjük a napsugarak káros hatásaitól? Magyarán: befolyásolják a fényvédők a D-vitamin előállítását?

Kép
Ezeket eheted, ha unod már a kenyeret

Az utóbbi időben leálltam a kenyérről, egyrészt mert macerás elkészíteni, másrészt mert meguntam. Helyette olyan kenyérféleségeket kezdtem fogyasztani, amelyek sokszor egészségesebbek, könnyebben készíthetők, és sokszor izgalmasabbak is, mint hagyományos társuk.

Kép
7 színészi duó, akik annyira jó párost alkotnak, hogy többször is játszottak közös filmben

Ők olyan jól megtalálták a közös nevezőt, hogy számtalan alkalommal tűntek fel ugyanabban a filmben - a rajongók nagy örömére! A joy.hu cikke.

Kép
12 kérdés, ami segít, ha nem tudod eldönteni, szakítanod kell-e

Lehet, hogy lejárt a szavatosságotok? Vagy ez csak átmeneti hullámvölgy? Idő előtt adod fel, ha most kiszállsz vagy felesleges minden perc, amit párterápiával töltenétek?

Kép
Hasznavehetetlen vagyok és nincs kitartásom – amíg kövér voltam, ezt vágták a fejemhez

Azoktól kérdezem, akik azt hiszik, a gyomorszűkítő műtéttel a könnyebb utat választottam: tényleg olyan megúszósnak tartjátok, hogy vállalok egy drága és komoly műtétet – aminek során kivágnak belőlem egy darabot – és lassan, szinte babaként tanulok meg újra enni, majd lépésről-lépésre életmódot váltok, étkezési naplót vezetek, figyelem az élelmiszerek összetételét, sportolni kezdek?

Kép
„Mérgező” ember voltam a környezetem számára, elmondom, mit tettem ellene

Elvirának leírhatatlan szenvedés volt az élete, és saját bevallása szerint másoknak is szenvedés lehetett vele együtt lenni. Sok pszichiáternél megfordult, kapott gyógyszeres kezelést, járt pszichoterápiára. Csúnyának és szerethetetlennek gondolta magát, méltatlan kapcsolatokat tartott fenn olyan emberekkel, akik szintén sérültek voltak, vagy összetörték a szívét. De megváltozott.

Kép
Próbababák ülnek az éttermekben, várva az újranyitást

Vilniusban is volt egy időszak, amikor az éttermek belső tereiben még nem lehetett helyet foglalni, csak a kerthelyiségekben. Ezért kirakatbabákat ültettek néhány asztalhoz, hogy ne álljanak üresen. Persze a babák a legújabb haute couture-t viselték.

Kép
Napi horoszkóp május 30.: a Szüzek kibontakoztathatják a bennük rejlő tehetséget, a Mérlegek hatalmas tehertől szabadulhatnak meg

Hosszú hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem