Szülői tippek és trükkök, amikkel megkönnyíthetitek az iskolakezdést

iskola,iskolakezdés,tippek,szülők,gyerekek Forrás: Getty images
Az iskola első napja nem könnyű a gyerekek számára, akár életük első iskolanapjáról vagy akár a sokadikról beszélünk. Hogy megkönnyítsük a dolgotokat, szülőket kérdeztünk arról, ki hogyan készül a sulikezdésre és milyen trükköket vetnek be, hogy könnyebben induljon a tanév.

A korán kelés, a leckeírás, a felelések, meg persze a dolgozatra való készülés senkinek sem hiányzik. Éppen ezért fontos, hogy motiváld, illetve időben felkészítsd az iskolakezdésre a csemetédet és mivel már csak egy heted maradt, jobb, ha már ma belekezdesz.

Fokozatosan változtass

A nyári időszámítás teljesen felborítja a gyerekek rutinját: később fekszenek, szinte alig vannak elvégzendő feladataik, vagyis a szabadságnak és a játéknak szentelhetik ezt az pár hónapot. Azonban jövő héttől ez már csak múltidő lesz! Ahelyett, hogy az iskola első napján dobnád be őt a méllyvízbe, inkább fokozatosan kezdd el visszaszoktatni, így nem lesz annyira drasztikus számára ez az időszak. Például kezdj el korábban fektetni, fáraszd le, töltsetek több időt otthon és anélkül, hogy tudná, készítsd feladataira!

Osztom annak a pszichológusnak a véleményét, akinek a cikkét nemrég olvastam az Éván, hogy a suli előtti utolsó héten már legyünk inkább otthon, hogy visszarázódjunk a hétköznapokba. Például mindannyian egyszerre reggelizünk az asztalnál, legkésőbb fél 10-kor pedig alvás. Innen már könnyebb lesz a kiskamaszomnak visszarázódni a 9-es fekvéshez.

A várható kötelező olvasmányokat (nyárra nem adtak) nem olvastatom el vele előre eminens szülőként, ugyanakkor egy kicsit segítünk neki, hogy majd jobban értse az adott olvasmányt. Most A láthatatlan emberrel kezdenek, ezért anélkül, hogy tudná, hogy miért tesszük, többet mesélünk beszélgetünk az V. századról, Rómáról, Attiláról. Ennek kapcsán tervezem, hogy a napokban megnézzük az Attila, Isten ostora című filmet.

Virág – Online szerkesztő/Éva magazin
iskola,iskolakezdés,tippek,szülők,gyerekek
Forrás: Getty images
Mi azon kívül, hogy igyekszünk korábban lefeküdni és hozzászokni a korai fekvéshez, még nem sokat tettünk. De a héten, amikor a nagy meleg elmegy, akkor kimegyünk a közeli játszótérre, biciklizni, görkorizni, lemozgatni őket, hogy könnyebb legyen nekik elaludni a világosban.
Noémi - szabadúszó fotós

Vond be a tervezésbe

Valószínűleg már napi téma nálatok az iskolakezdés, de ne csak beszéljetek róla, készüljetek is rá együtt. Ha bevonod őket az elintéznivalókba, egyrészt te is jobban szórakozol majd, másrészt őt is izgatottabbá teszed ezáltal, harmadrészt pedig úgy érezheti, hogy neki is van döntési joga. Például vond be a jövő heti menü megtervezésébe. Kérdezd meg mit enne szívesen reggelire, ebédre vagy vacsorára és próbáljatok ki új dolgokat is. Az is nagy segítség lehet számára és az iskola számára egyaránt, ha elkezdesz olyan dolgokat főzni otthon, amit az iskolai menzán fog kapni (vagy ahhoz hasonlót), így nem akkor fog vele először találkozni.

Beszéljétek meg

Ha idén kezdi az iskolát a csemetéd, pár nappal előtte beszéljétek át, hogy mire számíthat: ha leckét kap, azt mikor fogja/fogjátok együtt elkészíteni otthon…stb. Beszéljétek meg mire lesz szüksége a suliban és otthon, alakítsatok ki neki egy szuper kis munkaállomást, ami színes és barátságos, így sokkal nagyobb kedvel ül majd az asztalhoz. Még időben szerezzetek be mindent és lehetőleg semmit ne hagyjatok az utolsó pillanatra, az utolsó pár nap azért már ne terheld túlságosan.

„Egy számomra szimpatikus gyerekpszichológusnál azt is olvastam, hogy ilyenkor lazuljon egy alsós. Ettől függetlenül azért érdekes könyveket adok addig is a kezébe, és gondoltam rá, hogy legyen egy osztálytársas piknik az utolsó hétvégén, hogy ne bent talizzanak először a suliban. Azt is tervezem, hogy az utolsó napokban csinálok vele egy rajzos naplót, hogy hogyan telt a nyara, egyrészt mert kérni fogják előbb-utóbb a suliban, másrészt mert ez is segíti a rákészülést. Végezetül sokat beszélek vele a tanárokról, barátokról, hogy legyenek pozitív emlékei, legyen motivációja a sulikezdésre.”
Gábor - szabadúszó újságíró

Lepd meg

Miután bepakoltátok vasárnap este a hátizsákját, csempéssz bele kedves üzeneteket, vagy fotókat, amelyektől jobb kedve lesz, amelyek rád emlékeztetnek, akkor is, amikor nem vagy épp mellette.

Amikor Mila kezdte a sulit, akkor nagyon félt (elsősként) és az üzenőfüzetébe beragasztottam egy közös családi képet, hogyha elszomorodna vagy meg lenne ijedve, akkor csak oda tudjon lapozni és ez megnyugtassa. Ezenkívül az uzsonnás dobozba szoktam még üzeneteket tenni neki. Illetve egyszer az egyik ceruzájára írtam neki, hogy ’ügyes leszel és hiszek benned’
Noémi - szabadúszó fotós

Ti mivel készültök az iskolakezdésre?